Нико их не чује: Хрватска није ријешила имовинска и друга права прогнаних Срба

Представници удружења избјеглих из Хрватске затражили су данас да се одложи потписивања уговора о приступању Хрватске ЕУ и отвори суштински дијалог са Хрватском о налажењу трајног рјешења за имовинска и друга права прогнаних и избјеглих Срба. На конференцији за новинаре у Београду, предсједник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта казао је да темељ суштинског дијалога треба […]

субота, 18 јуна, 2011 / 17:25

Представници удружења избјеглих из Хрватске затражили су данас да се одложи потписивања уговора о приступању Хрватске ЕУ и отвори суштински дијалог са Хрватском о налажењу трајног рјешења за имовинска и друга права прогнаних и избјеглих Срба.

На конференцији за новинаре у Београду, предсједник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта казао је да темељ суштинског дијалога треба да буде Бечки споразум о сукцесији потписан 2001. у којем се говори о враћању права Србима који су протјерани и избјегли из Хрватске.

Према његовим ријечима, око 500.000 Срба прогнаних и избјеглих из Хравтске и више од 100.000 грађана Србије су оштећени у својим имовинским и другим правима у Хрватској."Желимо да будемо мост сарадње између Србије и Хрватске а не реметилачки фактор", казао је Линта и додао да ће налажење правичног рјешења за имовинска и друга права протјераних и избеглих Срба допринијети процесу помирења.

Линта је казао да су се избјегличка удружења писмом обраћала званичницима Србије, као и шефовима држава или влада и министрима спољних послова земаља чланица ЕУ.
Крајње је вријеме, навео је Линта, да се и Србија укључи у процес рјешавања проблема.

Представник Напредног клуба Чедомир Антић казао је да Србија, када је ријеч о односима са Хрватском, нема јасно дефинисан интерес, за разлику од Загреба.
На конференцији за новинаре је најављено да ће предствници избегличких удружења 26. јуна отићи у логор Јадовно на подручју Госпића поводом 70 година страдања Срба у том логору.