Кућа Хаџивуковића спашена од пропадања

Српска кућа породице Хаџивуковић, популарна "Дубровчанка", једна од најљепших на обалама Дрине и Ћехотине, која је изграђена прије више од 150 година, спашена је од пропадања. Кући старе трговачке породице Хаџивуковић у Фочи, коју су 1861.године изградили дубровачки неимари и којој је због старости и небриге пријетило рушење, враћена је ових дана некадашња љепота! Овом […]

понедељак, 29 октобра, 2012 / 09:51

Српска кућа породице Хаџивуковић, популарна "Дубровчанка", једна од најљепших на обалама Дрине и Ћехотине, која је изграђена прије више од 150 година, спашена је од пропадања.

Кући старе трговачке породице Хаџивуковић у Фочи, коју су 1861.године изградили дубровачки неимари и којој је због старости и небриге пријетило рушење, враћена је ових дана некадашња љепота!

Овом објекту – једној од најљепших српских кућа, изграђених у близини старог језгра, потпуно је замијењен кров са каменим транверзама, а учвршћена је и статика зидова од вјешто клесаних камених блокова.

Санирани су и прозори и врата са "демирима" и капцима, ливени од најквалитенијег гвожђа.

Недавно је завршено и "набацивање" одговарајуће фасаде, а у току су и унутрашњи радови на дрвенарији и поплочавању дворишта.

"Сви ови радови испоштовали су аутентичност градње ове грађевине, која је по својој љепоти давно заслужила да се нађе на листи заштићених објеката културе у Фочи", рекла је Срни Оливера Елез, досадашњи замјеник начелника општине Србиње.

На пословима санације и реконструкције "Дубровчанке", чија је корисна површина око 400 метара квадратних, били су ангажовани радници предузећа "Петковић" из Новог Горажда и фочански "Конструктор".

"Дубровчанка", коју су Срби тако прозвали због градитеља Дувровчана и веза с Дубровником њеног некадашњег власника трговца Ника Хаџивуковића, прешла је 1951.године у власништво овдашњег Комуналног предузећа "Извор".

Њен посљедњи власник – Милан Хаџивуковић, Ников потомак, такође трговац и члан трговачког друштва "Побратимство" бринуо се о кући до своје смрти, 1951.године, када је продата.

Послије тога деценије небриге и запуштености озбиљно су нагризли грађевину, која је представљала и опасност за пролазнике и аутомобилисте.

Спашена је у задњи час, а о њеној даљој употреби и намјени одлучиће нове општинске власти и запослени у предузећу "Извор".

Има приједлога да се у "Дубровчанки" уреди простор за градску галерију и етно-ресторан.