Пашалић најављује план за побољшање наталитета

Демограф Стево Пашалић указује да је у Републици Српској присутна укупна депопулација, односно смањивање броја становника и да се крупне демографске промјене не дешавају у кратком периоду. Пашалић, који је на челу недавно формираног новог сазива Савјета за демографску политику, савјетодавног тијела Владе Републике Српске, у наредне четири године ће са својим сарадницима донијети јасан […]

понедељак, 29 октобра, 2012 / 09:20

Демограф Стево Пашалић указује да је у Републици Српској присутна укупна депопулација, односно смањивање броја становника и да се крупне демографске промјене не дешавају у кратком периоду.

Пашалић, који је на челу недавно формираног новог сазива Савјета за демографску политику, савјетодавног тијела Владе Републике Српске, у наредне четири године ће са својим сарадницима донијети јасан план о начину на који се може ријешити проблем наталитета у Српској.

Он је за магазин "Екстра" навео да је стопа наталитета различита по мањим општинама, али и истакао да општине, чија је стопа повољнија, не прелазе 10 промила на годишњем ниову, што се, такође, сврстава у ниске стопе.

Пашалић је истакао да је повећање наталитета могуће примјеном мјера популационе политике, која би требало да буде експанзивна, али је нагласио да се у наредне четири године неће десити ништа спектакуларно.

"Објективно, резултати примјене мјера популационе политике не могу се очекивати за кратко вријеме", рекао је Пашалић.

Република Српска, подсјећа он, има документ "Политика развоја становништва Републике Српске" који је усвојио парламент Српске и из којег проистичу бројне анализе и приједлози мјера популационе политике.

"Сви наредни планови биће ослоњени на тај документ", каже Пашалић, те додаје да је веома битно да се млади укључе у рјешавање овог проблема.0 КОМЕНТАРА

 1. Cini mi se uz razvoj proizvodnje, smanjenje kradje i nepotizma, ponajvaznija tema. Odmah na pocetku imamo paradoks imamo dokument Politiku razvoja stanovnistva Republike Srpske koju je usvojila Narodna Skupstina,a ne provodi se, pa formiramo savjetodavno tijelo za demografsku politiku(citaj komisija, jednako je nula).
  G.dine Pasalicu djeca se radjaju onda kada njihovi roditelji imaju zaposlenje pri cemu tim zaposlenicima bivaju isplacivane adekvatne plate u punom iznosu na racun. Radjaju se i tamo gdje postoji mogucnost stambenog zbrinjavanja po prihvatljivim cijenama i povoljnim uslovima kreditiranja. Radjaju se tamo gdje ljudi vide izvjesnu buducnost i vlast koja planira i radi na stvaranju iste. Kako sve pobrojana nemamo, nego upravo obrnuto, instrumentalizovanu drzavu u funkciji kradje i bogacenja politickih elita!
  G.dine Pasalicu, dao dobri Gospod da Vam casni naumi postanu realnost i da djeciji plac bude najljepsa muzika koje cemo slusati u narednom periodu, a osmjesi srece njihovih roditelja budu garant opstanka ovoj pohranoj Republici.

 2. „Пашалић, који је на челу недавно формираног новог сазива Савјета за демографску политику, савјетодавног тијела Владе Републике Српске, у наредне четири године ће са својим сарадницима донијети јасан план о начину на који се може ријешити проблем наталитета“.

  Прочтасте ли, па човек и новоформирани савјет савјетодавног тијела, за савјет у савјету, за савјетовање, демографског савјета, са својим савјетницима…имају у плану, да тек донесу план у наредне четири године. ГЕНИЈАЛНО нема шта!

  Кад курјаци упадну у стадо, добар домаћин прво што уради, ради на обнављању и умножавању истог, а не да коље и оно што је остало.
  Домаћин је изгледа одбранио од курјака, али се тешко бори са својим подивљалим псима, који кидишу и на домаћина и остатак стада.

  Зашто као по правилу, у вишечланим породицама, ријетко да раде оба родитеља или чак не раде ни једно, док је код ових других ситуација обрнута.
  Са једно или ни једно дијете у кући су запослени и баба, и тата и мама, и стрина и ујна…

  Зашто су ови први ријетко чланови владајуће секте, а ови други су по правилу њихови…

  Зашто се ови други у лице смеју овим првима…итд.итд.итд.

 3. A коју је дужност до сада обављао г-дин Пашалић? Повремено се јави неки његов интервју у којем нас подсјећа на катастофално демографско стање.

  Ван памети је да се успоставља неко савјетодавно тијело, које ће тек у наредне 4 године донијети план за побољшање наталитета.
  Не требају нам ту никакви планови. Ствар је једноставна.
  Наталитет мора уз запошљавање људи бити број 1 приоритет. Спречавањем организованог злочиначког подухвата којим се на нивоу Републике Српске и општина и градова украде најмање 200-300 милиона КМ годишње добија се новац којим се стварају услови за инвестиције и запошљавање и сваком дјетету рођеном у Републици Српској из породица са 3 и више дјеце од рођења до краја школовања даје по 100 КМ мјесечно.

  Повећање наталитета се не може очекивати од високообразованих људи, хедониста и градског становништва. Зато треба стимулисати рађање на селу, па онда Република да организовано помогне тим људима да се баве пољопривредом и да та дјеца остану на селу, да нам има ко произвести здраву храну. Породицама са 4 и више дјеце које немају адекватан смјештај општине требају поклонити земљу на селу и купити монтажне куће по 30 000 КМ. Већ сам у више наврата писао, па ћу и поновити: СРБИН ЋЕ ЗА ПАРЕ ДА ПРАВИ И ДЈЕЦУ.

  Демографски проблем није само проблем изумирања Срба, у том неком националном смислу. Велики је проблем старење становништва, па тако за неких 30 година нећемо имати људе који ће нас лијечити, који ће нам правити хљеб,… Понављам, посебну пажњу треба посветити задржавању младих људи на селу, стимулисању бављења пољопривредом и рађању већег броја дјеце на селу.

  ДОК ГОД НА ВЛАСТИ ИМАМО „МОРАЛНЕ ИДИОТЕ“ ВОЂЕНЕ ЕГОИСТИЧКО-ХЕДОНИСТИЧКИМ СЉЕПИЛОМ, А ЗАПРАВО ЛАЖНЕ РОДОЉУБЕ, ОВАКО НЕШТО ЋЕ ОСТАТИ У ДОМЕНУ СНОВА……….

 4. Један новинар Преса ми је сугерисао одличан програм запошљавања трудница који се проводи у неким градовима Србије, што смо уврстили у програм НЛ „Сви за Бањалуку“:

  http://www.ni.rs/trudnocom-do-posla.html

  За провођење истог у Бањој Луци је потребно мање од 500 000 КМ годишње, а Ниш га проводи за 300 000 КМ. Познат је проблем условљавања жена при запошљавању, гдје нису криви само послодавци, већ и власти које рефундишу породиљско боловање с 2-3 године закашњења.

  Такође, израчунали смо да је за издвајање сваком новорођеном дјетету у Бањој Луци по принципу 100 КМ мјесечно првом дјетету, 200 КМ мјесечно другом, 300 КМ трећем, 400 КМ четвртом, итд. (током прве године дјетета) довољно издвојити 4 милиона КМ на годишњем нивоу.
  До тих средстава је лако доћи. У Градском буџету постоји ставка „Расходи за стручне услуге“ у износу 5.265.980,00 КМ. Нека отпусте све нестручне, запсоле стручне, и средства с ове ставке се могу реалоцирати за стимулацију наталитета.

 5. Нас Срба је највише и било када су била најтежа времена.Обично повећање стандарда снижава наталитет.Готово све западноевропске земље имају негативан природни прираштај.

  Стимулације бих створио укидањем одборничких накнада и директним исплаћивањем трудница,а не рефундирањем послодавцима.

  „Породицама са 4 и више дјеце које немају адекватан смјештај општине требају поклонити земљу на селу и купити монтажне куће по 30 000 КМ“

  Постоји програм Владе који је резултирао са око 100 кућа вишечланим породицама и то класичних,не монтажних.Посао локалне власти био је да обезбеде плацеве и прикључке за воду и струју.Неке квазипатриоте начелници због анимозитета према позицији нису могли (тачније хтели) ни то да обезбеде.

 6. Прочитао сам чланак, коментаре, а познајем и Стеву Пашалића лично. Професор географије (демографија ужа спец.) који ради на седам факултета што у РС што у Србији.У својој политичкој каријери СНСД му је тачно пета политичка опција. ОБОЖАВА ПРОЈЕКТЕ! Од еколошких у локалној заједници до демографских на РС и БиХ нивоу. Ипак је најистакнутији у производњи кадрова ала Баника, али искључиво женског рода.За младе генерације (искључиво младе дјевојке)овај лик је најбоља препорука да се од фризерског заната стигне до магистарске титуле.А сад о теми: Сви „коментатори“ су потпуно у праву и све се своди на закључак да: Паметни неће да праве сиротињу чак ни у функцији националне стратегије. Зна то и Пашалић, али исто тако зна гдје је добра лова! У комисијама за рјешавање ничега.Не чудим се ја Пашалићу (он шиша овце годинама), али се чудим медијима који пуно тога што сам рекао знају и сами, али му је медијски простор увијек отворен. Али, зато кад Ветерани праве акцију:ЗАПОСЛИТЕ БАР ЈЕДНОГ ЧЛАНА ПОРОДИЦЕ! (е за такве акције нема медијског простора, чува се за стратегије „ни за шта“ на којима се клепа лова.Добро је док галамимо! Кад заћутимо, е онда неће ваљати. Пашалићу, само напријед! Дјеце и пара никад није вишка!

 7. Ветерани РС,

  „Паметни неће да праве сиротињу чак ни у функцији националне стратегије“.

  Ратни друже: могао си ово „паметни“ ставити под наводнике.

  Мене та теза вређа.
  Ја и моја супруга својих троје нисмо рађали ни због какве трговине, и не сматрам себе глупим или мање паметним зато што их имам троје.
  Имам солидно и од образовања и школе, и добар дио тијела сам дао за ову попишану републику. Да је тешко, тешко је, али ипак те „паметне“ гледам мало са висине, гледам ја на њих као на „нижу расу“, и уживам гледајући како им се гасе огњишта и нестају у том свом хедонизму и својој похлепи.

  А приупитао би и Дражена, зашто то човек неби могао бити и високо образован и да има више дјеце или већу породицу?
  Е па ја своју васпитавам управо супротно, са „малом“ разликом да се пазе у животу да случајно они не хране или буду топовско месо за храну паразитима и дебилима које наводиш.

 8. Ма јебо вас Пашалић,па он еј члан главног одбора СНСД-а,а самим тим и члан удруженог злочиначког подухвата који нас је уништио и довео до оваквог стања.И сад ће он да размотри стање
  и предузме мјере.Оће,оће како неће.Не јели меса вуци по поруци.

 9. Дјецу треба рађати тамо гдје има будућности, овдје је захваљујући оваквим пашама и пашалићима из снсд-а готово извјесно нема никакве будућности!

  Неко покушава да нам подметне тезу да се и у западним земљама суочавају са падом наталитета, ма њихов проблем ће ријешити наши исељеници, који ће силом прилика морати отићи код њих да траже посао, егзистенцију, па уз то пасош њихових држава дође нашој сиротињи као благослов!
  Режим мора нагласити јасна средства за подстицај наталитета и јасан начин како ће се то спровести, а не овако тандара мандара, бла, бла, бла,….

 10. Славија
  Могао је стајати знак навода, а може и без њега.Породица и њен број њених чланова лични доживљај о коме је сувишно расправљати. Ја нисам ставио наводе ни на синтагму „дјеце никад вишка“. И ја их имам троје и жао ми је што немам онолико колико је имао мој ђед (десет,у вријеме веће сиротиње и малих потреба). Акценат није на броју дјеце, него на лоповима и преварантима који чак и на тој причи узимају новац а медији од њих праве ИНОВАТОРЕ ЗА ВРУЋУ ВОДУ! Зашто не формирају, умјесто Фонда који само евидентира незапослене ФОНД ЗА СТВАРНО ЗАПОШЉАВАЊЕ и о томе направе стратегију. Дјецу и ти и ја знамо правити и без, да нам то за добре паре прича Стево Пашалић чији је син у Телекому а и ћера ради. Нека су му живи и здрави као и наша дјеца… Али, ваљда смо се сад боље разумјели, ПОЗДРАВ!

 11. radjanje trećeg (3) djeteta obezbjedjuje prostu reprodukciju (koliko umre toliko se i rodi)… da bi se godišnje obezbjedilo da se svakoj majci koja rodi treće (3) dijete isplati 5.000KM (pethiljada) potrebno je izdvojiti 10.000.000KM (desetmiliona)…kada je prosječna plata u realnom sektoru cca.400 KM jasno vam je da je to godišnja plata običnog radnika…mislim da bi ovakva mjera doprinijala radjanju više djece…na ovakav način je Australija doživjela bejbi bum za 7 godina…samo prepišemo i to je to…B-)

 12. Ветерани РС
  Али, ваљда смо се сад боље разумјели, ПОЗДРАВ!

  Ајде да се још боље разумијемо:
  Нисам ја ни мислио у свом обраћању конкретно и лично теби због некаквих наводника у лекторском смислу.
  Послужило ми је само као поштапалица да дам свој коментар.

  Хвала на поздраву! Такође!