Сукоби будиста и муслимана у Мјанмару: Нестају читава мјеста

Због сукоба будиста и муслимана који су прошле недеље избили у западном дијелу Мјанмара, земље у југоисточној Азији која је раније носила назив Бурма, најмање 26.000 људи било је принуђено да напусти своје домове у тамошњиој савезној држави Ракхине. Групација за заштиту људских права "Хјуман рајтс воч Азија" објавила је и сателитске снимке обалског појаса […]

понедељак, 29 октобра, 2012 / 10:00

Због сукоба будиста и муслимана који су прошле недеље избили у западном дијелу Мјанмара, земље у југоисточној Азији која је раније носила назив Бурма, најмање 26.000 људи било је принуђено да напусти своје домове у тамошњиој савезној држави Ракхине.

Групација за заштиту људских права "Хјуман рајтс воч Азија" објавила је и сателитске снимке обалског појаса Мјанмара који је опутошен овим етничким сукобом.

Док се на снимцима од 9. октобра још увек јасно виде стотине тијесно збијених кућа дуж полуострва, као и бројни чамци за становање дуж северне обале, на снимцима од четвртка чамци су малобројни, док кућа практично више ни нема.

Становништво државе Ракхине чини већински народ Ракхине, будистичке вјероисповести, и мањински Рохинге, који су углавном муслимани. Према подацима Високог комесаријата УН за избјеглице (УНХЦР), већина расељених лица су муслиамснке вјероисповести, чије су куће уништене.

Дио овог становништва се и даље налази у близини мјеста из којих потиче, док су неки морем стигли у главни град Ракхинеа, Ситуеј. Стотинама људи смјештај још увек није обезбијеђен, тако да бораве на плажи у близини града.

Најмање 26.000 људи принуђено је да напусти своје домове

– Кућа нам је спаљена. Мој муж и дијете су убијени – рекла је у разговору за агенцију Франс прес једна 28-годишња жена.

Хјуман рајтс воч такође тврди да је читава област потпуно опустошена, и да је спаљено око 800 кућа, од којих неке увек тињају.

Због сукоба двије вјерске заједнице у јуну у држави Ракхине је уведено ванредно стање и успостављено примирје, али прошле недеље је поново дошло до сукоба будиста и муслимана, у ком је погинуло 80 људи. Према владином саопштењу, које је пренио портпарол предсједника Мјанмара Тјен Сеина, “у држави Ракхине спаљени су читави градови и села, јер у неким областима нисмо могли да осигурамо безбједност”. Због тога влада обећава да ће у ову област послати још војске и полиције, како би повратила стабилнсот.

Што се узрока сукоба тиче, нешто раније је објављено да је повод за избијање сукоба од јуна била смрт једне будисткиње, коју су, како се тврди, у мају ове године силовала и убила три муслимана. Прама званичним подацима, у јунским сукобима је погинуло 170 људи.