Контранализа Владе Српске: Стални раст и напредак

Након тврдње из анализе ПДП да је ситуација у економској политици катастрофална, јавила се и Жељка Цвијановић, која је путем Еуроблица и РТРС упутила одговор политичким противницима.

субота, 10 марта, 2018 / 15:07
Да ли у сврху обиљежавања у уском кругу званица пет година како води Владу Српске, или због напада анализом од стране опозиције, предсједник Владе Републике Жељка Цвијановић оцијенила је да "изјаве које долазе из ПДП нису претјерано кредибилне, као ни њихова политика, тако да и не завређују посебан коментар".
Међутим, на питање Срне да прокоментарише тврдње ПДП-а да је од 2007. године укупан дуг Републике Српске готово удвостручен и да је порастао на 5,8 милијарди КМ, предсједница владе је имала детаљан коментар:

Данас је дуг само 40 одсто БДП

Цвијановићева је рекла да њихова прича о садашњој задужености Српске губи смисао ако се узме у обзир податак да је за вријеме њихове власти удио дуга у БДП-у износио 54,6 одсто, а да је на крају јануара ове године био на нивоу од 40 одсто.

"О односу према пензионерима, такође, не треба много расправљати јер је Влада на чијем челу је био њихов лидер Младен Иванић једина влада у историји Републике Српске која је смањивала пензије и исплаћивала их по коефицијенту од 0,57 одсто. Наш однос је сасвим другачији и то смо и показали обезбјеђујући континуиран и постепен раст пензија, а преводећи њихову исплату на трезорски систем обезбиједили смо њихову апсолутну извјесност и редовност", истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је опредјељење Владе да се са повећањем настави и у будућем периоду и да то очито брине ПДП, а посебно их брине што се финансијска слика Републике знатно поправила упркос њиховим напорима да јој са нивоа БиХ блокирају сва средства.

"Што се тиче наводне бриге ПДП-а за финансијску самосталност Републике Српске, морам их подсјетити да су они ти који су нарушили фискалну сувереност и финансијску аутономности Српске онда кад су одлучили да се из индиректних прихода прво намире институције БиХ, па тек онда оно што остане да се дијели између ентитета и тиме су јасно показали колико су им неважни сви они који зависе од буџета Републике Српске", нагласила је предсједник Владе Републике Српске.

Што се тиче коментара ПДП-а у вези са њеним састанком са представницима ММФ-ом, Цвијановићева им је предложила да "нађу неког способнијег да се о том питању сљедећи пут огласи".

"Мени преостаје једино да их подсјетим да је и поред њиховог наклапања да Српска не може преживјети без ММФ, Српска не само преживјела без ММФ-а, јер су у задње двије године повучене тек двије транше, већ и да стално напредује и редовно сервисира све своје обавезе, уз то уводи и нова права и давања, што очито фрустрира ПДП", навела је Цвијановићева.

Пет Жељкиних година – Стални раст

За пет година мандата Жељке Цвијановић евидентно је да број запослених у Републици Српској биљежи стални раст, наводи се у анализи економских показатеља рада Владе Српске коју је данас објавио "Еуро Блиц".

Економски показатељи -

Економски показатељи

Према статистичким подацима, просјечан број запослених је 11,5 одсто већи у односу на 2002. годину када је премијер био Младен Иванић, док је број незапослених у сталном паду.

Просјечне плате су данас готово дупло веће него у периоду од 2001-2005.

Просјечна пензија је у 2017. години износила 350КМ и већа је за 85 одсто у односу на 2005. годину.

Забиљежен је раст БДП-а и обима робне размјене са иностранством.2 КОМЕНТАРА

  1. ПЕТ ЖЕЉКИНИХ ГОДИНА

    Треба бити добро идиот па уопште и помислити да ЖЦ води владу, економију,…да се ње уопште тамо за нешто пита и да она нешто о томе зна и одлучује.

    Онај ко упорно гура на високе и одговорне функције овако просјечне особе, почев од председника, премијера па на даље, је управо желио да се све сроза до даске и да РС баш дође до оваквог стања у којем јесмо.