Клуб Бошњака у НСРС данас није повријеђен

Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Сропске разматрао је на данашњој акте које је Народна скупштине РС усвојила на 7. редовној сједници, одржаној 9. јуна, те утврдио да у овим актима нема повреде виталног националног интереса, саопштено је из Клуба Бошњака. Међутим, Клуб је, разматрајући Информацију Републичке управе за инспекцијске послове о раду у 2010. […]

уторак, јун 21, 2011 / 13:48

Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Сропске разматрао је на данашњој акте које је Народна скупштине РС усвојила на 7. редовној сједници, одржаној 9. јуна, те утврдио да у овим актима нема повреде виталног националног интереса, саопштено је из Клуба Бошњака.

Међутим, Клуб је, разматрајући Информацију Републичке управе за инспекцијске послове о раду у 2010. години, поново упозорио да у овом републичком органу нема запослених из реда бошњачког народа што, како наводе, значи да се не поштује уставни принцип равноправног учешћа конститутивних народа у органима власти те се на тај начин према њима врши дискриминација.

Клуб Бошњака је, разматрајући Информацију о стању у области остваривања права избјеглица, расељених лица и повратника, оцијенио да је један од кључних проблема ове популације проблем запошљавања.

"Указано је да се не поштују обавезе у погледу запошљавања повратника, посебно оних који су раније били запослени у јавним предузећима и установама, као и радним заједницама јединица локалне самоуправе. С тим у вези указано је на неиспуњавање обавеза из члана 3. Закона о локалној управи и самоуправи у погледу пропорционалне заступљаности конститутивних народа и осталих. У том погледу поново ће се инсистирати на имплементацији законских одредаба од стране надлежних институција“, додаје се у саопштењу.Оставите одговор