Строс-Кан поднио оставку из затворске ћелије

Директор Међународног монетарног фонда Доминик Строс-Кан поднио је оставку из затворске ћелије у Њујорку гдје се налази због оптужбе за покушај силовања једне хотелске собарице. ММФ је објавио његову оставку рано јутрос. Строс-Кан у писму наводи да се осјећа обавезним да поднесе оставку како би заштитио институцију на чијем је челу и да усмјери сву […]

уторак, 21 јуна, 2011 / 14:02

Директор Међународног монетарног фонда Доминик Строс-Кан поднио је оставку из затворске ћелије у Њујорку гдје се налази због оптужбе за покушај силовања једне хотелске собарице.

ММФ је објавио његову оставку рано јутрос.

Строс-Кан у писму наводи да се осјећа обавезним да поднесе оставку како би заштитио институцију на чијем је челу и да усмјери сву своју снагу, вријеме и енергију на доказивање недужности.

Његови адвокати покушавају испословати његово пуштање на слободу уз кауцију, док тзв. велика порота разматра хоће ли и службено подићи оптужницу против човјека који је некад сматран водећим француским предсједничким кандидатом.

У међувремену собарица (32) која је оптужила Строс-Кана за покушај силовања јуче је дала свој исказ против њега, јавио је "Глас Америке".

Велика порота у Њујорку саслушаће њено и друга свједочења у тајности како би се утврдило постоји ли довољно доказа за подизање оптужнице против бившег директора ММФ-а.

Хапшење Строс-Кана распршило је његове изгледе за кандидатуру на француским предсједничким изборима 2012. године и отворило расправу о 60-годишњој традицији бирања Европљанина на чело Фонда.

У саопштењу ММФ-а наводи се да ће ускоро објавити поступак избора новог извршног директора, а да у међувремену привремено ту дужност наставља обављати Џон Липски.Оставите одговор