Амфилохије: За аутокефалности се пита црква а не Мило

Аутокефалност Митрополије Црногорско-приморске је могућа, али то је питање у искључивој надлежности цркве, оцијенио је Митрополит Амфилохије за Телевизију Атлас, додајући да је за то потребна сагласност цркава. "Постоји могућност да Митрополија црногорско-приморска постане аутокефална црква", рекао је Амфилохије, преноси агенција МИНА. Према његовим ријечима било која Митрополија може постати аутокефална: "Да би то било, […]

уторак, 21 јуна, 2011 / 13:20

Аутокефалност Митрополије Црногорско-приморске је могућа, али то је питање у искључивој надлежности цркве, оцијенио је Митрополит Амфилохије за Телевизију Атлас, додајући да је за то потребна сагласност цркава.

"Постоји могућност да Митрополија црногорско-приморска постане аутокефална црква", рекао је Амфилохије, преноси агенција МИНА.

Према његовим ријечима било која Митрополија може постати аутокефална:

"Да би то било, то је искључиво у надлежности цркве, не само наше већ је потребна сагласност свих патријаршија и то је искључиво њихова надлежност, јер само оне могу о томе одлучивати", казао је Амфилохије.

Он је рекао да је такав случај био са кипарском црквом у четвртом вијеку која је постала аутокефална уз сагласност тадашњих помјесних патријаршија Атинске, Васељенске. Римске и наравно Васељенске патријаршије.

"На сличан начин је аутокефалност до одређеног нивоа добила и Атинска патријаршија захваљујући одлуци Васељенске патријаршије и прихватањем те одлуке свих помијесних цркава", казао је Амфилохије.

Причу о аутокефалности Митрополије актуелизовао је ДПС, који се у новом програму залаже да у Црној Гори постоји јединствена и организационо самостална православна црква. То је био својеврсни позив Амфилохију да постане поглавар, аутокефалне православне цркве у Црној Гори и порука да ће, у том случају, владајућа странка стати на његову страну у потпуности и тако маргинализовати НВО ЦПЦ.Оставите одговор