Изабрани инострани чланови АНУРС-а

На свечаној сједници Скупштине Академије наука и умјетности Републике Српске, данас су у Бањалуци изабрани инострани чланови Академије. Нови чланови Академије су академик наука и умјетности Србије Љубиша Ракић, предсједник и потпредсједник Украјинске академије наука и умјетности Николај Дубина и Филип Говоров, те свјетски познати филмски режисер Емир Кустурица. Емир Кустурица каже да му избор […]

понедељак, јун 11, 2012 / 19:23

На свечаној сједници Скупштине Академије наука и умјетности Републике Српске, данас су у Бањалуци изабрани инострани чланови Академије.

Нови чланови Академије су академик наука и умјетности Србије Љубиша Ракић, предсједник и потпредсједник Украјинске академије наука и умјетности Николај Дубина и Филип Говоров, те свјетски познати филмски режисер Емир Кустурица.

Емир Кустурица каже да му избор за члана АНУРС-а представља велику част, зато што је то признање некоме ко је наставио давно трасирани пут културе и умјетности који је наш народ очувао кроз вијекове.

"Ако говоримо о дометима у свим врстама умјетности, можемо да говоримо о континуитету наше културе и умјетности и утолико ја ово доживљавам као награду за моју идеју да је мој живот посвећен стваралаштву, што је сегмент дуговјечне и велике европске културе – српске културе", додао је Кустурица.

Он каже да је у бесједи коју је говорио приликом инаугурације најважније мотиве из свог живота супротставио протоку времена и досљедним људима који су принципе, којима су били привржени од дјетињства, задржали до овог доба.

Потпредсједник Украјинске академије наука и умјетности Филип Говоров, стручњак у области електронике и питања свјетла, истакао је да му је циљ, као представнику науке Украјине, земље с којом Српска има дугогодишње пријатељске односе, наставак и развој тих веза.

Члан Српске академије науке и умјетности и других свјетских академија, те стручњак у области нервног система Љубиша Ракић рекао је да је почаствован што је академик АНУРС-а, јер је ова релативно млада академија за 20 година постојања својим успјехом ухватила корак са многим академијама које постоје више стотина година.

Он је појаснио да је у својој бесједи дао општи поглед на науку у садашњости и будућности, иако је основа његових истраживања изучавање нервно-биолошке основе понашања, укључујући и понашање у развоју и нервобиологију старења, о чему је и публиковао велики број радова.

"Новоизабрани чланови АНУРС-а дали су својим радом значајан допринос у области науке и умјетности и утицали на афирмацију Републике Српске у иностранству", рекао је предсједник АНУРС-а Рајко Кузмановић.

"АНУРС до данас има 15 иностраних чланова, међу којима су најугледнија имена из САД, Русије, Бугарске, Чешке, Словеније. То је велико богатство за нас и говори о томе да нема науке у малим или великим земљама, науке или има или нема, па била она у САД, Републици Српској или Кини. Овдје науке има и ми ћемо ићи тим путем", рекао је Кузмановић.

Свечаној инаугурацији, због здравствених разлога, није присуствовао предсједник Украјинске академије наука и умјетности Николај Дубина.0 КОМЕНТАРА

  1. Jadni smo mi i nas ANRUS sa svim clanovima i domacim i inostranim. Sprdamo se sami sa sobom. Kuzmanovic lupeta ko maxim po diviziji. O kakvoj afirmaciji Srpske govori Kuzmanovic , o kakvom razvoju nauke i kulture kada se vecina stanovnistva bori za bioloski opstanak?To je privatna akademija covjeka koji odredjuje ne samo ko ce biti njen clan, a koga ce izbaciti,vec je on gospodar zivota i smrti u Laktaskoj carevini.

Оставите одговор