Ирска: Незапослени смо, ал’ се добро живи

Посланик у ирском парламенту из редова Лабуристичке странке Џими Харт позвао је на ограничење социјалних примања и као један од разлога навео је примјер незапосленог брачног пара из БиХ који прима 90.000 евра на годишњем нивоу. Брачни пар, који са четворо дјеце живи у Даблину, мјесечно добије 1.763 евра. Он је информацију о овој породици […]

петак, септембар 30, 2011 / 11:02

Посланик у ирском парламенту из редова Лабуристичке странке Џими Харт позвао је на ограничење социјалних примања и као један од разлога навео је примјер незапосленог брачног пара из БиХ који прима 90.000 евра на годишњем нивоу.

Брачни пар, који са четворо дјеце живи у Даблину, мјесечно добије 1.763 евра.

Он је информацију о овој породици добио од званичника службе Социјалне помоћи. Према његовом мишљењу, овој породици је више него довољно да прима 50.000 евра годишње.

"Ова породица не чини ништа нелегално, али је систем погрешан када брачни пар прима 90.000 евра, а не ради ништа. Не сматрам да би овај износ био прихватљив ни у добрим временима, не узимајући у обзор лошу ситуацију у којој се ми сада налазимо", рекао је Харт и додао да, осим тога што добија 90.000 евра годишње, ова породице не плаћа порез на имовину нити добија рачуне за комуналије.

Сенатор Харт је нагласио да у Ирској има брачних парова гдје су оба супружника запослена, а не добијају ни приближну суму на годишњем нивоу.

Он сматра да би ирски брачни пар добио 90 000 евра годишње морао би да годишње заради близу 140 000 евра, јер им се одбија порез.

Харт ће ову информацију прослиједити ирском министру за социјална питања Џоан Братон.

Према његовим ријечима, он лично нема ништа против наведене породице, али да жели да се изврши ревизија свих случајева који примају социјалну помоћ и да се залаже за ограничење исплате средстава.

Ирска је попут Грчке и Португалије у дужничкој кризи, због чега је била приморана затражи финансијску помоћ.Оставите одговор