Канадски научници упозоравају на топљење леденог покривача

Два ледена покривача, која су постојала и прије него што су се Европљани населили у Канади, током овог љета битно су смањени, а један је скоро у потпуности нестао, упозорили су канадски научници у свом најновијем истраживању. Научници упозоравају да је губитак леденог покривача веома битан и означава велике посљедице глобалног отопљења, због чега ће […]

петак, септембар 30, 2011 / 11:06

Два ледена покривача, која су постојала и прије него што су се Европљани населили у Канади, током овог љета битно су смањени, а један је скоро у потпуности нестао, упозорили су канадски научници у свом најновијем истраживању.

Научници упозоравају да је губитак леденог покривача веома битан и означава велике посљедице глобалног отопљења, због чега ће се канадски Арктик вратити у услове који су постојали прије неколико хиљада година.

Плутајући ледени брегови, који су се одвојили од покривача, представљају потенцијалну опасност по нафтне платформе и бродове који пролазе кроз тај регион.

Професор Лук Копланд са Универзитета у Отави, који је учествовао у истраживању, објављеном на интернет страници "Карлетон" Универзитета, рекао је да се ледени гребен Серсон прије пет година смањио са 205 квадратних километара на два одвојена дијела, која су додатно нестала током љета.

Копланд је рекао да је један дио био велики 42 километра квадратна, а сада има само 25 километара квадратних, док је други дио био обима 35 километара квадратних, а сада је само седам километара квадратних.

Он је додао да се овог љета област Ворд Хант претворила у плутајућу ледену масу и да има два одвојена покривача – један од 227 километара квадратних, а други од 74 километра квадратна. Та област је прошле године заузимала површину од 340 километара квадратних.

Копланд истиче да је та област сада преполовљена и да тамо нема ничега, сем воде.

Он је нагласио да су ова два губитка леденог покривача веома значајна посебно због тога што је област Ворд Хант увијек била међу највећим и најудаљенија ка сјеверу, док су научници сматрали да је била и међу најстабилнијим.

Копланд је у свом истраживању користио сателитске снимке и протеклих пет година сваког маја је радио на терену на Арктику.

Други учесник у истраживању професор Дерек Милер са Универзитета "Карлтон" рекао је да је овог љета на Арктику нестало леда, који је био једнак тежини до три милијарде тона.

Копланд је додао да њихова открића још нису прегледана пошто је истраживање ново, али је велики број научника, које је контактирала агенција АП, сагласна у томе да је значајна количина леда на Арктику нестала.Оставите одговор