И поред тога што су били за Хитлера: Вишковић шаље студентарију из Бање Луке у Сан Франциско

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић примио је данас, у Бањој Луци, глумце Студентског позоришта Бања Лука, који ће са представом "Жилиште" представљати Републику Српску на Фестивалу младих у Сан Франциску, у септембру ове године.

понедељак, август 22, 2022 / 18:42

Премијер Вишковић подржаће одлазак позоришне трупе Студентског позоришта од 12 чланова на фестивал у Сан Франциско са 20.000 КМ, који ће бити издвојени из буџетске резерве предсједника Владе Републике Српске. У свему овоме, Фронтал.РС је обавезан да подсјети како је у септембру 2020. године, без икакве реакције надлежних, Студентско позориште Бања Лука пљунуло на антифашистичку борбу српског народа у Другом свјетском рату и опредијелило се за Хитлера.

Ова вијест је типичан примјер, који јасно показује да сваки озбиљан новац за нашу културну сцену издваја из буџета Република Српска. Ово путовање није финансирала Америка, како се може стећи дојам из квислиншких медија, по којима овдје не би било живота да нас странци не донирају. Њихова државна агенција УСАИД, користећи ресурсе позоришта које издржава Српска и Град Бања Лука, међу нашим нараштајима у Студентском позоришту Универзитета у Бањој Луци развија неки други идентитет и неку другу идеологију.

Странци раде шта год им се прохтије у нашем буџетском систему направљеном за културне и просвјетне дјелатности, па је сасвим извјесно очекивати да ће три дјевојке са насловне фотографије након повратка из Сан Франциска, чим им неко из Сарајстана или УСАИДА понуди, без размишљања прихватити ангажман против политичких интереса Српске. Као и њихови предходници и старији корисници средстава узетих од српског народа, будући да се то не кажњава, заборавиће све шта је за њих учинио чика Радован и оно што он представља у овом тренутку.

Заузврат, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић подржао је рад Студентског позоришта Бањалука и истакао да је важно да Република Српска буде представљена на овом значајном позоришном фестивалу за младе, будући да представа "Жилиште", кроз музику и кореографију, описује и чува српску народну традицију и обичаје.

Глумице Вирџинија Угричић, Уна Радуловић и Теодора Пајић (ниједна нема име српског поријекла, прим. Фронтал.РС) захвалиле су предсједнику Владе Републике Српске на подршци, истичући да је Влада Републике Српске и у ранијем времену помагала Студентско позориште Бањалука на гостовањима у иностранству, на којима су предстваљали Републику Српску.Оставите одговор