19:08 Звучи мало шпијунско-суперхеројски: Босић против СНСД-овог тима за прљаве операције17:26 Важан јубилеј: Прије 60 година први човјек у свемиру је постао онај који је писао ћирилицом17:02 Деманти градоначелника Приједора: СДС је извукао моје ријечи из контекста, неће ме посвађати са борцима ВРС16:17 Песков: Кијев мора поштовати обавезе из споразума у Минску15:45 Златна грозница тресе Источну Европу15:37 Борба против пандемије створила четрдесет нових милијардера15:22 Акције Алибабе порасле шест одсто у Њујорку након казне у Кини15:15 Зора Видовић присутна на прозивци ММФ за југоисточну Европу15:07 Џафи честита почетак Рамазана, Фронтал се придружује - он муслиманима малим словом, ми и онима што се пишу великим15:01 Новаковић-Бурсаћ: Тужилаштво БиХ ради политички задатак: Формирају предмет због обиљежавања Дана руских добровољаца, а ни један за злочине муџахедина

И БЈР Македонци за балканску дипломатску мрежу

Премијер БЈР Македоније Никола Груевски изјавио да иза идеје о подјели простора дипломатских објеката нема политичке позадине, и да се ради о финансијског уштеди. Скопље, како је рекао шеф македонске дипломатије Никола Попоски већ дуже вријеме разговара са колегама из Србије Турске, Словеније, Црне Горе и Хрватске око реализације идеје о подјели простора дипломатских објеката […]

уторак, 7 јануара, 2014 / 13:30

Премијер БЈР Македоније Никола Груевски изјавио да иза идеје о подјели простора дипломатских објеката нема политичке позадине, и да се ради о финансијског уштеди.

Скопље, како је рекао шеф македонске дипломатије Никола Попоски већ дуже вријеме разговара са колегама из Србије Турске, Словеније, Црне Горе и Хрватске око реализације идеје о подјели простора дипломатских објеката који нису у потпуности искориштени.

"Ова идеја значи да држава чија амбасада има вишак простора уступи тај простор држави која нема или има мале просторије које нису довољне за нормално функционисање дипломатске мисије", истичу у Скопљу.

"Идеја није заједницка дипломатија. Ту нема политицке позадине, већ чиста финансијска уштеда и ниста више од тога", нагласио је премијер Груевски.

Циљ је, како је истакао Груевски, да се уштеди простор, да се користе заједницке просторије, али не заједницка дипломатија.

Према његовим ријечима, на овај начин све државе Балкана могу добити своја диопломатска преставништа и у оним државама гдје сада немају.

Оваква одлука БЈР Македоније, одговор је на иницијативу шефа српске дипломатије Ивана Мркића који је, ради смањења трошкова диплоамтске мреже, понудио државама у региону, успостављање заједничких представништава у иностранству по угледу на "скандинавски модел".

Мркић је, како су у суботу пренијеле "Новости", рекао да би до краја године могао да се постигне договор, и да је Србија најближе договору са Македонцима и Црногорцима.

Већ су, како је наведено, успостављении контакти са Скопљем, Подгорицом, Сарајевом, али и Љубљаном о евентуалним заједничким дипломатским испоставама у Африци, Азији и Латинској Америци.

Скандинавски модел дипломатије показао се као јако успјешан у свијету, наводе у Скопљу, додајући да ће се са заједничком дипломатском мрежом смањити трошкови, али и јачати регионална присутност у најудаљенијим дијеловима свијета.Оставите одговор