03:13 Течни Антартик: Отопли ли планета три степена, ниво мора расте годишње пет центиметара глобално21:10 Брегзитовање у Ламаншу: Француска британском острву пријети искључењем струје, Британци шаљу морнарицу19:20 Макрон јавно одао почаст Наполеону, кад очекујемо да ће Нијемци Хитлеру?18:35 Ефбих остаје без гаса: Није због Лаврова већ Енергоинвеста11:47 Ненад Вуковић: Билдање Додикових политичких мишића, нема разговора са онима који говоре еРеС10:41 Петровић сазвао директоре јавних предузећа: Пораст броја запослених, нагомилани дугови, лоша контрола10:34 Вучић: Мијењали би само границе Србије - што не подијелите Авганистан, Сирију, Ирак?10:31 Израчунали смо дигитроном: Прије 153 године рођен Мика Алас10:22 Нема ту ништа сензационално: Ловци из Змијања љути на возача који је јурио медвједа колима10:09 Голићка и Ћосић о утопљавању Дејтонке и проглашењу парка природе Требевић

Ванредна сједница Владе ФБиХ због смјене Анте Крајине

Премијер ФБиХ Нермин Никшић најавио је за сриједу, 8. јануара, хитну ванредну сједницу федералне Владе на којој ће предложити како да се превазиђу проблеми након смјене министра финансија Анте Крајине. Никшић је рекао да ће на сједници Владе изложити приједлоге за превазилажење овог случаја, додајући да одлуку предсједника ФБиХ Живка Будимира не могу поништити, али […]

уторак, 7 јануара, 2014 / 15:45

Премијер ФБиХ Нермин Никшић најавио је за сриједу, 8. јануара, хитну ванредну сједницу федералне Владе на којој ће предложити како да се превазиђу проблеми након смјене министра финансија Анте Крајине.

Никшић је рекао да ће на сједници Владе изложити приједлоге за превазилажење овог случаја, додајући да одлуку предсједника ФБиХ Живка Будимира не могу поништити, али да морају наћи начина да спријече хаос.

Никшић је на конференцији за новинаре истакао да је Будимирова одлука незаконита, неуставна и ништавна, јер је донесена на основу непостојећег захтјева.

Потврдио је да је 10. децембра 2012. године поднио захтјев за разрјешење осам министара који нису уживали повјерење у Парламенту ФБиХ, коју је Будимир седам дана касније одбио.

"На овај начин предсједник Федерације је прешао на план Б изазивања хаоса и нереда у ФБиХ", рекао је Никшић.

Он је оцијенио да у овом тренутку не постоје политичко-правни услови за било какав разговор са предсједником ФБиХ Живком Будимиром који би резултирао проналажењем рјешења за ситуацију насталу након одлуке о разрјешењу федералног министра финансија Анте Крајине.

"Напротив, увјерен сам да било какви разговори могу услиједити тек након што он ту одлуку повуче или измијени на начин да буде осигуран континуитет функционисања федералног Министарства финансија, али и самог министра који, по функцији, обавља низ изузетно важних дужности унутар различитих институција и тијела чије је несметано функционисање на овај начин доведено у питање", навео је Никшић у свом одговору Будимиру на позив за састанак.

Нагласио је да пензије за децембар неће бити угрожене, јер је транша уплаћена прије Будимирове одлуке, док ће у случају да ова одлука остане на снази, друге исплате из буџета бити упитне. Никшић је истакао да ће искористити сва овлаштења и покренути спор пред Уставним судом ФБиХ, како би оцијенио уставност Будимирове одлуке.

Наводећи да му је свеједно да ли ће он бити министар или не, Крајина је рекао да жели допринијети рјешавању проблема, а не да он буде проблем.