Глигорић и Геонжењеринг – нису од јуче

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, оптужен да је искориштавајући своју позицију намјештао вишемилионске послове геодетској фирми Геинжењеринг. Методом намјерног кашњења у исплатама изведених радова, Глигорић је уништавао неподобна предузећа, што је само један од гријехова у току његовог петогодишњег рада. Како пишу Независне новине, директори свих оштећених предузећа – “ГеоАстора” и “Геопута”, […]

уторак, април 2, 2013 / 15:01

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, оптужен да је искориштавајући своју позицију намјештао вишемилионске послове геодетској фирми Геинжењеринг.

Методом намјерног кашњења у исплатама изведених радова, Глигорић је уништавао неподобна предузећа, што је само један од гријехова у току његовог петогодишњег рада.

Како пишу Независне новине, директори свих оштећених предузећа – “ГеоАстора” и “Геопута”, Зоран Гаврић и Саша Радосављевић, и Љубомир Јованић, директор “ИнфоМапа” из Новог Града – стављају на терет Глгигорићу да је вишемилионске послове склапао само са предузећем "Геоинжињеринг" чији је власник Тодор Панић.

‘Геоинжењерингу’ су исплаћени вишемилионски износи, а ишло се чак дотле да је РУГИП подизао кредите код комерцијалних банака да износи буду исплаћени одједном.
Глигорић је одбацио све оптужбе ових предузећа о фаворизовању подобних и додао да нису тачне ни информације да је подизао кредите код комерцијалних банака.

“РУГИП је све јавне набавке у протеклом периоду спровео у складу са Законом о јавним набавкама БиХ па, према томе, и преговарачки поступци су спроведени на начин како то прописује наведени закон”, изјавио је Глигорић.

Међутим, ову изјаву Глигорића “да је све рађено у складу са законом” демантовала је кривична пријава Канцеларије за разматрање жалби БиХ поднесена против Глигорића и то због несавјесног рада у служби и кршења Закона о јавним набавкама БиХ. Бошко Чеко, бивши главни ревизор РС, још раније изјавио да су ревизорски извјештаји о РУГИП-у указивали на кршења Закона о јавним набавкама БиХ, а одговорност за овакве извјештаје је, како је навео Чеко, на Глигорићу.

Није то од јуче

То што се Тихомир Глигорић на насловницама појављује одједном не значи да његово дјеловање против закона и најбољих интереса државе не траје већ дуго. То је уочио и редовно о томе јавност обавјештавао тадашњи главни ревизор Бошко Чеко, а о томе је писао и Фронтал, у вријеме када то није занимало једне Независне новине.

Подсјетимо, Влада РС је 21.02.2008. године, након што је претходно смијенила легално изабраног директора Владимира Бојата дипл. инж. геодезије и на његово мјесто (по други пут) устоличила Тихомира Глигорића, смијенила и петорицу помоћника директора (тројицу геодетских инжењера и двојицу правника).

Све наведено урађено је у супротности са важећим реформским прописима из области административне службе и државне управе, који су донесени у циљу деполитизације државне управе која неће зависити од политичке воље и изборних резултата.(Закон о административној служби, Закон о министарским, владиним и другим именовањима, Закон о сукобу интереса и др.).

Глигорић је претходно већ био директор, све до маја 2003. год. када га је тадашња Влада Републике Српске смијенила. У овом периоду, првог мандата, Глигорић је својим вјештим манипулацијама јавности и Владе РС успоставио "сарадњу" са Тодором Панићем који је такође био запослен у Управи. Рад Управе у овом периоду најбоље илуструју ревизорски извјештаји за 2001., 2002. и 2003. године. Типичан примјер је поништење премјера у општини Српски Дрвар, а у спрези са шумском мафијом. Веома значајан податак су и пропали пројекти премјера Калиновика, Шипова и Љубиња.
Њихов план се почео остваривати тако што је на тендеру за геодетско снимање општина Хан Пијесак и Билећа Глигорић посао вриједан више од 2.000.000,00 КМ додијелио приватној фирми Тодора Панића.

Тодор Панић касније више није био запослен у Управи, али је и даље одлучивао (и одлучује) о најважнијим питањима везаним за рад Управе – Води кадровску политику за стручне геодетске послове и главни је Глигорићев савјетник и кројач политике рада Управе.

Панић учествује у изради и давању сагласности на тендерске документације код додјеле уговора за извођење геодетских радова, те одређује критерије за исте послове. Врши избор понуђача (самог себе?), али и сам изводи те радове, односно себи додјељује послове. А оне послове које сам не може завршити продаје другим геодетским фирмама.

Притом треба рећи да монопол који држи тандем Панић-Глигорић иде директно на штету осталих фирми, које су једноставно приморане и уцјењене да, због сопствене егзистенције, играју игру поменутог двојца – писали смо тада на Фронталу, прије три године, а ев оданас се исто то говори.

Сарадња Глигорића и Панића додатно је утемељена оснивањем заједничког факултета за пословне студије ПРОМЕТЕЈ у Бањој Луци.

Чиме се још Глигорић "Додичи"

Љета 2010. године читачи смо вијести о пресељењу Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове у нове пословне просторије, које се налазе у склопу зграде Административног центра Републике Српске.

Зашто се Управа преселила?

Куповина пословног простора од 2700 м2 по цијени од 13.250.000 КМ и то властитим, а не буџетским средствима ничим се не може оправдати.

Наиме и до тада је Управа била смјештена у властитом пословном простору површине 1300 м2. Овај простор 2003. године купљен је за 2.925.000 КМ и у потпуности је задовољавао потребе Управе.

Глигорић и тадашњи премијер, Милорад Додик хвалили су Управи и чин пресељења а поготово јер се за то нису "потрошила буџетска средства" већ средства Управе. Међутим, поменута средства се могу користити искључиво за успоставу евиденције-катастра непокретности, а тада је око 400.000 хектара новог премјера било на „чекању“ како би се на основу њега успоставила евиденција, а на том подручју и даље је у употреби био неажурни и нетачни пописни или катастар заснован на тзв. Аустро-угарском премјеру.

Споменимо да је још 2003. године постојала је основана сумња у валидност Глигорићеве докторске дипломе, о чему се недавно причало у скупштинским клупама. Поред тога, Тихомир Глигорић је оптуживан да је учестововао у једној саобраћајној несрећи која се трагично завршила.0 КОМЕНТАРА

 1. Ево прилике Глигорићу или његовом наследнику да геодетску управу направи као прави сервис грађана, умјесто што у име народа појединци профитирају година.

  Наиме о чему се ради:

  Данас су грађани Пала пред медијима указали на криминал општинских власти Пала (старог и новог начелника, предсједника СО, начелника урбанизма, стечајног управника Фамоса, шефа Глигорићеве геодетске управе Пале) и грађевинске мафије.

  У саопштењу су тражили заштиту својих права од владе РС, Тужилаштва РС, ВСТ БиХ да због незаконите пресуде испита случај њихових судија и тражили од директора Глигорића да хитно провјери криминал његових радника у Палама.

  Такође су тражили од политичких партија да се огласе о овом случају.

  Као човјек од струке могу додати да је дошло до тешке злоупотребе службеног положаја и овлашћења од стране старог и новог начелника општине, предсједника СО Пале, начелника за урбанизам, шефа геодетске управе Пале, стечајног управника Фамоса,судија у Окружном Суду И. Сарајево, као и инвеститора који је починио кривично дјело подстрекавања на злоупотребу службеног положаја или овлашћења и сумње на давање мита ради стицања против-правне добити.

  Оно што ће се сигурно кроз испитивање случаја од стране истражних органа доказати је дугогодишња веза између власти у Палама и грађевинске мафије на шта су грађани већ раније указивали.

Оставите одговор