Фронталове личности године

Крај године по јулијанском календару дуго је било вријеме кад се код Срба сравњивала претходна година.

четвртак, 14 јануара, 2016 / 17:03

Анахроно у односу на друге, и ми објављујемо свој избор за личност године. Прошле године смо га озваничили и дали му облик. Раније награду нисмо посебно "додјељивали” већ смо личности године истицали у колумнама, или посебним праћењем и указивањем на значај нечијег рада.

Нисмо се овим избором жељели такмичити са другим. Не би имали шансе, а нити нам се да додјељивати изнова исто признање Путину, Меркеловој, Додику, Вучићу, Ђоковићу… Титула личност године у избору Фронтала је мало помјеренија са највеће сцене и није предвидљива у том смислу.

Личност године: Наташа Ковачевић

Стога су ту особе које су направиле неке значајне ствари, а нису били у првом плану. Или су своју игру играли самостално, без обзира колико та игра била препозната у широким масама. Тако су ту ове године Волфганг Шојбле, који је спријечио излазак Грчке из еврозоне и спасао евро, као и Наташа Ковачевић, која се на чудесан начин изборила са губитком ноге и поново вратила на паркет, показавши снагу воље и поставши примјер за све малодушне и песимисте.

Личности прошле године за нас су били Мухарем Баздуљ, који је написао неке од најбољих редова о Сарајевском атентату у години кад је био под посебним интересовањем. И Игор Стрелков, који је личном акцијом промијенио односе у свијету. Раније су то по нама Сноуден, Асанж и Менинг, који су открили свијету тајне лицемјерне међународне политике и њихове злопупотребе, и због тога поднијели велике жртве.

Личност године у свијету: Волфганг Шојбле

Код нас, Душан Басташић је од 2010. до данас уложио огромне напоре да на видјело изнесе истину о страдању Срба у НДХ. Небојша Вукановић је 2012. изашао на изборе за градоначелника Требиња и дао свима неку чудну наду да може бити другачије. А Приједорчанка Јелена Топић 2013. направила је перформанс којим је хтјела да поручи да се окренемо себи, и тиме скренула пажњу региона.