Ако баш пратите: Објављене номинације за Оскара

Леонардо Ди Каприо, Мет Дејмон и Еди Редмејн номиновани су за Оскара у категорији за најбољег глумца, а Бри Ларсон, Кејт Бланшет и Џенифер Лоренс за најбољу глумицу. Номиновани су и Мајкл Фасбендер за улогу у филму "Стив Џобс" и Брајан Кренстон за "Трамбо". За улогу у трилеру Алехандра Гонзалеса Ињаритуа "Повратник" Ди Каприо је […]

петак, 15 јануара, 2016 / 07:18

Леонардо Ди Каприо, Мет Дејмон и Еди Редмејн номиновани су за Оскара у категорији за најбољег глумца, а Бри Ларсон, Кејт Бланшет и Џенифер Лоренс за најбољу глумицу.

Номиновани су и Мајкл Фасбендер за улогу у филму "Стив Џобс" и Брајан Кренстон за "Трамбо".

За улогу у трилеру Алехандра Гонзалеса Ињаритуа "Повратник" Ди Каприо је важио за фаворита у тој категорији још и прије него што су објављене номинације. Ди Каприо је до сада пет пута био номинован за Оскара.

Дејмон је већ добио то признање, заједно са Беном Афлеком, за сценарио за филм "Добри Вил Хантинг", али ниједна од двије номинације за глумачки рад до сада му није донијела успјех.

Међу претендентима за награду за најбољег споредног глумца су Том Харди, Кристијан Бејл, Марк Руфало, Марк Рајленс и Силвестер Сталоне, који је прије неколико дана добио награду Златни глобус за филм "Крид – насљеђе Рокија".

За најбољу женску улогу америчка филмска академија номиновала је Бри Ларсон, Кејт Бланшет и Џенифер Лоренс.

Бланшетова већ има два Оскара за главну и епизодну улогу, а то јој је шеста номинација.

Бри Ларсон, која је прије неколико дана освојила Златни глобус, први пут је номинована за најпрестижније филмско признање.

Лоренсовој је то четврта номинација, а награда јој је припала 2013. године.

Међу номинованима су и Шарлота Ремплинг и Сирша Ронан. У категорији за најбољу женску епизодну улогу номиноване су Руни Мара, Кејт Винслет, Алисија Викандер, Џенифер Џејсон Ли и Рејчел Макадамс.

Церемонија уручивања награда биће одржана у Холивуду 28. фебруара. Главне годишње националне филмске награде САД Оскар додјељује Америчка академија филмске умјетности и науке.

Највећи број номинација, 12, има филм "Повратник", а за њим слиједи "Побјесњели Макс: Аутопут бијеса", који има 10 номинација.

Интересантно је да је без главне номинације остао главни овогодишњи хит, посљедња епизода космичке саге "Звјездани ратови: Буђење силе", са свега пет номинација, као и мелодрама "Керол" која је, такође, добила пет номинација. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *