Док краду нафту и војно окупирају Сирију, Бајден продужио Дамаску санкције још годину дана

Предсједник САД Џозеф Бајден продужио је санкције Сирији за још годину дана, саопштено је из Бијеле куће. Оно што није саопштено, јесте да су САД војно присутне у овој земљи, да посредно окупирају барем трећину територије, те нелегално црпу нафту и наоружавају курдске сепаратисте што им замјера не само званична власт у Дамаску, него и Турска.

петак, 7 маја, 2021 / 08:57

У саопштењу се подсјећа на разна ограничења која је Вашингтон увео Дамаску у периоду од 2004. до 2012. године, укључујући замрзавање средстава одређених појединаца и правних лица у САД, као и забрану извоза одређених категорија америчке робе и услуга у Сирију.

Бијела кућа се у саопштењу позива на наводно коришћење хемијског оружја и подршку терористичким организацијама, наводећи да поступци сиријских власти представљају "неуобичајену и необичну пријетњу државној безбједности, спољној политици и економији САД".

"Као резултат тога, ванредна ситуација која је проглашена 11. маја 2004. године и усвојене мјере против сиријских власти морају да остану на снази и након 11. маја 2021. године. Стога продужавам ванредну ситуацију за још годину дана због поступака сиријски власти", наглашено је у саопштењу које је потписао Бајден.

У саопштењу се истиче и то да су сиријске власти, наводно, дозволиле брутално насиље и кршење људских права, те да САД позивају владу сиријског предсједника Башара ел Асада и његове присталице да "прекину рат против сопственог народа", спроведу примирје у земљи, омогуће неометану испоруку хуманитарне помоћи свима у Сирији којима је то потребно и да преговарају о политичком рјешењу у складу са Резолуцијом 2254 Савјета безбједности УН, јавио је ТАСС.

"САД ће размотрити промјене у политици и поступцима Владе Сирије како би одредила да ли ће се ова ванредна ситуација наставити или укинути у будућности", додаје се у саопштењу.