Додик за Родићев Курир проумовао о "коначном рјешењу Косова"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да коначног рјешења за Косово и Метохију нема без става Србије, која је ојачала на међународном плану, али да треба процијенити да ли је то довољно за дефинитивну одлуку о јужној српској покрајини.

четвртак, 5 априла, 2018 / 15:50
 – Сасвим је јасно да је предсједник Србије Александар Вучић вратио питање Косова на дневни ред. Најважније у свему је да без става Србије нема коначног рјешења за Косово и Метохију. То је сасвим другачија ситуација од оне прије десетак и више година, када је изгледало да је то готова ствар, без икаквих могућности да Србија на то утиче – рекао је Додик за београдски Курир.

Према његовим ријечима, Србија је данас фактор споразумијевања и колико год било тешко разговарати у готово немогућем дијалогу, без ње се ништа не може назвати рјешењем.

На питање да ли је сада најпогодније вријеме да Србија и Вучић "изгурају косовску причу до краја", Додик је констатовао да је Србија "ојачала у смислу присуства у регионалним, али и европским и другим глобалним питањима".

– Да ли је то довољно за дефинитивну одлуку – треба процијенити, јер наравно да, са друге стране, постоје велике арогантне силе које не желе да то питање поново враћају и редефинишу, односно нису спремне да прихвате своје раније грешке – рекао је Додик.

Он је истакао да ни свијет није исти.

– Вјерујем да и на Западу постоји нервоза јер би они да Србија само пристане на њихова рјешења, а то је наравно сада немогуће. Вучић добро разумије политику, добро штити српске националне интересе и вјерујем да ће извући максимум – сматра Додик.

Он је нагласио да је сам чин отимања територије споран.

– Власти Србије не желе да пристану на такву отимачину и такву ароганцију какву Запад има. Никада око тога Србија није водила дијалог. Чини се да се он сада покушава водити, али се исто тако чини да та ароганција опстаје и тај исти однос великих сила. они који хоће да креирају отимање Космета употребиће механизме и меке и тврде силе – рекао је Додик.

Када је ријеч о односима Србије и Републике Српске у контексту рјешавања питања Космета, Додик је рекао да ће будућност обиљежити интеграције.

– Вријеме које долази обиљежиће различити степени интеграције српског националног, државног, културолошког и сваког другог корпуса.У сваком случају Српска и Србија данас имају најбољи вид сарадње – поручио је Додик.2 КОМЕНТАРА

  1. Ima jedan krasan tekst na blogu nebojša katić koji kaže da srbija može nestati u bilo kojem trenutku za tri mjeseca a da je za to potrebno samo da stranci prestanu kupovati obveznice Srbije i Srbije nema bez ispaljenog metka.
    Kako je to lijepo opisao nebojša ko god da vlada srbijom i da hoće nije u mogućnosti voditi patriotsku politiku.
    Hvala Draženu!

Оставите одговор