Додик: Српска жели у Европу, али не по сваку цијену

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Српска жели да буде у Европи, али не по сваку цијену и не противно правилима која тамо важе за све. "Достићи ћемо ми цивилизацијске стандарде, макар се и не кретали ка Европи и не били у њој. Али, док нисмо тамо, нисмо чланица, што нам даје за […]

петак, септембар 16, 2011 / 10:03

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Српска жели да буде у Европи, али не по сваку цијену и не противно правилима која тамо важе за све.

"Достићи ћемо ми цивилизацијске стандарде, макар се и не кретали ка Европи и не били у њој. Али, док нисмо тамо, нисмо чланица, што нам даје за право да оно што од њих нећемо – не узимамо", изјавио је Додик за "Вечерње новости".

Говорећи о доласку специјалног представника ЕУ Петеру Соренсену, Додик је рекао да нема тог ауторитета који може да врати средства употребе силе, уцјена и пријетњи и да је "то вријеме неповратно прошло".

"Многи су тренирали на мојој смјени. Заборављајући да вјежбам и ја. Радећи све ове године под притисцима, пркосећи им. Не дајући им да ме претворе у човјека ниже врсте, криминалца, националисту, фашисту…", истакао је Додик, подсјећајући да ни у једном акту међународне заједнице, нити Савјета безбједности, не стоји одредница да неко може да смјењује људе или намеће законе.

Говорећи о структурном дијалогу о реформи правосуђа, Додик је рекао да жељно ишчекује тренутак када ће у Упитнику ЕУ, на питање постоји ли суд и тужилаштво БиХ, услиједити негативан одговор.

"Једва чекам да видим шта ће се догодити кад затражимо да нам се прочита у ком то документу пише да је БиХ надлежна за правосуђе, као и да нам у бонским овлашћењима покажу где то пише да високи представник може да намеће законе. Да видимо хоће ли та Европа признати грешку, бити стручна и објективна, или ће наставити са лицемјерјем. Е, у ту лицемјерну Европу нећемо да идемо", рекао је Додик.

Он је навео да не види зашто би Европа вршила било какве притиске и некога кажњавала, с обзиром на то да се ниједна земља није придруживала Европи по принципу казни и претњи смјенама. "Једино ако нису ријешили да све принципе сруше у Босни. Ако овдје неко буде хтио да успоставља владавину ароганције, сами ћемо одбити тај пут. Ма шта очекивао неки службеник међународне заједнице", истакао је Додик.

Коментаришући депеше, које је објавио сајт "Викиликс" и етикету да је Додик "Милошевић без оружја" и тврди националиста, предсједник Српске је рекао да дипломате свашта причају. "Сви смо ми за њих глупи, лоши момци, а они паметни и добри… А, памет им прибавља само околност што иза њих стоје велике земље", нагласио је Додик.

Говорећи о упозорењима америчких дипломата у тим депешама да се у БиХ ствара нова Палестина, Додик је рекао да се одавно зна да "Босну не води изабрана власт, већ Исламска заједница и Мустафа Церић".

"Траже се сви могући начини да Бошњаци остану мирни. У тим депешама су јасно показали да им је то циљ и да Бошњацима држе страну. Циљ је да се надогради босанска држава на штету ентитета. У отвореним разговорима у четири ока показују огроман страх од улоге Турске на овом простору, а јавно јој дају сву подршку. Наш циљ је да се одбранимо од Турака", рекао је Додик.

Он је поновио да је Српска спремна да направи Савјет министара БиХ, али да други то неће, првенствено лидер СДП-а Златко Лагумџија, за кога је рекао да Српска није спремна да га упошљава. Додик је истакао да Српска више неће допустити да министри БиХ раде на њену штету, као и да плаћа "монструма од администрације у Сарајеву".

"Зато, мислим да смо све даље од рјешења. Хоћемо четири мјеста, или нема договора. Своје нећемо дати, него ћемо одузето враћати", нагласио је предсједник Српске.0 КОМЕНТАРА

  1. O, kako dugo i kako jako je aplaudirao smjenama naših izabranih predstavnika.Misli li ON stvarno da su ta vremena prošla? Zna dobro da nije tako, pa se boji toga.
    „Poplašen ne može da’oda po crnoj zemlji, a hoće da bude predsjednik.“ ON
    A, sud i sudstvo su mu bolna rana.Simoviće sanja 24 sata.
    Ja prvi nisaam za BiH, muslimansko pravosuđe.No, svaki sud , ma čiji bio, ma kako se zvao, koji bi sudio kriminalcima, mafijašima,( ON je svjetski prvak u tome) bez obzira na njihovo ime, podržavam.

Оставите одговор