Додик: Долазак Ештонове планирана политичка стратегија и добитак РС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је долазак високог представника ЕУ Кетрин Ештон у Бањалуку и договор о референдуму пажљиво планирана политичка стратегија и добитак за РС. Додик је напоменуо да је најава референдума у РС успјела да скрене пажњу ЕУ и важних политичких фактора на нека веома битна политичка питања у БиХ, […]

уторак, мај 24, 2011 / 11:39

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је долазак високог представника ЕУ Кетрин Ештон у Бањалуку и договор о референдуму пажљиво планирана политичка стратегија и добитак за РС.

Додик је напоменуо да је најава референдума у РС успјела да скрене пажњу ЕУ и важних политичких фактора на нека веома битна политичка питања у БиХ, истичући да је Ештонова веома значајна личност у ЕУ и да је њен долазак у Бањалуку политички веома важан.

Према његовим ријечима, референдум није неопходан, јер је РС добила шансу за дијалог и може да добије оно што је тражила.

"Наша одлука о референдуму била је веома пажљиво планирана и ми смо Кетрин Ештон довели у Бањалуку у складу са стандардима ЕУ. То је један јако велики успјех, јер су прихваћене наше четири тачке и веома је релевантно то што ће комесар за проширење ЕУ Штефан Филе бити на челу комисије која ће бити формирана", рекао је Додик за "Прес".

Предсједник Српске оцијенио је да високи представник у БиХ Валентин Инцко није очекивао овај договор са Ештоновом и да је био је потупно затечен овим догађајем.

"Инцко је дошао веома острашћен из Америке, с намјером да покаже мишиће, али, сада је све пало у воду и на крају је остао `као празан балон`", додао је Додик.

На питање каква је његова визија развоја Српске, Додик је рекао да је то што самосталнија Српска у оквирима ЕУ и Дејтонског споразума, који РС поштује.

Ештонова и Додик су почетком маја постигли договор о реформи правосуђа БиХ. Народна скупштина РС у априлу је донијела одлуку о расписивању референдума у Српској на којој су грађани требали да се изјасне да ли подржавају наметнуте законе високог представника у БиХ, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ, након чега је високи представник у БиХ Валентин Инцко најавио је ће поништити одлуку о референдуму уколико то не учини парламент Српске.0 КОМЕНТАРА

 1. А што лаже безвезе. Ештонова је завршила разговор са њим за 5 минута, кртак и јасан. Порука је следећа:

  Одустајеш од референдума или ћемо ти:

  -замрзнути сав новац који имаш по банкама широм свијета
  -забранићемо ти путовања
  -бићеш процесуиран

  Оно што наш Миле сељак не зна, а то је да је он пуштен низ воду као Иво Санадер. Афере почињу да се разоткривају. Пред локалне изборе почистиће га са политичке сцене!

  Миле, Миле ко с’ ђаволом тикве сади о глави му се ради, те тако и ти мислио си као Мубарак, Кастро и остали идиоти који умисле да су богови, а због властитог смрада не виде даље од носа. Успон је био силовит, а пад ће бити бруталан! Ево ти бесплатан савјет, склањај се док можеш, можда и задржиш неку стотину хиљада евра које си покрао од овог ретардираног народа, у супротном, све ћеш изгубити (као Радован)!:)

Оставите одговор