Небојша Вукановић: Одговор на гатања једног Гатала

Синоним за новинарску храброст из Требиња, недавно је био мета напада Веселина Гатала из Мостара. Фронтал.РС доноси Вукановићев одговор.

уторак, 24 маја, 2011 / 12:04

Пише: Небојша Вукановић

Природно је да људи имају различите погледе и ставове, те повремено размијене различита мишљења, али сматрам да је неумјесно и неприкладно да се новинари међусобно "препуцавају" и у јавности укрсте пера и оловке.

Ипак сам након читања колумне одлучио да одговорим колеги Веселину Гаталу, ако је колумниста Гласа Српске уопште новинар, на неистине које је изнио у свом тексту "Револвер новинарство".

Свједоци смо да у посљедње вријеме, на многим нашим телевизијама, често можемо да видимо "видовњаке" који бацањем пасуља, фалетањем у карте и шољу узимају новац од наивних невољника; али чини ми се да и они мање врачају, гатају и говоре неистину од новокомпонованог колумнисте, писца и новинара Веселина Гатала. Извињавам се што ће ово бити мало подуже, али толико смијешних и прозривих конструкција, захтијева детаљан и поступан деманти. 

Једина истина у цијелом тексту је да нисам нека "људина од два метра".

Веселко, морам ти рећи да се примијети како често шеташ са нашим владиком, јер и он воли да исмијава моју висину, па ме је тако прошле године на Савиндан у Билећи назвао "фићфирићем". Са 178 центиметара висине нисам неки див, ал’ ако Вас (тебе, владику и друштво) то чини срећним, зовите ме и патуљком. Није никакав проблем.

Само немојте у јавности да износите неистине и лажне оптужбе.

А у руке Мандушића Вука… биће сваки револвер убојит

Иако си већину књига објавио у Загребу, Мостару и Сарајеву; надам се да си (као књижевник) ипак читао Његоша. Осим народне мудрости да бој не бије свијетло оружије, може се наћи и оно о Вуку Мандушићу.

Мој весели Веселине, не бих стварно имао ништа против твојих самохвалишућих тирада на које си потрошио већину колумне, да ниси уз све то поменуо и мене. Можда бих неког упутио да те понекад обиђе, јер тако пишу они што им недостаје пажње, љубави и самопоуздања.

Своју снагу и 110 кила у одбрани васколиког и напаћеног српства, што у посљедње вријеме видим да хонорарно радиш, требао си показати 1991. и 1992. године, када си дезертирао из ЈНА и отишао у Армију БиХ.

Изненадио сам се, када сам прочитао текст о новинарима-револверашима, али морам ти признати да ми годи назив. Знам да ме се твоји другари и ментори боје више него каубоји-негативци Вајата Ерпа, па си у разговору са њима вјероватно и добио идеју за наслов, или су ти га Они можда и рекли?

Страх иза леђа

Не знам какав је то страх видио у мени и мојим очима овај новопечени великосрбин из Мостара, јер не знам чега би се и кога ја у Мостару плашио? Да сам тако плашљив, вјероватно да се не бих ни одазвао на Ваших десетак молби и упорних позива да дођем и снимим оснивачку Скупштину СПКД Просвјета.

Проблем је у томе што критике на мој рачун, ако си их имао, ниси изнио у лице, док смо након снимања сједили на пићу; већ си као кукавица почео да лајеш и режиш када сам ти окренуо леђа. То вјероватно долази из тих 110 кг живе ваге.

Чудили сте се и пријатно изненадили, што сам након напорног дана ипак дошао у Мостар, јер су Вам, како кажете, рекли да ја не идем на терен испод 200 евра! Дошао сам мимо одобрења љекара, са концима у нози и свега десетак дана послије операције и цјелодневног посла од дванаест сати, како бих Вас испоштовао. Хвала Вам што ми враћате на овакав начин, и што ти по новинама злурадо препричаваш један необавезан десетоминутни разговор.

Што се тиче плаћања

Ако можеш, изгатај у картама и пасуљу, нађи у чаробној кугли или изђаволиши у мобилном телефону (заједно са цијелом својом екипом) само једну особу којој сам некада узео бар једну марку за некакву услугу?! Успијеш ли, доћи ћу на сред Старог моста и појести све текстове које сам написао и затворити уста за сва времена!

Знам да нећеш. Ни једно ни друго.

Лијепо је од тебе што браниш нашег преосвештеног владику херцеговачког Григорија, јер треба љубити руку која те храни и ја те потпуно разумијем. Ружно је само што се у свом задатку и покушају да ме дискредитујеш, користиш неистинама којима су те накљукали ментори и инспиратори.

Како се ја презивам?

Након салви самохвалисања по принципу "ако те нико не хвали, мораш сам", мало ми је непријатно што си од све те силне новинарске генијалности, зарибао у старту. За почетак си требао да знаш да ја нисам Небојша Вукан, већ Вукановић. Бар су ти ту основну информацију могли тачно рећи! Нисам те схватио најбоље, па други пут буди конкретнији када кажеш да сам учио занат од најгорих?

Ја, нажалост, нисам као ти имао срећу да завршим машинску школу, напустим факултет и упишем курс из комуникологије; али ипак сам научио да у овом послу пишем и говорим само о ономе што видим, а никако да гатам на основу препричаних прича. Боље је једном видјети, него сто пута чути – једна је од основних пословица у нашем занату, које те твоји добри и велики учитељи нису научили, а имаће надам се времена. Млад си ти још.

Вашем (твом и знаш ти чијем) виртуелном свијету, који је омеђен искривљеним и имагинарним сликама о угодном, лежерном животу и благостању у бољем ентитету, сигурно јесам нанио доста штете и могу рећи да сам на то поносан.

Морам да признам и да ми импонује, што све више јавно показујете колико Вам сметам ја и мој рад. Нервира Вас и боли што сам прозрео бахате министре како се плацакају и уживају по будванској ривијери, али иако се са тим подсмијаваш и злурадо изругујеш, треба да знаш да, нажалост, има превише народа који нема шта да једе, али га Ви (из свог лагодног свијета) не видите.

Обавјештајац, кристална кугла и полицијска заштита

Не знам од кога си добио и какве информације, али ће ти бар педесет људи са пријема у општини Требиње потврдити да се преосвештени владика бахато понашао и назвао ме сељачином. То, можда, приличи једном владици, пошто је и сам касније то признао у својој бесједи, тврдећи да треба према мени бити груб, како бих се више једном за сва времена научио памети.

Такође ниси у праву, весели Веселине, када кажеш да сам тражио полицијску заштиту, јер то никада до сада нисам и не намјеравам радити. То је, осуђујући владикино непримјерено понашање, затражила нека маргинална невладина организација. Само једном до сада сам пријавио случај полицији, када ме је уочи Васкрса и у Григоријевом стилу, на стадиону напао брат начелника општине. Тада сам, умјесто заштите, ја био кажњен.

Након те епизоде, себи сам рекао да ми од овакве државе, судства и полиције; не треба заштита. Јадан је онај ко је ње буде и тражио, а незаштићен ко је добио.

Надам се да ћеш ми опростити што не читам пуно Ваше цијењене новине, јер знам да сам пуно тога пропустио да научим и сазнам. Можда сам зато "неук и лош новинар који нема мјеру и који у страху види свашта", али ваљда ме разумијеш. Нисам имао добре учитеље као ти. Трудићу се колико могу и ваљда се и ја временом поправим пратећи и читајући Ваш рад.

И у ово мало додира са Вашим листом, примијетио сам матрицу по којој сви радите, па бих ти, онако лаички и колегијално, предложио да се манеш више устаљених и помало досадних епитета попут "федералне политичке вране Иванића" ,"федералне економске злогуке пророчице Светлане Ценић"; те да за своје и непријатеље режима, издајнике, домаће и стране плаћенике, пронађете неке друге пригодне ријечи.

Држите лопова!

Не знам шта си желио постићи мојим поређењем са њима, али си опет слагао са тврдњама да сам се "обратио федералним медијима и да сам се на њиховом рамену исплакао".

Позвали су ме људи са портала "Депо.ба" и питали у кратком телефонском разговору шта се догодило. Ја нисам као Ви, великосрбин и патриота, па сам поклекао и дао кратку изјаву сарајевском порталу и тако издао васколико српство. Надам се да ћете ми Ви то опростити, јер до изласка колумне нисам ни био свјестан да је то квислиншки потез због којег ћу постати "несретни и уплашени Србин".

Ако сам ја због једне кратке изјаве сарајевском порталу постао петоколонаш, запиташ ли се, мој Весељаче, бар понекад шта си онда ти (?!?) када си у краткој, али очито садржајној новинарској каријери, писао за Слободну Босну, Бљесак, Буку, Поскок, Азру, мостарски тједник Република; те друге мрске Вам федералне медије?

Џаба сте пљували – кречићете послије

Знам да би Ви вољели да почнем радити за магазин "60 минута", како бих доказао да сам прави издајник… али ипак нећу. Не збоге тебе и Вас, мој раздрагани Веселниче, већ због себе. Мени тe идеолошке преквалификације за паре баш и не иду.

Мораћете се још добрано потрудити и намучити, како бисте нашли и најмањи детаљ у мом животу, којим би ме дискредитовали. Пуно сте до сада сви Ви, од најмањих до Вожда, упорно радили, пратили, анализирали; па чак се и мијешали у мој приватни живот, покушавајући пронаћи и измислити неке моје везе са имагинарним центрима моћи.

Ипак, сав рад служби паде у воду.

Бавећи се упорно мојим приватним животом дошли сте до погрешних закључака, и у кулоарима сте разносили разноразне приче и подметања, али сада када сте, дјелимично и због таквог Вашег понашања, остали и без тог јединог лажног адута – мораћете нешто ново да измислите!

Хваташ на јефтине форе, мој весели Веселине, када кажеш да је немогуће да ми владика у једној реченици каже "дођи мали, иди одавде". Моју изјаву нису тачно пренијеле ни колеге из Сарајева, али то уопште није битно. Кад сте ме ту вече у Мостару питали због чега сам у сукобу и зашто провоцирам владику, детаљно сам Вам описао како ме је преосвештени као пса дозивао на стадиону Леотара, па морам и нашим читаоцима детаљно описати шта се догодило, да не би било забуне и недоумица.

Григорињов стадион

Још јесенас, док сам чекао да узмем изјаву од тренера Вукашина Вишњевца, владика Григорије ме је дозивао испред службених просторија клуба: "Дођи овамо мали, брзо..!". Када сам се окренуо да видим да ли се случајно обраћа некој дјеци иза мене, рекао је повишеним тоном: "Ти, ти, ти… немој да се окрећеш и врдаш, дођи ‘вамо!". Иако навикао на све, ипак сам био изненађен и рекао сам преосвештеном Григорију да нећу да дођем и да не може тако да се понаша, и да ме зове као пса.

Он је узвратио салвом увреда да сам папарацо, плаћеник, лажов, лош и рђав човјек…. а потом ми рекао да "бришем са стадиона". Наравно да нисам желио да попустим и да одем, јер стадион није правио његов, већ мој отац. Али и дјед – присилно, док је био на робији, јер су га комунисти прогањали и затворили, зато што није желио велико имање да уступи држави и задрузи. Не може преосвештени владика да ме отјера са тог стадиона, јер је и он саграђен на одузетој земљи, додуше не моје, али јесте неке друге породице.

Цркви је послије рата враћена имовина коју су силом конфисковали комунисти, а као накнада дата јој је приде чак и друга, туђа имовина. Одузета људима који су крваво зарадили новце, копајући по америчким рудницима. Мислим да је ред да се и нама врати одузето, а не да се тјерамо са своје ђедовине, стадиона или станова у Главној улици…

Владислав Владичић и Владика Атанасије

Тада ми је више пута на стадиону, дрско, бахато и арогантно; понижавајући ме пред људима, преосвештени владика оштро наредио да бришем и бјежим, крстећи према мени рукама, па када је видио да нећу устукнути, уклонио се са пута и пустио ме да прођем. Потом, окуражена владикиним ријечима, опколила ме и на мене се сличним увредама сјурила група од двадесетак локалних директора, начелника и других локалних моћника, предвођена тренером Леотара.

Из гужве ме је извукао увијек пристојни господин Владислав Владичић, један од извршних директора Електропривреде. Сви они Вам то и сада могу посвједочити ако их будете питали, али Ви очито нећете и не желите!

Научи се весели Гатало, да се текст пише на основу чињеница, а не да се гата на основу лажних и непровјерених информација својих инструктора и инспиратора. Могао си и мене, да си бар мало професионалан, да позовеш и питаш шта се догодило, али очито то није обавеза великих новинара, који су учили и пекли занат од најбољих.

Одмах сутрадан, овај пут у Музеју Херцеговине, док сам снимао промоцију књиге професора Танасковића, на сличан начин ме благосиљао преосвештени Григорије, све док му у више наврата стари и умировљени владика Атанасије није рекао да престане и да ме пусти.

Ко не слуша пјесму, слушаће…

О овим, али и другим вербалним нападима и непријатностима, нисам желио јавно да говорим, надајући се да ће владику хистерија и нервоза проћи. Но, кад сам видио да Григорија не пролази бијес, већ се при сваком новом сусрету подиже љествица, одлучио сам да јавност упознам са дијелом лица нашег преосвештеног владике.

Видим да си добро упознат са владикиним бизнисом, донаторима, добротворима и терапијском јахању. Немам ја ништа против да наша црква и преосвештени владика имају хотеле, ресторане, винарије, пиваре, коњичке клубове, кочије; али ми смета начин на који је све то створено, као и однос према радницима у тим фирмама. Не можете узимати нешто што је од другога на силу одузето, а можда је преосвештени и нервозан због података које сам о хотелу Платани, становима у главној улици и другим некретнинама, открио у грунту и старим аустријским књигама.

Немам ја ништа ни против Коњичког клуба Вранац, али ми смета што се коњи јашу на земљи коју су комунисти одузели мојим комшијама, породицама Кудуз, Вуковић, Станић… Вјероватно сте нервозни јер се бојите да ћу почети да истражујем гдје су завршили милиони од продаје црквене имовине у Мостару и другим херцеговачким градовима, ко је и како трампио некретнине са Салихом Алијагићем у Дубровнику, шта је било са средствима од донаторских вечера, ко је и зашто цркву Светог Арханђела Михајла у Хрупјелима ставио под хипотеку, зашто се не плаћају радници Агрокопа, Поповог поља…

Да ли те је брига?

Запитај се Ве-сељаче коме су у и зашто у страху велике очи? Немам ја ништа лично против тебе, мој весели Веселине, ни против нашег преосвештеног владике, а поготово не против наше Мајке Цркве. Ја покушавам да укажем на неправду, и можда сам субјективан, али мислим да није једном владици долично да куне, призива болести, вријеђа и понижава новинаре; или другима говори да ће их појести као шампиту!

Жао ми је, Весељаче, народа који гладује, проси и понижава се за милостињу, јер сте га Ви, Правовјерни и Прави Срби, довели на просјачки штап. Нажалост, Ви (сви ВИ) то не схватате, и не видите у свом измаштаном свијету…

Никада владику ни једним гестом нисам провоцирао, а ако и погријешим, што сигурно као и остали смртници често радим, ред је да ми се лијепо на то укаже, да се родитељски и пастирски посавјетујем, а не да се ја и моја породица вријеђамо, понижавамо, омаловажавамо, исмијавамо, кунемо, и да нам се призивају тешке болести!

Читајући твоју колумну било ми је донекле жао преосвештеног владике Григорија, јер је спао на то да га по новинама брани несвршени студент и хрватски држављанин Веселин Гатало, дезертер из наше и борац Армије Босне и Херцеговине.

Ако смо спали на то да су нам Гатало, те други слични златни љиљани и зелене беретке, перјаници у одбрани српства, нације и патриотизма; питам се шта ли би сада рекао наш (ако је и твој) велики Његош – за кукавно српство угашено!

Спаса нам нема, ал’ надам се да пропасти нећемо.

П.С.
Не знам шта си желио казати ријечима да никада ниси желио да будеш владика, па то ниси ни постао, јер не знам што би то било важно нашим читаоцима. Имаш браду и мало већи стомак, па ко зна. Ако не владика, можда некада постанеш и свештеник. Ни за то ти никада није касно.

Што се тиче пића, иако не планирам да радим за Федералну телевизију и магазин "60 минута", ипак нећемо више сједати заједно. Једном сам на силу и на брзину сједио са Вама да Вас испоштујем. По свој прилици и то је било превише

Као и ти, и ја некада морам да држим до свог угледа и дигнитета.30 КОМЕНТАРА

 1. Gatalo brani odlazaka Vlade RS u Budvu riječima :

  “Министри који су се састали с Владиком, пословно, спавали су, канда, у Будви. У маниру праве сиротињске мајке, Вукан је за БН Телевизију споменуо да министри спавају у Будви, а народ нема шта да једе. Звучи ми као оно мостарско „Ти се смијеш, а мени брат погин’о“. “

  I to je to Veseline? To je objašnjenje, opravdanje, šta li? Mogao si se više potruditi, ako već dobijaš pare da pišeš tako.Pih!

 2. Za moje u selu i dan danas pričaju da smo zaguljena familija. Ali za ove naše Hercegovce male smo mace. Oni nam se baš uklapaju u onu narodnu – ni veće dreke, ni manje štete.

  Tako i ovaj put, posvađaše se i popljuvaše zbogradi neke sitnice ili je ipak u pitanju „lični integritet“ – drugo ime za obijest iz dosade.

 3. Za moje u selu i dan danas pričaju da smo zaguljena familija. Ali za ove naše Hercegovce male smo mace. Oni nam se baš uklapaju u onu narodnu – ni veće dreke, ni manje štete.

  Tako i ovaj put, posvađaše se i popljuvaše zbogradi neke sitnice ili je ipak u pitanju „lični integritet“ – drugo ime za obijest iz dosade.

 4. Svaka cast Vukanovicu, i od mene pivo cim ga sretnem, moze i neka „ljuta“ B-).

  O Vladiki sa „talijankom“ se sada sve zna, i mislim da vise nema postenog srbina u cijeloj RS koj ima neke dobre rijeci za njega, mislim da ce ga i Vozd jos malo „pustiti niz vodu“ jer postaje kontraproduktivan (citaj navlaci gnijev mase).

  ex-1978, 24.05.2011. 13:50:47

  Jarane lijepo je ponekad ubaciti neku duhovitu dosjetku ili postapalicu, al’ ova tvoja „ne pije vode“. Na Vukanovica su do sad nekoliko puta napadali cak i fizicki, a i prijetili mu javno, nebrojeno puta, i to najmocniji ljudi u Hercegovini, a znamo kako su neki zavrsili, ako ne znas, procitati pod naslovom „bomba pod automobilom na Starcevici“. I mislim da Vukanovicu nije ni najmanje dosadno, naprotiv…

 5. @ Nikad kao Bane, dobri sin, 24.05.2011. 14:00:54

  Ne znam mnogo o Nešinim problemima u Hercegovini ali ovo što je on opisao kao problem – samo je njegov bezobrazluk. Pazi molim te – pozove te vladika i to na stadionu u skroznaskroz opuštenoj varijanti – Dođi mali vamo… a ti mu odbrusiš da nećeš i da te ne zove kao psa?! To ti je moj Nikad kao Bane klasičan poganluk, peksinluk i problem sa glavom.

  Posle toga je pretpostavljam nastavio istim tempom i istom mjerom… siguran da čini pravu stvar?

 6. Ауууух!!!

  Велечасног владику, како га неки одавно зову, лично бих стјерао у три материне да ме прозове са: „Дођи мали ‘вамо“
  Послије бих можда и испостио велики пост, али му не бих оћутао безобразлуке. Оно он шиша СВОЈУ браду, а не Божју!
  Срамота…x-(

 7. Не бих да коментаришем однос тзв. г. Гатала (никад нисам чула за њега) и г. Вукановића, али што се тиче ове приче са владиком Григоријем… Нажалост, нико не увиђа своју грешку, а криве су обе стране. Мислим да се г. Вукановић од почетка није понашао баш професионално и да је знао да чашћава разним епитетима владику Григорија. „Пренијети оно што се прича“… или евентуално зна… се може да много професионалнији начин. Мој утисак је да је ту ипак била доза вријеђања, потпуно беспотребна. Прије пар година је предсједник удружења бе ха новинари (не знам да ли је то још увијек), госпођа Милкица, такође извријеђала владику. Непрофесионализам се увукао у наше медије, а он обично производи и сл. непримјерене реакције. Лично сам изненађена и разочарана понашањем владике Григорија према г. Вукановићу. То није понашање које приличи једном владики и не може да се оправда, ничим, па ни тиме да је неко испровоциран. Мислим да сви треба да увиде своју грешку и да престану тако да се понашају.

 8. @ Божо Чукеранац, 25.05.2011. 00:41:07

  Treba razdvojit vladiku Grigorija i Mladena Jevrića-Đurića. To treba uradit i Vukomanović. Jedna je stvar napadati instituciju, tj. vladiku eparhije koju je lično Sv. Sava osnovao a potpuno druga stvar napadati eventualne lopovluke nekog tipa rodom iz Vareša. Ako postoje problemi na čelu te eparhiji onda to treba imenom i prezimenom… ovako ispada da Vukomanović ima problem sa vladikom, eparhijom, crkvom… ćorava su mu posla.

 9. Ово је жива легенда од човјека, штета што нема више оваквих људи!Свака част!

  ex-1978

  Цркву би требало нападати сваки дан док се не истријебе они који користе своје положаје у истој зарад својих хедонистичких порива(али тешко да ће се такви наћи у кукавничкој земљи гдје смо), тако да је Вукановићев бијес поводом владикиног понашања и више него оправдан.

  Ако такви као овај владика дају благослове, нека хвала, зато нам и јесте овако. Зато нам је тешко пронаћи циљ, зато не знамо гдје ударамо!

 10. Ја кад сам први пут видио слику овог Гатала, помислио сам да је газда Дане прешао да се храни код пунице.

  ШикуљакM, 24.05.2011. 14:16:26

  Марко, већ сам био прегледао ове неке исјечке из емисије на некој хрватској локалној телевизији и јасно сам чуо да човјек каже да се „људи требају учлањивати у националистичке партије“. Је ли мислио на СДС или СРС РС? Тешко ће му то газда сварити!

 11. dok nisu napisali ovaj clanak nisam ni znao da u glasu srpske ima novinara jer ne znam bi li se smijao ili plakao kad nekoga iz glasa ili rtrs nazovu novinarem.sto se tice Vukanovica ima malo ostar jezik,mozda i malo rascijepljen pri vrhu ali mu je vecina na mjestu a sto se tice vladike mislim da je ovo nista sta je zasluzio. ima samo jedna stvar koju gatalo nije skontao:nije vladika toliko naivan da prijeti strasnim sudom i slicnim glupostima zna on da dobre batine i vola nauce pameti i neso ima razloga da se boji.kad je veliki srbin i dobrotvor sto nije isplatio plate onoj sirotinji u ad popovo polje dok nije dosao Milovic a i u kombinatu.u ad pp je najveci pojedinacni akcionar a sa uvlakacima vecinski vlasnik a u kombinatu ima dosta dionica(blberza) a ovo o terapijskom jahanju ce vjerovatno uci u antologiju yu viceva.

 12. Nebojša Vukanoviću svaka čast !!!!! Mnogo se teže boriti protiv režima u sirotinjskoj Hercegovini nego npr. u Bijeljini ili Banjaluci, u Hercegovini je od ono malo ljudi što rade 90% zaposlenih u državnim firmama i institucijama pa je onome ko se usprotivi režimu ostaje jedino da vadi kamen tako da su ljudi prisiljeni da šute i trpe jer ako progovore ne gine im vađenje kamena a njihovi sugrađani će ih ismijavati u poznatom hercegovačkom stilu baš kao u onom filmu „U ime naroda“ http://www.youtube.com/watch?v=0NxA8IAqqPk

 13. Нема већег шљама од људи као што је овај Гатало. Пуна је Бањалука таквих улизица који за паре раде све шта им се нареди, а и преко тога. Они осјећају на који начин се тачно треба увлачити у гузицу, па преузимају иницијативу.

  Мало је рећи да ми се повраћало од Гатала кад је био за мултиетнићку Босну и жестоки противник национализма. Сада када је показао да је то радио само зато што је у Мостару био по професији Србин, па је сада несташни Србин који се учланио у СНСД и прозива Вукановића да је педералац – Гатало више не заслужује ни презир.

  Вукановићу можемо само скинути капу и то је то. Свака част Небојши и Фронталу, без њих би РС била земља зомбија и боргова.

 14. Ljudi

  Pa zar niste primjetili da s nam danas skoro svi bliski režimu ovakvi:

  „Ако смо спали на то да су нам Гатало, те други слични златни љиљани и зелене беретке, перјаници у одбрани српства, нације и патриотизма; питам се шта ли би сада рекао наш (ако је и твој) велики Његош – за кукавно српство угашено!

  Спаса нам нема, ал’ надам се да пропасти нећемо.“

  SVAKA ČAST NEBOJŠA – Ti si heroj ovog vremena… I opet će kad režim padne ove kukavice i ulizice dolaziti i pričati „kako su i oni dali svoj doprinos“ padu režima i ovog silnog kriminala…

 15. Retki su novinari poput Nebojse Vukanovica koji ne odustaje od istine – a da je zeleo, mogao je da bude „bolji“ i od Dodikovog prijatelja Mate Djakovica i uz solidnu apanazu. Uz pomoc ergele podguznih muva i njegove dve licne TV stanice u Banjaluci – RTRS-a, tzv. „javnog servisa“ i nekada opozicione ATV i mnogih korisnih idiota kojima je okruzen, Dodik stvara virtuelnu stvarnost na koju su vise puta nasedali biraci iz Republike Srpske. Treba li biti pametan pa biti slep pred Dodikovim lazima i najcesce kontradiktornim izjavama? Gospodin Vukanovic je svjetionik nocinarstva Republike Srpske!

 16. Ne može čovek da se ne zgrozi dok čita istinite redove koje je pisao Nebojša Vukanović o udbaškom primitivcu koji se zove Predrag Ćeranić. Ne znajući o kakvom podlacu i prevrtljivcu radi, mnogi prosrpski sajtovi s obe strane Drine objavljuju Ćeranićeve članke, komentare i „kolumne“. Tako mu ti sajtovi bez ikakvih razloga poklanjaju nepotrebnu pažnju i medijski prostor koji ovaj Dodikov uvlakač svakako ne zaslužuje. Ćeranić u raznim medijima stalno „upozorava“ na neke „prijetnje usmjerene na rušenje vlasti Milorada Dodika“, da će se nešto dogoditi, da neke snage „žele da ugroze politički kapacitet predsednika Milorada Dodika i time uruše Republiku Srpsku“. Već je dosadio sa svojim tvrdnjama da u Republici Srpskoj retrogradne snage uveliko pripremaju „obojenu revoluciju“ …, itd…

  Umesto da hvalospeve neprikosnovenom „Vođi“ Dodiku u skladu sa pravilima novinarskog istraživačkog rada ti portali njegove petparačke kolumne odbace kao najobičnije smeće, u kojima se Ćeranić predstavlja kao „bezbjednosni ekspert prosrpske orjentacije“ i pomažu mu da se lažno predstavlja kao nezavisni analitičar. Njih ne interesuje njegova prošlost, ni pomaganje Dodiku u izdaji srpskih nacionalnih interesa. U stvari, on je najobičnija podguzna muva američke CIA-e i drugih stranih obaveštajnih službi za koje nikada nije ni prestajao da radi (što Ćeranić ni ne pokušavao da sakrije, jer je to tada bilo „in“).

  Čitaoci tih portala i gledaoci banjalučkih TV stanica se mogu prisetiti koliko je puta dotični američki špijun gostovao u emisijama prnjavorske TV K3. U naručenim dijalozima sa direktorom Narodnog pozorišta u Banjoj Luci, Nenadom Novakovićem – gde oni jedan drugog (po onoj crnogorskoj) predstavljaju i hvale – „ja tebe vojvodo, a ti mene serdaru“, a znaju koja su g…na. A koliko je to providno, može se zamisliti, jer obojica rade na tom Banjaluka „koledžu“, gde je i Novakovićev sin takođe „profesor“.

  E, sad čovek, laik, običan čitalac može pomisliti šta sve može „Bolonja“ škloski sistem? Ćeranić je u Sarajevu studirao Filozofski fakultet, smer sociologije. Paralelno radeći za UDBU, napredovao od operativne veze „Slavuj“ do saradnika sa istim milozvučnim pseudonimom, a zatim je i kao dobar i proveren doušnik i potkazivač dobio i posao u Centru SDB Sarajevo.

  Sa fakulteta je izašao kao diplomirani sociolog, a sada je doktor pravnih nauka, a da nije položio ni jedan pravni ispit po programu pravnog fakulteta!

  Pa, kada je doktor prava, zašto se ne bi mogao zaposliti u pravosuđu, u nekom sudu?

  Za početak treba pročitati dobro argumentovan Vukanovićev članak o tome kako se kao „bezbednosni ekspert kalio“ Predrag Ćeranić:

  https://www.rtvbn.com/3851578/ljude-bliske-dodiku-obucavala-cia

  „Ljude bliske Dodiku obučavala CIA

  Visoki funkcioner MUP-a Republike Srpske i blizak saradnik predsjednika Republike Srpske Predrag Ćeranić u martu 2001. godine bio je na obuci u sjedištu CIA-a u američkom gradu Lengliju…“

  Sve je jasno, Ćeranić nije ništa radio bez saglasnosti Dodika, a Dodik je tada očigledno bio veliki američki dužnik. Ćeranić je to potvrdio i u svom intervjuu „Slobodnoj Bosni“ na čije pisanje se poziva Vukanović. (detaljnije na gornjem linku rtvbn.com)

  Potpuno jasno zbog čega je na sajtu Nezavisnih novina ukinut portal FORUM NN . Ali, na sreću čitalaca, mnogo podataka o ovom đubretu ostalo je u keš memoriji raznih servera Gugla ili drugih pretražvača, koje mu ni njegov Vođa M. Dodik ne može izbrisati.

  Nedavno je (trebalo bi da je to „prosrpski“ sajt) bigportal.ba takođe promenio platformu, tako da su iz baze podataka tog sajta nestali i prilozi raznih čitalaca o čuvaru „lika i dela Milorada Dodika“, američkom špijunskom insajderu Predragu Ćeraniću. Ćeranić je daleko dogurao u svom „naučnom“ uzdizanju, pa je postao i dekan Fakulteta bezbjednosti u Banjaluci. Dakle, neko od administratora ili vlasnik tog navodno SDS-ovog) sajta je prešao na Dodikovu i Ćeranićevu stranu i (ili za novac) obrisao poznate činjenice o Ćeranićevom izdajničkom poslu i njegovom „srbovanju“.

  Evo linka sa koga su nestali ti podaci:

  http://www.bigportal.ba/smijenjeni-funkcioneri-bez-podrske-vlasti/

  Smijenjeni funkcioneri bez podrške vlasti

  Objavljeno dana: July 25, 2016

  Smenjeni funkcioneri Republike Srpske odustaju od tužbi protiv bivših visokih predstavnika u BiH zbog nedostatka novca i nedovoljne podrške vlasti u Republici Srpskoj.
  Smijenjeni funkcioneri bez podrške vlasti

  Smenjeni funkcioneri Republike Srpske odustaju od tužbi protiv bivših visokih predstavnika u BiH zbog nedostatka novca i nedovoljne podrške vlasti u Republici Srpskoj.

  Aktuelni načelnik Sokoca Milovan Bjelica, kojeg je 2004. smenio Pedi Ešdaun sa mesta predsednika Skupštine grada tadašnjeg Srpskog Sarajeva, potvrdio je da se u borbi za pravdu prvo obraćao domaćem pravosuđu, a onda Sudu za ljudska prava u Strazburu.

  “Pre nekoliko godina samo sam obavešten da je zaprimljen moj predmet u Sudu u Strazburu i nikada nisam dobio povratnu informaciju – ni da se razmatra ni da je odbijen” kaže Bjelica.

  U međuvremenu, uzdao se, kaže, u obećanje tadašnjeg premijera RS Milorada Dodika da će Vlada obezbediti sredstva za pravnu zaštitu srpskih funkcionera koji su smenjeni.

  “Bio je obezbeđen tim advokata, prikupljena je dokumentacija, a onda je sve stalo, jer Vlada nije obezbedila sredstva za pravni tim američkih i engleskih advokata da pokrenu postupak kod Kraljevskog suda u Londonu. U jednom momentu je postojala nada da ćemo se izboriti za pravdu, ali onda je sve stalo. Zašto – ne znam” kaže Bjelica.

  Od tužbe, međutim, nije odustao nekadašnji šef kabineta predsednika NS RS Zoran Žuža, kojeg je takođe smenio Ešdaun. Pre dve godine pokrenuo je proces pred američkim sudovima, koji još traje.

  “Zašto američki sud – zato što su Amerikanci od početka rada OHR duboko involvirani u tu priču. Oni su uvek imali prvog zamenika visokog predstavnika i praktično su vodili politiku OHR i moraju zato da odgovaraju. Proces traje već dve godine, a da nema osnova za njega onda ne bi toliko ni trajao. Želim prvo da dovedem u pitanje postojanje imuniteta OHR pred američkim sudovima, a potom i da se pokrene odštetni proces” kaže Žuža.

  On je rekao da je proces koji je pokrenuo veoma skup, ali nije želeo da govori o ciframa.

  “Nažalost, nije bilo ozbiljne podrške vlasti u RS, iako su postojala neka obećanja. Advokatski tim i ja se dovijavamo na razne načine, ali uspevamo održati taj proces živim. Moja tužba je usmerena prema Ešdaunu, prema OHR kao instituciji i prema aktuelnom visokom predstavniku, kao nasledniku svega onoga što je radio Ešdaun. To jeste bitka Davida i Golijata, ali očekujem da će David, kao i mnogo puta u istoriji, izvojevati pobedu” zaključuje Žuža.

  Lukić odustao

  Nekadašnji dekan Pravnog fakulteta u Palama Radomir Lukić, kojeg je 2004. smenio Pedi Ešdaun zbog navodne podrške Radovanu Karadžiću, kaže da je odustao od tužbe.

  “Nemam novca da plaćam advokate u Londonu. Ne verujem ni da bi sudovi Velike Britanije i Severne Irske doneli odluku protiv svog državljanina kojeg su podržavali na tom mestu, kao i mere koje je sprovodio. Odustao sam, iako su svi sudski i božji zakoni na mojoj i strani ljudi koje je teško oštetio Pedi Ešdaun” kaže Lukić.

  EuroBlic/BNTV
  Podijeli priču

  1. Потпуно сте у праву. Постоји неколико просрпских сајтова и некако сам убјеђења да се финансирају новцем грађана Р. С. а на којима су поред Ћеранића редовни „гости“ Џевад Галијашевић и Емил Влајки. Занимљиво је да је са тим сајтовима уско повезан још један удбаш а то је Мирослав Лаз(ж)ањски. Сајт „СРБИН.ИНФО“ је поред осталог до прије неких годину дана дозвољавао „пљување“ по Вучићу (не улазим у то да ли га или не треба због нечега и „пљувати“) а онда изненада , како је „баја“ промјенио курс и окренуо се Вучићу , са тим се престаје. Тај сајт полако губи на замаху али је сада актуелан сајт „Интермагазин“ за који пишу : Ћеранић , Галијашевић , Влајки и наравно не Џеј него Лазански звани „умиљато јагње“ (због тога што сиса двије „мајке“ односно буџета , Р.С. и Србије).
   Да се вратимо „стручњаку за безбједност“ Ћеранићу. Половином 2001.г. боравио сам у Црној Гори неколико дана и обилазио обалу. Упознао сам Ћеранићевог блиског рођака који је због свог искуства и стручности , као бивши припадник легије странаца , обучавао специјалце Мила Ђукановића. Из његове приче се дало наслутити да његов боравак тамо и „посао“ имају неке везе са препорукама одавде.
   А што се тиче „биг.портал“-а.? Пошто сам годинама слао смс поруке на тај радио (од којих многе нису прочитане због садржаја) и наравно слушао исти мислим да ту , поред онога у шта сте Ви изразили сумњу , постоји још нешто а рекао бих да има много утицаја од сјевер-сјеверозападног „сусједа“.
   Поздрав