Тадић не иде у Пољску јер су позвали Косово као државу

Предсједник Србије Борис Тадиће неће учествовати на самиту шефова земаља Централне и Југоисточне Европе, 27. и 28. маја у Варшави, због тога што ће Косово бити третирано као равноправна држава – пише "Данас". Српски предсједник је незадовољан одлуком домаћина да "предсједница Косова" Атифете Јахјага добије равноправан третман у односу на остале шефове држава. "Председник Србије […]

уторак, 24 маја, 2011 / 11:31

Предсједник Србије Борис Тадиће неће учествовати на самиту шефова земаља Централне и Југоисточне Европе, 27. и 28. маја у Варшави, због тога што ће Косово бити третирано као равноправна држава – пише "Данас".

Српски предсједник је незадовољан одлуком домаћина да "предсједница Косова" Атифете Јахјага добије равноправан третман у односу на остале шефове држава.

"Председник Србије Борис Тадић неће учествовати на самиту у Варшави јер није обезбеђено асиметрично представљање Косова у односу на остале учеснике, што је неопходно за скупове на овако високом нивоу. Све што председник Републике ради мора да буде у складу са одлуком Владе Србије и Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација", речено је у Тадићевом кабинету.

Домаћин самита је предсједник Пољске Бранислав Коморовски, а овај самит био је, како наводи лист, прилика да Тадић има први билатерални састанак с предсједником Америке Бараком Обамом, који у петак долази у Варшаву у својству специјалног госта.

Због одлуке Пољске, домаћина скупа, да Јахјага добије равноправан третман у односу на шефове држава, ни највиши представници Румуније и Словачке, двије земље које нису признале независност Косова, вјероватно неће доћи у Варшаву, наводи београдски лист.