Монархисти у Србији: Уговор из 1925. води нас до угља у Норвешкој

Покрет обнове Краљевине Србије, парламентарна странка која је на изборе изашла у коалицији са Демократском странком Србије, изнијела је занимљив приједлог.

среда, август 10, 2022 / 14:10

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) затражио је од надлежних државних органа да истраже могућност да се Србија пријави као сукцесор уговора Краљевине СХС из 1925.године који потписницима омогућава слободан режим експлоатације и истраживања природних ресурса Свалбарда у Норвешкој, области богате најкавлитетнијим угљем на свијету и другим минералима.

"Фокус који је стављен на руске угљенокопе у субполарном архипелагу због ситауације у Украјини, указао је на овај практично заборављени документ који је потписало 46 држава чланица, укључујући и Краљевину СХС, чиме се и појавила могућност за истицање захтева да Србија буде један од сукцесора", навео је ПОКС.

У саопштењу се додаје да постоје нејасноће везане за континуитет важења уговора због протека времена, као и права Србије да буде правни следбеник некадашње Краљевине СХС.

Предсједник ПОКС-а и народни посланик Војислав Михаиловић наводи да је због тога важно размотрити могућности да Србија оствари право на експлотацију најквалитенијег угља и другух минерала у Норвешкој области Свалбард, која је до 1871. била "ничија земља".

У Европској унији у поноћ ступа на снагу пакет санкција којим се забрањује увоз угља из Русије. Очекује се да ће забрана увоза нафте из Русије ступити на снагу у децембру.

Извор Н1



Оставите одговор