Ђокић и Караљус потписали споразум о сарадњи: Градиће се гасна електрана у кругу рафинерије у Броду

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, у име Владе Републике Српске, и директор привредног друштва "Рафинерија нафте Брод" а.д. Брод Анатолиј Вацлавич Караљус потписали су данас у Бањалуци Споразум о сарадњи.

петак, август 5, 2022 / 20:47

Предметним споразумом је предвиђена могућност изградње гасне електране у кругу фабрике "Рафинерија нафте Брод" а.д. Брод и дефинисан начин њене реализације.

Министар Ђокић је тим поводом рекао да је овај пројекат први пројекат овог типа у региону и да ће, дугорочно гледано, имати веома велики значај за економију Републике Српске и даље улагање у сектор енергетике, посебно у области коришћења природног гаса за производњу електричне енергије. Према процјенама, инсталисана снага гасне електране је 100 MW, а вриједност инвестиције око 150 милиона КМ.

Према његовим ријечима, Влада Републике Српске је на овај начин показала спремност да пружи сву потребну подршку реализацији овог пројекта, као и даљем развоју и унапређењу односа са важним стратешким инвеститором и партнером Републике Српске, компанијом "Зарубежњефт".



Оставите одговор