Режим у Кијеву гранатирао највећу нуклеарну електрану у Европи – Русија тражи осуду нуклеарног тероризма!

Дана 5. августа 2022. године, од 16.20 до 17.24, украјинске оружане формације извеле су три артиљеријска удара на територију нуклеарне електране Запорожје и град Енергодар. Испаљено је укупно двадесет граната калибра 152 мм.

петак, август 5, 2022 / 20:11

Нападе је 45. артиљеријска бригада Оружаних снага Украјине са ватрених положаја код села Марганец, на супротној обали Кременчушког резервоара, под контролом украјинске војске.

Усљед гранатирања града Енергодара, делимично је ограничено снабдјевање струјом и водом, дио опреме блока бр. 4 се нема напона. Пожар су угасиле хитне службе које су прискочиле у помоћ.

Срећом, украјинске гранате нису погодиле оближња постројења за нафту и гориво и кисеоничку станицу, чиме је избјегнут већи пожар и могући радијациони акцидент у највећој европској нуклеарној електрани.

Ова провокација кијевског режима је посебно цинична јер је изведена током одржавања међународне конференције о деловању Уговора о неширењу нуклеарног оружја у Њујорку, под покровитељством Уједињених нација.

Позивамо међународне организације да осуде злочиначке акције режима Зеленског, који спроводи акте нуклеарног тероризма.

У случају даљих провокација у нуклеарној електрани, целокупна одговорност за поремећај њеног рада у потпуности лежи на кијевском режиму.

Фото: Д.СимићОставите одговор