Лукач: Ако Дирекција за координацију полицијских тијела не прекине опструкцију, поднијећемо кривичне пријаве

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач истакао је да је БиХ једина земља у Европи која нема сарадњу са Европолом у потпуности, те да су опструкције по том питању политичко питање.

петак, 5 августа, 2022 / 15:56

Лукач сматра да је, иако постоје опструкције Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, ријеч о политичком питању, јер су одређени људи у Сарајеву направили проблем и хоће на силу да контакт тачку задрже у Дирекцији, иако она нема полицијска овлаштења.

"Не би смјели да имају приступ тим подацима који долазе из Европола. Не смију ни да их отварају ни да их користе", напоменуо је Лукач.

Он је рекао да је у Министарству унутрашњих послова /МУП/ Српске припремљена кривична пријава против лица који на овај начин омогућују да се манипулише тим подацима, иако немају законске услове за то.

"Ако се ово у наредном периоду не заврши у складу са оним како је споразумом предвиђено, активираћемо ту кривичну пријаву", навео је Лукач.

Он је рекао да му није јасно зашто шест година након својеврсне саге у Европолу, те потписивања споразума са Европолом и његове ратификације БиХ није успјела да тај споразум доведе до краја и тамо пошаље официра за везу.

"Нејасно је зашто се свих тих година ради то што се ради у Сарајеву. Не тражимо да мјесто заједничке контакт тачке буде у Бањалуци и МУП-у Српске, већ да буде у Министарству безбједности у Сарајеву, како је и дефинисано Споразумом", рекао је Лукач.

Он је подсјетио да је са министром безбједности у Савјету министара Селмом Цикотићем потписао Споразум о упућивању официра за везу у Хаг.

"И он /Цикотић/ је тада рекао да очекује да у неколико наредних седмица буде све завршено што се тиче успостављања заједничке контакт тачке. Међутим, то и даље није у потпуности завршено, а Европол није прихватио нашег официра за везу у Хагу јер и они траже да се у потпуности имплементира заједничка контакт тачка и да почне да функционише у складу са споразумом", рекао је Лукач новинарима у Бањалуци.

Изгледа да БиХ, додао је Лукач, функционише на таквом принципу да, чак и у ријетким тренуцима када се договор постигне, опет неко направи проблем и неће да то доведе до краја.

"Иако нам је свима у интересу да имамо сарадњу са Европолом у потпуности, једина смо земља у Европи која нема потпуну сарадњу са Европолом, а која нам је неопходна да размјењујемо задатке у реалном времену са њима", рекао је Лукач.

Он је навео и да су ти подаци важни како би се постигли што бољи резултати у борби против организованог криминалитета.

"Потребно је да имамо нашег официра за везу који треба да сједи у Европолу у Хагу, има приступ свим апликацијама и да у реалном времену добијемо те податке, како би смо брзо реаговали и постизали што боље резултате у борби против организованог криминалитета у БиХ", појаснио је Лукач.