Нови нацрт закона о заштити животне средине

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске на предстојећем засједању Народне скупштине понудиће посланицима на усвајање нови нацрт закона о заштити животне средине који је у великој мјери усклађен са европским законодавством и европским директивама у овој области, а који предвиђа и веће учешће јавности у доношењу одлука и појачан инспекцијски надзор у […]

недеља, фебруар 19, 2012 / 13:05

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске на предстојећем засједању Народне скупштине понудиће посланицима на усвајање нови нацрт закона о заштити животне средине који је у великој мјери усклађен са европским законодавством и европским директивама у овој области, а који предвиђа и веће учешће јавности у доношењу одлука и појачан инспекцијски надзор у овој области.

Ресорни министар Сребренка Голић рекла је Срни да је новим нацртом закона створен и основ за успостављање регистра постројења и загађивача, а увођењем стандарда квалитета животне средине створена је основа за доношење већег броја подзаконских аката којима се уређују граничне вриједности емисија.

"Законом о заштити животне средине за велика постројења проводи се поступак процјене утицаја на животну средину. Еколошком дозволом утврђују се и мјере праћења стања по питању емисија из постројења и стања квалитета ваздуха, а надзор над поштовањем мјера из еколошке дозволе проводи надлежна инспекција", навела је Голићева.

Према њеним ријечима, закон се заснива на начелима одрживог развоја, предострожности и превенције, замјене, интеграције, сарадње и подјеле одговорности, учешћа јавности и приступа информацијама и начелу да загађивач плаћа ако загађује животну средину.

Голићева је подсјетила да је постојећи Закон о заштити животне средине донесен 2002. године, да је више пута мијењан и допуњаван, да је 2007. године урађен је и пречишћени текст Закона, те да је ступањем на снагу новог Пословника Народне скупштине Српске прописано да се након објављеног пречишћеног текста закона не могу вршити измјене и допуне закона.

"У постојећем закону није био дефинисан поступак стратешке процјене утицаја на животну средину на планове и програме који су сада јасно дефинисани, а, такође, морали су се отклонити недостаци по питању надлежности инспекцијске службе", истакла је Голићева.

Због веће могућности учешћа јавности у поступцима доношења планова и програма, као и конкретних одлука које се односе на заштиту животне средине, те због значаја заштите животне средине, Голићева је апаловала да сви појединци, невладине организације и стручна јавност учествују у јавној расправи о нацрту закона о заштити животне средине.



0 КОМЕНТАРА

  1. Ubjedljivo najbolji ministar u ovoj tankoj Vladi. Prije nje niko nije ni čuo ni vidjeo da nešto radi. Teško ide sa nama, pokušava napravit red u građevinskom sektoru, uredila odnose u Fondu za zaštitu životne sredine. Mislimo šts hoćemo, ali ko god je radio s njom znaa da je odgovorna i oposvećena. Službeni glasnik je plačući ostavila Proki za koga je rekla da ne zna na kojoj se paneti nalazi.

Оставите одговор