Бијела уз Црну: Семберија не да светиње

На убједљиво најљепшем тргу у Српској, вал протестних литија због безакоња над СПЦ у Црној Гори запљуснуо је и престоницу Семберије, испред чије градске куће је настао данашњи фото дана.

петак, јануар 17, 2020 / 16:26

Коњаник са мачем, који се уздиже над вјерним народом, споменик је каквог Бања Лука нема, а што је најгоре, у Бијељини је поново постављен у току Отаџбинског рата; умјесто петокраке коју је, једнако као на темељима Храма Христа Спаситеља у Бањој Луци, поставила комунистичка власт.

Каквог нема, не због тога што је у питању велики српски владар, већ што је то један сасвим пристојан, школски споменик, који превазилази своју намјену и очекиване оквире. Ево још једна фотографија по дану, да знате о чему причамо.

Исти такав споменик, гдје краљ Петар Први Ујединитељ мачем сијече троглавог непријатеља који представља Турску, Бугарску и Аустроугарску, срушиле су у Бијељини усташе, као и поменути храм српске цркве у Бањој Луци. Овај постојећи изливен је од артиљеријских граната.

Петар 1. Карађорђевић је савременик краља Николе Петровића Његоша, који се као посљедњи владар Краљевине Црне Горе изјашњавао као Србин. Штавише, Петар је био Николин зет, те је Александар Карађорђевић био потомак обе краљевске куће и ујединитељ српства.

Сви смо данас, општом духовном запуштеношћу, дочекали да се српске цркве отимају у Црној Гори, као да Црна Гора није одувијек била српска земља у којој се прича српски, као што се у Аустрији прича њемачки, а не аустријски језик.

Бијељина на то није остала нијема.



Оставите одговор