БХРТ представио своју предсједницу: Морин Кормак

Хајде што Н1, као америчко власништво, намјешта причу о "Ноћним вуковима", али да БХРТ истим поводом зове Морин Кормак и пита је о унутрашњеполитичким питањима, као да је предсједница, или у најмању руку министарка, то је логика за кметове и сужње.

петак, март 16, 2018 / 00:52

Уопште није јасно чему служе Срби у заједничким органима, пошто веће контроверзе на БХРТ прави хрватски кадар, као што је Твртко Миловић, нарушавајући ту нераскидиву везу ФТВ1 и ФТВ2 (БХТ). Оволика количина дупеувлакаштва и антидржавне политике једног медија финансираног од стране исте те државе, вјероватно је забиљежено само у државама без достојанства. Или непостојећим, као што је тзв. БиХ.

Сва, али ама баш сва питања која су постављена Морин Кормак, срамота су за уредништво и политичко руководство БХРТ и сва, али баш сва одреда, не тичу се амбасадорке ни под разно. Дипломатски умјешно би било да на њих ни не одговара, као што одговара на хипотетичка питања, мада сама каже да није упутно.

Но, и тон питања новинара, и начин одговора госта-дипломате, дају атмосферу као да је угошћен неки локални политичар, или у најмању руку судија Уставног суда, који ће политичарима пресуђивати. Нико у јавности нема кичме да госпођи Кормак сугерише да се овако не разговара са медијима, обзиром да су то унутрашња питања земље за коју тврде да је суверена, а суверености јој се сјете само када Република Српска каже да би могла да оде из државне заједнице, уколико се њено понижавање настави.

Но, овако они са БХ радија сами себе хвале и шаљу осталима да виде:

Ексклузива у пањевима

О измјенама Изборног закона, тренутној политичкој ситуацији у земљи, проблему корупције и дјеловању одређених група и паравојним формацијама Амбасадорица Сједињених Америчких Држава у БиХ Морин Кормак говорила је у ексклузивном интервјуу за БХРТ. Са амбасадорицом Кормак разговарао је наш новинар Амир Сужањ.

Новинар: Једно од запаљивих политичких питања у посљедњих неколико мјесеци су измјене Изборног закона у Босни и Херцеговини. Очигледно је да су домаће политичке елите далеко од рјешења. Да ли очекујете да рјешење за то питање наметне ОХР и како Ви заправо видите рјешење тог проблема који је очигледно блокирао и многе друге процесе у Босни и Херцеговини?

Кормак: Већ неко вријеме Сједињене америчке државе и Европска унија настоје да омогуће и да олакшају дијалог међу политичким странкама у вези са Изборним законом. Оно што треба да се уради у вези са Изборним законом, треба да ураде локални политичари. Сједињене Америчке Државе и Европска унија врло су јасни у вези с тим. Ми знамо шта је урадио Уставни суд у вези са случајем Љубић. И јасно је из те одлуке да су потребне промјене за Изборни закон. Зашто? Да би послије избора могао да се формира Дом народа у Федерацији Босне и Херцеговине. Оно што је потребно јесте да странке, које имају и одговорност и капацитете, једноставно почну радити на томе да постижу компромисе да би се напредовало тим путем, јер ми смо имали пуно заједничких састанака са странкама, као што смо имали и одвојених састанака са странкама. Постоји читав низ практичних рјешења до којих је могуће доћи. Постоје разне приче да ми подржавамо ову или ону странку, овог или оног лидера, што заиста није тачно. Оно што ми подржавамо је рад локалних лидера, да раде заједно да би дошли до тога да се добије нова верзија Изборног закона кроз коју ће се омогућити, прво, да избори буду одржани, друго, да се проведу резултати избора на слободан, правичан, демократски начин. Оно што је потребно јесте да се почне нормализирати ситуација, да се дође до политичких промјена које ће онда омогућити да Босна и Херцеговина иде напријед и напредује. Оно што је заиста најважније рећи је да при постизању тих компромиса ниједна страна неће бити савршено сретна, ниједно рјешење неће бити савршено, али ће омогућити ово што сам рекла. А, на крају, када се разговара и ради на компромису, о томе се у компромисима и ради. Никад нико није потпуно сретан.

Новинар: Свима је јасно заправо да постоје јаке политичке снаге у Босни и Херцеговини које нису конструктивне и које желе задржати садашње стање. Шта ако садашња пат позиција око измјена Изборног закона доведе у питање и саме октобарске Опште изборе? Шта ће се догодити у том тренутку?

Кормак: Прије свега желим рећи да нас увијек уче да не одговарамо на хипотетичка питања. Но, оно што је важније јесте да сви треба заједно да радимо на томе и планирамо успјех, јер он јесте могућ. Постоји начин да се тај успјех постигне. На томе требамо радити сви – грађани и Међународна заједница и лидери – пронаћи рјешење које ће бити могуће провести. Апсолутно не постоји ниједан разлог да дође до кризе у овој години и ми заиста не подржавамо никога ко на неки начин доприноси генерирању те кризе.

Новинар: Босна и Херцеговина је по степену корупције у самом свјетском врху. Очигледно је да домаће политичке структуре, домаће власти и домаће институције нису у стању да се изборе с тим проблемом, односно, није сигурно ни да постоји политичка воља. Како ријешити тај проблем и да ли су потребне промјене кривичног закона у Босни и Херцеговини?

Кормак: Управу сте. Откако сам дошла овдје, ја врло јасно говорим о томе да је корупција највећи, један од највећих, проблема у Босни и Херцеговини. Она омета разне врсте активности које би се проводиле на терену, а наравно, спречава долазак страних инвестиција да би се радило на поправци економске ситуације и на економском расту земље. Америчке компаније које постоје овдје, стално се, нон-стоп, сусрећу са разним проблемима на политичком нивоу. Инвеститори, који дођу у Босну и Херцеговину са жељом да улажу, оду. Зашто? Зато што увиде да не постоји коректан, подједнак третман да би остали овдје и улагали. Једноставно, таква ситуација мора се ријешити, мора престати. Говорили смо колико је важно образовање, колико је важна могућност да се отварају нова радна мјеста, колико је важан економски раст. Често они исти политичари који говоре о томе колико је, рецимо, правосуђе важно, колико је важна ситуација у правосуђу, су они који се мијешају негативно у та питања и спречавају економски развој. Знамо да је једна од већих забринутости потреба да се измијени Закон о кривичном поступку. Прошлог љета, такођер, је Уставни суд донио одлуку да су одређене ставке или одредбе у том закону неуставне. Значи, потребно је радити на измјени Закона о кривичном поступку. Колико знам, направљени су одређени кораци у том смјеру. Међутим, мислим да је сада битно да ти амандмани и измјене, какве год да буду, морају бити у складу са међународним стандардима и, такођер, требају јачати, а не слабити правосуђе и ситуацију у Босни и Херцеговини. То је све оно на чему се ради, на чему се настоји радити да би се дошло до рјешења. Међутим, све те промјене, сви ти амандмани који буду направљени, битни су да би Босна и Херцеговина могла да се бори против тероризма, против корупције, организираног криминала. Но све то, способност, капацитет Босне и Херцеговине да се бори против тога, могу имати и имају утицаја и на регионалне и на међународне партнере. Зато је то јако битно.

Новинар: У посљедње вријеме се спомињу паравојне формације као инструмент одређених глобаних политичких циљева, које неке земље проводе у Босни и Херцеговини. Колико је то реална опасност за политичку слику земље и шта ви мислите о њима?

Кормак: Ја мислим, заиста, да све оно што доприноси дестабилизацији Босне и Херцеговине, није ни од какве користи. Напротив, тако желим рећи и да што се тиче ових организација и на то се односи ово моје мишљење. Ево, ових дана читамо у медијима, слушамо о доласку "Ноћних вукова". То је организација, која је санкционирана у децембру 2014. године. Разлог за наметање санкција тој организацији био је њихов допринос дестабилизацији Украјине. Надамо се, заиста, овдје у Босни и Херцеговини, да ће сви партнери и сви актери радити заједно на томе да окружење у Босни и Херцеговини буде стабилно и сигурно тако да би грађани могли да напредују ка циљевима који су пред њима.



Оставите одговор