Злочини у реду, али не дирај Цецу и Брену

Све и свашта чујемо и видимо, али висока љествица глупости се прескаче свакодневно. Пише Марко Шикуљак У документарцу Си-Ен-Ена "Породични водич за Балкан" испљуван је турбо фолк, а о њему се појавила Гога Секулић, као аутентични представник те музике. Водитељ филма Томас Мортон за турбо фолк је рекао да је "смеће од музике" које подстиче […]

недеља, 15 јануара, 2012 / 08:05

Све и свашта чујемо и видимо, али висока љествица глупости се прескаче свакодневно.

Пише Марко Шикуљак

У документарцу Си-Ен-Ена "Породични водич за Балкан" испљуван је турбо фолк, а о њему се појавила Гога Секулић, као аутентични представник те музике.

Водитељ филма Томас Мортон за турбо фолк је рекао да је "смеће од музике" које подстиче на опијање и дрогу, али и наводи на секс и насиље.

Уз причу о криминалу и ратним годинама иду слике Лепе Брене и Цеце Ражнатовић, које су представљене као краљице турбо фолка.

Цецу су представили не само као треш певачицу него и као жену криминалца Жељка Аркана, а поставили су јој и слику у маскирној униформи са аутоматском пушком.

Тако изгледају прве четири реченице извјештаја таблоида Курир "ЦНН ИСПЉУВАО ЦЕЦУ И БРЕНУ" у коме се говори о поменутом документарцу. Американац је у прве четири реченице стигао да каже да је турбофолк најуспјешнији извозни производ Србије након ратних злочина.

Но то ником у Куриру није привукло пажњу. Није то до Курира, не примјећују ни други. Просто, многи медији референтни за странце управо су из Србије направили овакву слику. Американци су уложили много пара да се више не зна ко је са том причом први почео, и ко чита чији текст.

Добри Томас може однијети кући информацију да је испирање мозга успијешно завршено о трошку америчких фондова, и да је након препуштања тих медија тржишту тај посао успијешно преузео јавни сервис Србије, дакако о трошку српских грађана.

Но учињена је штета јер је лош имиџ преузет, док се врх власти увјерава како се то све пегла Нолетовим титулама. Јасно је да ти имиџ диктирају други. Док је Бразил био заостала земља у којој људи најмање читају а у туристичким водичима умјесто музеја стоје обиласци тржних центара, сви смо знали за кафу, фудбал, Копакабану и карневал.

Када исти Бразил постаје економска сила, сазнали смо и за фавеле које држава не може да контролише. Мад их контролише више него за вријеме кад за њих нисмо ни чули.

Ствар узима маха и у Србији. Поред овог примјера, карактеристичан је онај кад су новинари представили Србе као средњевијековне мрачњаке, на основу ситних празновјерица од којих је најозбиљнија била страх од промаје.

Као што и Енглези и Американци имају своје ситне празновјерице, али их то не спријечава да и у тој прилици оцрне Србе, исто важи и за англоамеричку поп културу коју имитира наш турбофолк. Исто важи и за демократију коју извозе по свијету.

Казахстан се бунио када је снимљен филм Борат. Зашто ћути Вук Јеремић?0 КОМЕНТАРА

 1. U svim „zapadnim “ zemljama ako uopšte znaju za nas onda po pravilu misle da smo mi otprilike još uvijek australopitekusi, ja sam imao iskustvo da su ljudi bukvalno sumnjali da kod nas postoji internet i računari i da to neko umije koristiti. Ovo o turbo folku ništa nisu pogriješili ja bih dodao da TF podstiče na prostituciju i pedofiliju a ne samo na sex, to je živi izvor promiskuiteta i kako bi to u šali rekao akademik Kosta Čavoški – to je izvor svake polne bolesti :D. Mislim da nisu bili maliciozni ni za kriminal zato što je svugdje u svijetu prva asocijacija na Balkan upravo kriminal, ubistva, droga, klanovi itd. nezavisno da li se radi o Srbiji, BiH, Hrvatskoj itd, a i pomenuta Ceca je u zatvoru jer je halava na pare. A ratni zločini su propaganda drugih zemalja, skoro čitav svijet je rekao da je u Srebrenici bio genocid, napakovali su zločine u Sarajevu, na Kosovu pa čak i u Vojvodini tako da je i ta rečenica, koja nikome od nas ne prija u stvari regularni stav njihovih zemalja tj. njihove zemlje. Jedino je tužno što su zaboravili naše stradanje u Drugom svjetskom ratu… Zato mislim da bi Jeremić trebao da nastavi da šuti jer šta god kaže to će biti iskorišteno protiv nas, složićemo se da bi bilo sjajno da nas ne posjećuju čašće sa namjerom da snimaju ovakve dokumentarce, svašta bi oni tu našli… 🙂

 2. Није био Си Ен Ен у питању, него магазин Вајс (Vice – порок на српском). Они апсолутно немају никакве везе са било којом кућом која иде низ длаку америчкој влади или некој партији у држави. Потпуно су независни, и не сакупљају никакве порезе од неких анти-српских лобија (који постоје, али постоји и српски кокус у истој тој влади). До сада су снимили познате документарце (који се раде на аполитичком нивоу, уз шалу и „тоталну опуштеност“, а играју на карту већ познатих чињеница). Снимили су страшан документарац о Либерији, Конгу, Серверној Кореји које би сви требали погледати и захвалити се Богу што живе у каквој-год-да-је Србији или Српској. Снимили су и документарац о неким селима у Колумбији, где (пошто су врло религиозни) жене не спавају са мушкарцима до венчања, па родитељима синовима купују магарице кад напуне 12 година. Када сам пронашао да је Вајс снимио документарац о Србији, страшно ме погодило. Зар да нас сврстају у исти кош као и С. Кореју, Либерију или земљу где је магарицама најгоре… Одлгедао сам свим 5 делова. Први прича о Југоледну, земљи коју је неки болид „отворио“ код Суботице и где скупља маторце који се још сећају Битке на Сутјесци и који још чекају да бесмртни Тито устане из маузолеја и поново води стоку на пашу. Тај „оснивач“ је покушао да објасни Томасу да је Америка крива за све, како је то био рај на земљи, и како Бог (откуд то код комуниста) сада кажњава Америку торнадима, и осталим небулозама које су, сигуран сам, дале Томасу довољно материјала да упиша гаће од смејања после снимања. Други део је о турбо фолку. Јесте рекао да је то највећи извоз после криминала. Да ли је у праву, није, малине и програмери су ипак највећи извез, али је то ипак рекао као шалу. Да ли запад види нас као криминалце, да. Наше славне вође из деведесетих се нису трудили да разблаћују оно што је Алија блатио, па сада жањемо шта су они сејали. Никада нисмо покушавали да се очистимо те љаге (част изузецима – http://www.antisrbizam.com), па зашто се онда толико бунимо када неко каже нешто што је сталним понављањима постала чињеница? Коме смета, нека се придружи антисрбизму и помогне. Ко неће, нека ћути и чека док неко други промени слику Срба за њега. Онда иде на Косово (3-ћа и 4-та епизода), па у Сарајево и у Горњу Маочу после тога.

  Е сада, назад на турбо фолк. Показао је интелигенцију неке Цеце Секулић, показао је ко је у њеном друштву, где излази, и нормалном Србину аплауз треба да буде једина реакција. Њихови „стихови“ и генетско програмирање некада сељачке и часне нације у хорду жена са силиконима и мушкараца који живе од криминала су чињенице које већина Срба воли да игнорише. Ко се сећа Лепе Брене и „Удри Мујо“ која показује типичног пијаног Балканца??? Сви, наравно, само што се још у читанкама није нашло. Ко је правио лош имиџ о Србима??? Да ли су то само Американци и Алија били??? Сумњам, у нашој култури се не глада колико је твоје дрориште чисто, пре него што се ругаш комшији за његово. Е па браћо, ајде да ми поправимо себе прво, па ће лако имиџ да се промени. Ко ово прочита и препозна све те Цеце Секулић и Лепе Брене, а не зна ко је Група Траг, Балканика или једностано не пише ћирилицу, е па други докуметарац је о вама, не буните се. Правили сте чорбу сами, сада је кусајте…

 3. Samo što čorbu kusaju i oni koji nisu bili ni receptmajstori, ni kuvari, ni luk jeli, ni luk mirisali.
  Što kaže prethodni komentator od časne i zdrave nacije stigli smo dotle da nam niko od djece ne zna za Starog Vujadina, ali zato svi naizust znaju svaku pjesmu stojinu, cecinu, sekinu…Znaju ko je ugradio silikone, oponašaju ih, idoli su im, …
  I, kada nam drugi kažu to, bili oni dobronamjerni-što očito nisu jer nikada nisu ni bili, ili ne, umjesto da spašavamo ono šo se spasiti može, mi ne bismo bili mi da ne podviknemo: E, sad uinat njima baš hoću .

 4. slav.karach, 15.01.2012. 19:32:08
  Sve je to tako i pojedini i “pojedine“nijesu uopste za hvalu.Medjutim kritika treba da dolazi iznutra a znajuci sta sve dolazi sa vana,onda je prirodno da malo izbalansiramo i proanaliziramo sta je sta…
  Mislim da je Brenin “biznis“,koji je dalje lansirao druge “rke krke“zvijezde“ i zvjezdice ako malo dublje pogledamo upravo uvoz sa zapada,pomijesan “sou biznis“sa kafanskom tradicijom krkanluka,prizvuka bliskog istoka koji je sve vise ulazio u tradicionalni narodnjak zbog “ekonomske politike“(hiljade kafana za Turske vozace autoputom)…i sve skupa zajedno se,poput kanalizacije izlilo u vrijeme sankcija i “tranzicije“.
  Ali,ima i ona…sve je za ljude.Dakako se treba vremenom ispirati malo produhovljenijom izvornom i etno muzikom i onom koje pojedine grupe pokusavaju spojiti sa srednjovjekovnom muzikom u Srba.
  Elem,neka pisu sta hoce,moze im se.I mi da imamo love pravili bi sprdnju od neceg drugog tamo na “instant“zapadu(gdje sve ima svoj smisao),kao npr.kad je onaj jadni Japanac student(koji se izgubio) zakucao navece a gazda,misleci da je provalnik,metak u celo.
  Kad je vlada Japana okarakterisala amere u svojoj turistickoj rang listi ,kao opasnu zemlju,skocio je kompletan diplomatski lobi na noge.
  Sta mi kukamo,mi ne samo da cemo skociti,nego cemo i potvrditi i reci;“Ej pa nijeste culi Seju Kalaca“,ove dvije su jos i zlato….B-)
  A i nij enas predsjednik,tamo neki predsjednik Kazahstana,koji je protestvovao zbog Borata.

 5. Jahacu, kako da kritika dođe iznutra kada se unutra ništa ne čuje od bljakmuzike iz šatora? Čega se pametan stidi budala se ponosi: uzme mikrofon pa … opali …a, krezubi, neošišani , u masnim šuškavim trenerkama u transu…

  Onaj bravar nekadašnji je svirao klavir i slušao Gertrudu, ovaj mesar pjeva bljakpjesme kitićeve, ali obojica na zajedničkom zadatku: Srbe satjerati ispod tri šljive.

 6. Nisam ljubitelj turbo folka, ali zapadnjaci nisu ti koji bi trebali da ga blate. Razlog je taj sto je na zapadu gotovo zavladala recimo tehno muzika koja mnogo vise podstice covjeka na uzimanje droge, i to one jeftine lako dostupne a koja nije nista manje opasna od drugih vrsta. Prema tome zapadnjaci bi prvo trebali pocistiti svoje dvoriste po tom pitanju pa tek onda reci da je nase prljavo…

 7. „Казахстан се бунио када је снимљен филм Борат. Зашто ћути Вук Јеремић?“

  Што би један министар давао публицитет том површном америчком сра*у?Упознавање Србије се сигурно не може остварити кроз Секулићеву и БГ,на крају крајева.

 8. Све то стоји. и код њих има смећа, наравно, као и у свакој другој држави. Мислим да је проблем у постотцима. Обама се не би нашао испод шатора забављајући народ. Да не браним, стварно ми није циљ, али мислим да не треба да се превише узбуђујемо око тога што се Томасу није свидио турбо фолк. Само да знате, тај исти Томас се гади на репере који су овде популарни код слоја популације који је сличан нашим селима.

  А за дрогу, ни Томас није крио да му је чудно да се тако мало људи дрогира. Рекао је у једном тренутку да је ово луда атмосфера и да му није јасно колико људи пију, а мало се дрогирају. Рекао је да је он сам попио 750мл вискија наздрављајући и да је атмосфера слична клубовима у Њу Јорку осим што се људи мање дрогирају, а више пију и туку се. Није он тврдио да је Америка ишта боља, и да су њихове силиконке културније од наших. Погледајте свих 5 делова, ко може да прати на енглеском. Тужан је четврти део који прича о Циганима на Косову, а у трећем је сам дошао до закључка да је проблем на Косову (како је он рекао) ”јебена демографија”. Док у српском дели Митровице можете да видите само маторце, на југу су све сами клинци. Њему, као Американцу, је врло тешко да схвати националну подељеност. Живим у Америци, причам са њима стално и то је једна од највећих ствари коју не могу да схвате. Њима није тешко да се преселе у Канаду, па зато и не могу да схвате зашто се ми толико кољемо око тих ствари. То је као да књижевнику објашњавате математику, једноставно не иде у главу. Они су формирали нацију јер им је мајка Енглеска лупила толике порезе. Генерације после су говориле да су Енглези, а већина се и сада тиме поноси. Када је Унија победила Конфедерацију, после свих тих крвопролића који су осакатили земљу, дошло је до измирења, скоро аутоматски. Југ може да поштује своје вође и сада (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/f/ff/STNmtn_closeup.jpg – слика генерала Лија и Џаксона и председника Дејвиса у Атланти на гравури која је већа од оне познате на планини Рашмор – 58 метара широка), а новчићи са њиховим ликовима су излазили често у комеморативним издањима. Ђенерал Дража још нема ни једну школу названу по себи у Србији, док у Америци тога има. Ни у једном тренутку Томас није рекао да су они бољи од нас, само је указивао на разлике, па нека гледалац види да ли му се свиђа или не. Док сам боравио по Европи, многи Турци и Арапи су се братимили са нама, а неки су чак били претплаћени на Пинк телевизију, због очигледних разлога. Мени је горе то братимљење, него било каква осуда Американаца, али свако има своје мишљење и свој понос да се бори с’ њим 🙂

  Живи били,

  Славиша Караћ.

 9. slav.karach, 16.01.2012. 03:08:39
  Obama se nebi nasao ispod satora zabavljajuci narod?

  Mislim da je samo percepcija u pitanju.Predizborne kampanje i nijesu nista drugo negoli parade kica i zabavljanju naroda.Druga je stvar sto se na prosjecnog amera ne atakuje rap-om zasada,medjutim ako rap u buducnosti postane opste-popularan,okladicu se u sta hoces da ce kandidati poceti repovati na tim promocijama.

  Inace drago mi je da se javlja neko iz tzv.dijaspore.
  Jesi li porijeklom iz Srpske ili Srbije i dali si rodjen tamo ili si odskora?
  U oba slucaja situaciju iz prve ruke poznajes bolje od nas.

  Vidis,to “nerazumijevanje“ i “neshvatanje“ je upravo jedna od stvari na koje zelim ukazati.
  Njihov “problem“da se tako izrazim,ogleda se u tome sto ostatak svijeta mjere svojim “arsinima“.
  I mi takodje ponekad pricamo o nekim stvarima tamo i smijemo im se.Nekim stvarima koje mi mozda uopste ne razumijemo ili tesko mozemo pojmiti.

  To “nerazumijevanje“ i dovodi do daljnjih jazova,kao sto su nekada pizarovi misionari “utjerivali“hriscanstvo,koje ti “divljaci“nikako nijesu razumijevali jer nijesu imali koncept krivice.
  Pogotovu u juznoj Americi u dzunglama Amazona gdje je plemenska zajednica zivjela u apsolutnom komunizmu.Jedinke su zivjele za jedinstveni organizam jer su zavisili jedni od drugih.Hrana se dijelila i svaki clan je bio bitan i imao svoje mjesto u zajednici.
  U trospkim krajevima ulov je morao odmah i smjesta biti utrosen i podijeljen jer nije bilo mogucnosti akumulacije osim mozda susenog zrnevlja i lisca duvana.
  Ako nema akumulacije,nema ni bogacenja i socijalnih razlika,nema kradje,kriminala i slicnih prestupa…ukratko,nema koncepta “krivice“.

  I onda je neki suludi svestenik iz “naprednog dijela svijeta“pokusavao da tim ljudima objasni zasto je Hrist stradao i cije je “grijehe“okajao…

  Koliko je meni poznato,ono cemu oni ne mogu da se nacude je prisutno upravo kod njih,samo u drugom,jos tezem(rasnom)obliku.
  Njihova tzv.nacija je morala biti zasnovana na krilatici “We The Poeple“,jer nije ni imala drugog izbora,te su bili prisiljeni da vezivno tkivo nacije zasnuju na ravnopravnosti “razlicitosti“.
  Dali je zaista tako?
  Isto tako,koliko znam,svaka od “drzava“ima neki svoj zakon ,koji ide do te mjere da je upravo smijesan.
  Drugim rijecima,prilagodjen je potrebama te drzave.Dok u jednoj drzavi mozes jesti kokice na ulici u drugoj je to “zakonom zabranjeno“.
  Ako deklarativno postujes razlicitosti onda ja ne razumijem to “nerazumijevanje“…

  Nijesmo svi isti,cak ni u jednoj familiji a kamoli sire,medjutim postujemo tudje,kroz postovanje svoga a ako idemo ka “unifikaciji“svega i svacega,gdje su onda opet razlicitosti???

 10. Ако желите уништити један народ, прво му треба уништити дух! То раде турбо-фолкаши. То нема везе са нашом традицијом, са нама самима, али има своју ефикасну функцију која дугорочно гледано не иде у прилог народу којег посматрају и други народи. Људи који то конзумирају не знају нити један цитат Иве Андрића, али знају већину стихова поменутих турбо-фолк „дива“. Колико имамо психолога, социолога који на то указују и колики им је простор у медијима дат!? Ми смо у проблему, јер та тенденција расте умјесто да се смањује. Ко то треба да зауставља? Власт! Шалите се! Власт је дио тог манипулаторског циркуса. Власт и људи који претендују на њу знају да је уз помоћ таквих и јефтине забаве лакше доћи до гласова и столица толико популарних гдје постајете неприкосновени.

 11. solium, 16.01.2012. 12:02:55 [25617]
  Колико имамо психолога, социолога који на то указују и колики им је простор у медијима дат!?

  Ено оне сподобе Пухало и Шијаковић не силазе са ТВ екрана, бојим се не искоче ис тегле краставаца кад је отворим. B-)

 12. Колико се сјећам, на завршној предизборној трибини
  СНСД-а,испред Боске, пјевала ја Цеца Аркан, предсједник јој
  пољуби руку као краљици, а у позадини , сви кандидати плешу и
  пјевају с њом. Све високообразовани људи.
  Народ полуписмен, писменима испран мозак, турбо-фолк
  свјесно убачен на такво плодно тло. Брена, а послије Цеца и
  ине стриптизете су зло које је наш народ у културолошком смислу уназадило више од ТВ сапуница,типа Династије, Даласа…
  Шатор-пјеваљке, шатор-политика, шатор-народу !
  Циркус од живота !

 13. Браво рале, све си рекао тиме. Да се појави највећи генијалац, а не позове Цецу да му пјева, добио би гласове од људи који би сви заједно могли да стану у једно позориште. Политичари знају шта раде, ипак су гласови вредни само једне карте за концерт Цеце, Секе, Полументе или некога тог ранга. Питате се зашто паметни људи хоће да се селе на запад, а одоговор је што постају непожељни у својој околини. Само изброј, колико људи знаш да су овај викенд били у кафани пуној дима уз звуке неког Шаке, а колико их знаш да су урадили ишта друго (отишли са дјецом на скијање, прочитали књигу, отишли у позориште, итд.). Проблем је у нама самима, мене не брине када неко критикује то друштво, мене само брине када нико не види да је критика основана. Кад сам ја био у основној и средњој школи, још у прошлом веку, било је тешко уклопити се у друштво ако си имао добре оцене.

  Династија и Далас се и овде приказују, али се зна ко их гледа, попуњавају онај празни простор између 11 и 14 часова на каналима. Ја знам да смо ми сви као фамилија гледали Династију, јер су је сви гледали. Годинама смо живели у комунизму, давано нам је све на кашику, па смо и навикли да волимо све те глупости које су нам дате. Сада морамо да кренемо од почетка и да средимо образовне програме за претшколски узраст, па онда основну школу, јер сада клинци одрастају уз Шаке и Брене…

 14. Браво рале, све си рекао тиме. Да се појави највећи генијалац, а не позове Цецу да му пјева, добио би гласове од људи који би сви заједно могли да стану у једно позориште. Политичари знају шта раде, ипак су гласови вредни само једне карте за концерт Цеце, Секе, Полументе или некога тог ранга. Питате се зашто паметни људи хоће да се селе на запад, а одоговор је што постају непожељни у својој околини. Само изброј, колико људи знаш да су овај викенд били у кафани пуној дима уз звуке неког Шаке, а колико их знаш да су урадили ишта друго (отишли са дјецом на скијање, прочитали књигу, отишли у позориште, итд.). Проблем је у нама самима, мене не брине када неко критикује то друштво, мене само брине када нико не види да је критика основана. Кад сам ја био у основној и средњој школи, још у прошлом веку, било је тешко уклопити се у друштво ако си имао добре оцене.

  Династија и Далас се и овде приказују, али се зна ко их гледа, попуњавају онај празни простор између 11 и 14 часова на каналима. Ја знам да смо ми сви као фамилија гледали Династију, јер су је сви гледали. Годинама смо живели у комунизму, давано нам је све на кашику, па смо и навикли да волимо све те глупости које су нам дате. Сада морамо да кренемо од почетка и да средимо образовне програме за претшколски узраст, па онда основну школу, јер сада клинци одрастају уз Шаке и Брене…