Брдски бициклизам

Интернет издање магазина "Национална геoграфија", уврстило је босанска и херцеговачка брда и планине међу најбоље дестинације за авантуристички туризам на свијету.Брдски бициклизам, конкретно. Пише: Жељко Свитлица "НГ" пише како је водич за путовања "Лонли планет" још 2009. године најавио да би БиХ могла постати центар за авантуристички туризам, а да је сада ред на бициклисте […]

недеља, 15 јануара, 2012 / 09:16

Интернет издање магазина "Национална геoграфија", уврстило је босанска и херцеговачка брда и планине међу најбоље дестинације за авантуристички туризам на свијету.Брдски бициклизам, конкретно.

Пише: Жељко Свитлица

"НГ" пише како је водич за путовања "Лонли планет" још 2009. године најавио да би БиХ могла постати центар за авантуристички туризам, а да је сада ред на бициклисте да се окушају по нашим гудурама.

Aко се сјетимо да је БиХ раније означавана као не баш претјерано добра за туристе, онда је добра вијест да овакве препоруке објављују "Национална географија" и "Лонли планет", који имају милионе читалаца широм свијета. На сајту "Националне географије" већ се препоручује осмодневни аранжман британске агенције "Егзодус", који бициклисте води на планину Прењ и околину, за 1530 долара.

С обзиром да се бициклизам највише упражњава када је лијепо вријеме – прољеће, поготово љето – већ сада, наши туристички радници и сви они који би хтјели да од овога извуку неку корист, трабали би да дјелују да привуку неке од тих бициклиста што читају поменуте магазине, да сврате код нас.

Бања Луко и та твоја села…

Бања Лука је некада била позната као град двоточкаша, и то је само једна од чињеница која би се могла искористити ако неко жели да, како се то каже – "брендира" – град и околину као пожељну дестинацију за брдске бициклисте, чије интересовање ће се, након поменуте рекламе на "НГ" сигурно повећати.

Осим тога, остали предуслови су мање више испуњени или их од испуњавања дијели мало иницијативе – плато Мањаче, стазе на Козари, Слатини и Крчмарицама – то су подручја куда могу возити бицикл они који то воле. Лисина и Влашић су такође близу. Већ имамо међусеоске и шумске стазе, само је потребно да се оне одреде, означе и уреде. Такође, што је веома битно, на овим мјестима ближе Бањој Луци није било борбених дејстава у посљедњем рату, што значи да нема ни говора о опасности од мина, која се често спомиње као један од недостатака овог поднебља када је туризам у питању.

Привлачење

Да би потенцијални туристи то сазнали, потребно им је дотурити информацију. За то нам не треба нека скупа реклама на "Јуроспорту", "Си ен ену," "Травел каналу", постоји бесплатно маркетинг средство – интернет. Људи коју воле авантуру, туристи овог времена, упућени су на интернет када траже информације, и то баш на сајтове са почетка приче. Потребан је један, или неколико добрих интернет презентација, те остављање информација по форумима и сајтовима специјализованим за циљну групу. У Републици Српској има довољно људи који знају направити добру интернет страницу и све што је прати – квалитетне информације, фотографије, везе на друштвеним мрежама. Све то за веома мало новца, и чак, с љубављу. У сваком случају, дио оног што је за туризам предвиђено у градском буџету, сасвим је довољан.

Увјерен сам да имамо довољно стваралачког потенцијала да снимимо и једну солидну видео рекламу, какава је рецимо "храна са душом – Србија". Треба дати шансу нашим филмским режисерима, дизајнерима, студентима…

Остало што нам иде у прилог – У Бањој Луци већ постоје хостели који имају углед међу "бекпекерима"; људи који воле брдски бициклизам не мрзе ни параглајдинг, рафтинг, планинарење, а домаћи клубови који се бавe поменутим авантурама добро су организовани; Демофест, усуђујем се поједностављено рећи, окупља људе који воле возити бицикл.

Корист од свега овога не мора бити само новчана, наши предјели имају шансу да постану веома препознатљиви као мјеста активног туризма, тј. упражњавања авантуристичких спортова и уживања у природи онаквој каква јесте. То, уосталом и јесте правац кроз који тече главни ток туристичких интересовања оне омладине из економски развијенијих земаља, којој више није толико занимљиво излежавање у хотелима и плажама Ибице, Санторинија, Брача.Тражи се ходање, пењање, кретање, домаћа храна, бициклизам…

Како рече колега Марко Шикуљак у свом тексту о Новој години, неки други су направили много више у туризму, са много лошијим предусловима.

Наш задатак је само да своје предуслове не уништимо и да их покажемо.0 КОМЕНТАРА

  1. Imamo mi sve ljepote kao malo ko, ali imamo i dušmane svoje koji nam ne daju da živimo. Od poljoprivrede i turizma mogli bi mnogi da žive, ali nemamo vlast kojoj je u interesu da joj je narod zaposlen, sit, zdrav, školovan… Što smo imali- opljačkali su, ko je radio- istjerali su ga na ulicu, ko je bio gazda – oteli su mu, ko fukara i lopov- dali mu vlast u ruke…
    RS- to sam ja i moja banda!!!!!!