Западњаци траже све више афричке дјеце за усвајање

Број дјеце из Африке коју су усвојили родитељи са других континената повећао се готово 400 пута за осам година, али многе афричке земље и даље немају адекватне мјере за заштиту усвојене дјеце. Од 2004. године из Африке је усвојено или одведено више од 41.000 дјеце, наведено је у извjештају непрофитне организације Африкан Чајлд Полиси Форум […]

среда, мај 30, 2012 / 07:24

Број дјеце из Африке коју су усвојили родитељи са других континената повећао се готово 400 пута за осам година, али многе афричке земље и даље немају адекватне мјере за заштиту усвојене дјеце.

Од 2004. године из Африке је усвојено или одведено више од 41.000 дјеце, наведено је у извjештају непрофитне организације Африкан Чајлд Полиси Форум са сjедиштем у Адис Абеби.

Највећи број родитеља који се одлуче да усвоје дијете су амерички држављани, а највише усвојене дјеце долази из Етиопије.

Више од двије трећине дјеце усвојене 2009. и 2010. године порijеклом је из Етиопије, гдjе ради 70 агенција за усвајање, прено је Би-Би-Си.

САД су на првом мјесту по усвајању дјеце на међународном нивоу. У 2010. години америчке породице су усвојиле 11.000 дјеце из више од 100 земаља.

Велики број усвојене дјеце је из Нигерије, Конга, Јужноафричке Републике, Малија, Гане, Обале Слоноваче, Марока, Уганде и Буркине Фасо, а међу њиховим новим породицама највише је држављана Канаде и западних европских земаља.

Група посвећена развоју и заштити афричке дјеце упозорава да усвајање може да постане предмет злоупотреба и да се претвори у бизнис који је мотивисан зарадом, а занемарује интересе детета.

Мали број афричких земаља има одговарајуће законе и друге мере којима се спречавају незаконите активности, укључујући трговину дјецом.

Већина такозване сирочади из Африке има најмање једног живог родитеља, а многу дјецу родитељи продају, наведено је у извјештају.

Директор групе Дејвид Мугаве изјавио је да сиротишта у неким случајевима постају комерцијализована и да потенцијални родитељи понекад плаћају велике суме новца.

„У америчкој амбасади у Уганди радила је госпођа која је помињала износе од 10.000 до 30.000 долара”, казао је Мугаве.

У извјештају се наводи да су се многи родитељи опредијелили да увоје дјецу из Африке јер су друге земље, међу којима Кина, Јужна Кореја, Русија, Румунија и Украјина, пооштриле правила усвајања, којима је ограничена или потпуно укинута могућност усвајања за странце.

Мугаве сматра да свако дијете има право да одраста у земљи и култури у којој је рођено и да треба испитати друге могућности прије него што се дијете пресели другу државу.Оставите одговор