Закон о празницима не вријеђа витални национални интерес

Клуб Срба у Вијећу народа Републике Српске сматра да нема повреде виталног националног интереса ниједног од три конститутивна народа у Закону о допунама Закона о празницима РС. "Сматрам да је овај закон беспотребно исфорсиран у овом тренутку и да се могло и у Народној скупштини наћи боље рјешење. Клуб Срба сматра да празновање Нове године […]

уторак, 5 јула, 2011 / 19:21

Клуб Срба у Вијећу народа Републике Српске сматра да нема повреде виталног националног интереса ниједног од три конститутивна народа у Закону о допунама Закона о празницима РС.

"Сматрам да је овај закон беспотребно исфорсиран у овом тренутку и да се могло и у Народној скупштини наћи боље рјешење. Клуб Срба сматра да празновање Нове године према јулијанском календару сасвим задовољава српски народ, а не провоцира никога другог", рекао је пресједавајући Клуба Срба у Вијећу народа РС Милан Тукић.

Он је новинарима у Бањалуци рекао да је данашња сједница Клуба делегата из реда српског народа у Вијећу народа РС била у функцији припреме редовне сједнице Вијећа народа РС, на којој се данас разматра повреда виталног националног интереса на став бошњачког Клуба да је повријеђен витални интерес у Закону о празницима.

"Клуб делегата из реда српског народа сматра да нема повреде виталног националног интереса и неће моћи подржати амандмане које ће данас Клуб делегата бошњачког народа понудити на сједници Вијећа народа РС", најавио је Тукић.

Према његовим ријечима, жеља Клуба Срба је да се на данашњој сједници Вијећа народа РС нађе компромис и да се договори и ускладе амандмани, као и да се заједничкој комисији понуди варијанта која може задовољити обје стране.

Данас је одржана сједница Клуба делегата Срба у Вијећу народа РС на којој су разматрани акти које је усвојила Народна скупштина РС на сједници 30. јуна.

На данашњој сједници Вијећа народа РС биће разматране одлуке о покретању процедуре за заштиту виталног националног интереса Клуба бошњачког народа на Закон о измјенама и допунама Закона о стварним правима, као и разматрање одлуке о о празницима РС.