Раст потрошње угља у Кини зауставио глобално загријавање

Заустављање глобалног загријавања у периоду од 1998. до 2008. године било је резултат значајног раста потрошње угља у Кини, наводи се у студији коју су спровели амерички научници. Застој у расту температуре у тој деценији често је био кориштен као аргумент да је глобално загријавање само мит и да човјек својим активностима не доприноси тој […]

уторак, јул 5, 2011 / 20:03

Заустављање глобалног загријавања у периоду од 1998. до 2008. године било је резултат значајног раста потрошње угља у Кини, наводи се у студији коју су спровели амерички научници.

Застој у расту температуре у тој деценији често је био кориштен као аргумент да је глобално загријавање само мит и да човјек својим активностима не доприноси тој појави.

Ново истраживање показало је да је смог који је настао усљед сагоријевања угља маскирао ефекат стаклене баште. Сагоријевањем угља ослобађа се карбон диоксид, али и аеросолне честице сулфата које хладе планету, јер одбијају сунчеву енергију назад у свемир.

Истраживачи су закључили да су смањење соларне активности у том периоду и промјена природног феномена Ел Нињо у Ла Нињу у Пацифику такође допринијели ублажавању глобалног температурног нивоа.

Вођа истраживања Роберт Кауфман, са Универзитета у Бостону, каже да је студија била инспирисана сумњама које су изражавали скпетици.

"Прије двије године, у Њу Џерсију сам на једном скупу држао говор о климатским промјенама. Један старији господин упитао ме је `Зашто да вјерујем у те климатске промјене? Гледао сам Фокс њуз и они су рекли да се температура Земље није промијенила 10 година и да је чак опала`", рекао је Кауфман.

Он је додао да и прије новог истраживања није било много научних доказа који би могли да оповргну тврдње о постојању глобалног загријавања.

Према информацијама америчке службе за податке о енергетици, потрошња угља у свијету значајно је повећана око 2003. године, а највећи раст десио се у Кини, гдје је потрошња удвостручена у периоду од 2002. до 2007. године.Оставите одговор