Заевант: У Македоноји објављени нови снимци разговора прислушкиваних званичника

Објављени су прислушкивани телефонски разговори вицепремијера Зорана Ставреског и министарке унутрашњих послова Гордане Јанкулоске о тешком стању у македонском буџету, пренели су македонски медији. Заев је рекао да ови разговори показују због чега су Јанкулоска и Ставрески најприслушкиванији од премијера Груевског и шефа тајне полиције Саше Мијалкова. Према његовим речима, емитовани разговори показују да је […]

понедељак, март 2, 2015 / 23:14

Објављени су прислушкивани телефонски разговори вицепремијера Зорана Ставреског и министарке унутрашњих послова Гордане Јанкулоске о тешком стању у македонском буџету, пренели су македонски медији.

Заев је рекао да ови разговори показују због чега су Јанкулоска и Ставрески најприслушкиванији од премијера Груевског и шефа тајне полиције Саше Мијалкова.

Према његовим речима, емитовани разговори показују да је Груевски издавао наредбе да се ради противно закону, да се незаконито подижу милионски кредити из иностранства који су трошени на рекламе, споменике и уметничке слике, у тренутку када су биле доведене у питање плате запослених у администрацији.

Заев је позвао јавност да се фокусира на садржај разговора, јер ће се из тога мало по мало дознати ко је прислушкивао.

Упитан да ли има доказе о евентуалним нарученим убиствима, лидер опозиције је рекао да неће сакрити ништа што поседује.

"Свесан сам да са оваквим људима, ако нешто сакријемо, они то могу да свале на нас. Због тога нећемо ништа сакрити", рекао је Заев.

Ова политичка криза је највероватније највећа од осамостаљења Македоније, а Никола Груевски свакодневно је гура у све дубљу кризу, рекао је Заев одговарајући на питања новинара после објављивања нове серије прислушкиваних материјала, пренео је Радио Слободна Европа.

"Мора да постоји политички расплет. Правни расплет ово нити ће имати нити очекујемо да ће имати", рекао је Заев и додао да се нада да премијеру неће пасти на памет да изазива немире.

"Време које долази апсолутно зависи од њега. Да ли ће олакшати Македонији и убрзо повући потезе у прилог Македонији или не. Долази крај овог режима и диктатуре", рекао је он.

Заев је напоменуо да би правни расплет могао да се очекује само у нормалној држави са нормалним правним системом.

"Само у том случају бисмо могли да очекујемо правду, не само за сведоке, за процес ‘Пуч’ или било шта. У нашој земљи у 21. веку је дискутабилно да ли ће бити правде или не", навео је лидер СДСМ.

Данашња конференција је шеста на којој СДСМ објављује документе, такозване "бомбе" у вези са афером прислушкивања.

До сада су били објављивани снимци телефонских разговора на којима се могло чути договарање о судијама, судским одлукама и одлукама Јавног тужилаштва, детаљи о хапшењу бившег министра за унутрашње послове Бошкоског и медијске презентације тог случаја, случај са рушењем центра "Космос" Фијата Цановског и прислушкивање новинара.Оставите одговор