Вучић и Додик, Москва и Сочи: Ко ће о чему са Путином?

Милорад Додик најављује да ће на састанку са Владимиром Путином у Сочију размотрити могућности подстицаја за инвестирање, те политичку и економски ситуацију у Српској, док је Александар Вучић изјавио да ће руског предсједника на предстојећем састанку у Москви обавијестити о питањима од највишег значаја за Србију.

субота, септембар 29, 2018 / 17:17

"У континуитету разговарамо два пута годишње. Видјели смо се раније у Санкт Петербургу и договорили састанак на који путујем данас. Информисаћу Путна и како се развија ситуација у погледу Републике Српске", рекао је Додик новинарима у Александровцу.

Он је истакао да је недавна посјета министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова Бањалуци показала званични став те земље, а то је поштивање Дејтонског мировног споразума и одбацивање свега што сатанизује Републику Српску.

"То је званична руска политика, која ће, вјерујем, бити потврђена и сада. Покушаћу у разговору придобити пажњу Путина за питања која су овдје важна, јер је очигледно да је измишљена прича о малигном утицају Русије и служи за потребе земаља одакле долазе финансијска средства. Овдје имамо у јавности неке који се у том погледу праве потпуно наивни, иако смо имали информацију да из Велике Британије дају осам милиона фунти за спречавање, како су рекли, малигног руског утицаја у овом региону", додао је Додик.

Он је нагласио да Република Српска има информације о свему што се ради.

"Међутим, одбацујем било какву могућост да постоји руски утицај. Ако постоји утицај, онда је то западних земља које овдје покушавају да уруше Дејтонски споразум. Нас које бранимо слово Дејтона хоће да окриве за његово рушење. Све су учинили високи представници као међународни криминалци који су 20 година јуришали на права српског народа и то ћу пренијети Путину. Они су отели много надлежности", каже Додик.

Он је навео да ће као члан Предсједништва БиХ тражити да све буде враћено у уставне позиције.

"То је оно што морамо да урадимо. Педи Ешдаун, Волфганг Петрич и остали високи представници су девастирали наша права. Вјерујем да када би права аргументација дошла до предсједника САД Доналда Трампа о насиљу према нама које чинили високи представници, а потрудићемо се да то тога дође, да би дао сагласност за укидање ОХР-а", закључио је Додик.

Вучићева агенда: Упознати Русију о свему што Србија смјера

"Прво ћемо имати разговор `у четири ока`, а биће још састанака са стране, који су важни за будућност наше земље. Биће много економских тема, суштинских политичких тема везаних за Косово и Метохију – теме од изузетног значаја за Србију", рекао је Вучић.

Он је истакао да руски партнери морају да буду упознати о свему што Србија ради, те додао да је за Београд од кључног значаја подршка Русије у Савјету безбједности УН.

"Русија је једна од земаља од које имамо подршку у УН, Савету безбедности, Генералној скупштини. Шта год да радимо, како год да радимо, наши руски партнери морају, не само да буду упознати са тим, већ морају и да нас подржавају. Ако нас не подржавају, све што радимо нема никаквог смисла", рекао је Вучић новинарима у Нишу, преносе београдски медији.

Он је нагласио да ће се борити за подршку Русије и навео да је Москва до сада подржавала Београд.

Вучић је истовремено захвалио Путину на томе што је нашао времена да поново разговара са делегацијом Србије.

Он је подсјетио да ће предсједник Русије до краја године посјетити Србију и истакао да се он већ 12 или 13 пута видио са њим, што је, како је рекао много више од свих предсједника и премијера Србије у посљедњих 25 година.

"Путин посвећује велику пажњу стању у региону и Србији и Србија му је захвална на томе", рекао је Вучић.Оставите одговор