Влајки: Реферeндум о трећем ентитету на нивоу БиХ

БАЊА ЛУКА – Потпредсједник Републике Српске Емил Влајки изјавио је да се питање трећег ентитета са хрватском већином треба рјешавати референдумом на нивоу БиХ. Влајки мисли да је то најдемократскији начин ако бошњачка страна у Федерацији БиХ не жели да говори о томе. – Лидер СДА Сулејман Тихић јасно је рекао да у платформи четири […]

среда, децембар 22, 2010 / 14:03

БАЊА ЛУКА – Потпредсједник Републике Српске Емил Влајки изјавио је да се питање трећег ентитета са хрватском већином треба рјешавати референдумом на нивоу БиХ.

Влајки мисли да је то најдемократскији начин ако бошњачка страна у Федерацији БиХ не жели да говори о томе.

– Лидер СДА Сулејман Тихић јасно је рекао да у платформи четири странке из Федерације БиХ нема говора о трећем ентитету. Ако грађани БиХ одлуче да је начелно потребан трећи ентитет нека буде, у супротном нека не буде – каже Влајки.

Он је додао да након јучерашње платформе СДП БиХ, СДА, ХСП и Народне странке "Радом за бољитак" треба видјети да ли ће јој се прикључити неко из коалиције Човић-Љубић или ће остати само “минорне хрватске странке“.

Неизјашњавање једне од те двије странке значи да ће можда након размишљања неко од њих приступити овој платформи, предвиђа Влајки и прецизира да ће то значити формирање власти у Федерацији БиХ, док ће на нивоу БиХ власт бити тешко формирати.

Влајки је истакао да се одредбама платформе настоји укинути ентитетско гласање, те прелазак државне имовине на ниво БиХ.

– Ако се на социјалну, економску и политичку нестабилност надовеже неки инцидент то може довести до тога да они који владају међународном заједницом креирају Устав БиХ који ће ићи у корист само једног народа – изјавио је потпредједник РС новинарима у Бањој Луци.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *