Румуни и Бугари не могу са личном картом у шенген зону

БУКУРЕШТ, СОФИЈА – Румунији и Бугарској неће бити омогућено да, почетком идуће године, постану дио „шенгенске зоне” која обухвата европске земље између којих је путовање могуће без пасоша. Портпарол Европске уније је рекао да оваква одлука мотивисана даљом забринутошћу ЕУ због корупције и организованог криминала у овим двјема земљама, пренио је Би-Би- Си. Министри унутрашњих […]

среда, децембар 22, 2010 / 13:28

БУКУРЕШТ, СОФИЈА – Румунији и Бугарској неће бити омогућено да, почетком идуће године, постану дио „шенгенске зоне” која обухвата европске земље између којих је путовање могуће без пасоша.

Портпарол Европске уније је рекао да оваква одлука мотивисана даљом забринутошћу ЕУ због корупције и организованог криминала у овим двјема земљама, пренио је Би-Би- Си.

Министри унутрашњих послова Француске и Њемачке су, у писмима упућеним Европској комисији, указали да би, по њиховом мишљењу, било преурањено да се Румунији и Бугарској допусти да, како је планирано, марта 2011. године постану дио „шенгенске зоне” која обухвата 25 европских држава.

Румунски предсједник Трајан Басеску је осудио одлуку Европске уније назвавши је дискриминаторском.

Представник за штампу Европске комисије Мишел Серконе је, како преносе агенције, у петак изјавила да су министри унутрашњих послова Француске, Брис Ортефо и Њемачке Томас де Мајциер, у писму ЕК, рекли да сматрају да је прерарно да Бугарска и Румунија буду примљене у шенгенску зону у марту 2011.

У писму упућеном европском комесару за унутрашње послове, Сесилији Малмстром, министри су се позвали на пропусте Бугарске и Румуније, које су чланице ЕУ од 2007. године, у областима борбе против корупције и организованог криминала.

Шенгнеску зону чине 22 земље ЕУ уз Исланд, Швајцарску и Норвешку које нису у ЕУ.

Румунски лист „Гандул” је јавио прошле недеље да ће предсједник Басеску разговарати са представницима Француске и Холандије о пријему Румуније у шенгенску зону.

„Романиа либера”, је објавила редакцијски коментар (који је пренио и веб-протал Еурацтив) под насловом „Захвална француска хистерија” – у којем се каже да је француски министар за европска питања рекао да Румунија неће ући у шенгенску групу земаља зато што не признаје границу са Молдавијом и зато што има граничне спорове са сусиедима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *