Eвропска и евроазијска безбедност

У савременим геополитичким анализама углавном се пише о такозваној евроатлантској безбедности. То, ни као ни форма, ни као садржај, нису у складу са интересима глобалног мира и безбедности. Много је практичније да се пође од поставке система евроазијске безбедности као природног и у свим инстанцама логичног система. Крајем XX века у Европи је по први […]

среда, децембар 22, 2010 / 15:00

У савременим геополитичким анализама углавном се пише о такозваној евроатлантској безбедности.

То, ни као ни форма, ни као садржај, нису у складу са интересима глобалног мира и безбедности. Много је практичније да се пође од поставке система евроазијске безбедности као природног и у свим инстанцама логичног система.

Крајем XX века у Европи је по први пут после 1945. године букнуо рат. Поред локалних грађанских оружаних сукоба, НАТО је скоро три месеца на Србију изручивао ракете и бомбе. Рат је окончан насилним одвајањем од Косова од Србије и његовим проглашењем независном државом.

Није прошла ни деценија, а у Европи је поново букнуо рат – овог пута између Грузије и Јужне Осетије. Резултат тог рата је одвајање Јужне Осетије (а такође Абхазије) од Грузије, без обзира на категорично одбијање Грузије да се сложи са таквим исходом (овде признање нових држава није било тако значајно као у првом случају).

Постало је јасно да у савременом свету у његовим новим обрисима (доминација једнополарности и сазрела неопходност преласка на нову структуру – вишеполарности) постојећи системи безбедности, како глобални, тако и регионални, не функционишу.

Руски приступ новом систему безбедности не предвиђа уништење постојећих структура (ОУН, ОЕБС, НАТО). Нови споразум не треба да осигурава безбедност својих учесника науштрб безбедности других земаља, не треба да допушта акције, које би слабиле јединство заједничког простора безбедности и не треба да допушта, да војне алијансе настају на штету безбедности других учесника споразума.
Иницијативе које долазе од и из Русије, потенцирају међународно право и институционални фактор. Потпуно су јасне одреднице, које би Русија радо видела у неком будућем споразуму и то је дефинисано у два блока докумената.

Први блок могао би да потврди темељне принципе међудржавних односа: поштовање суверенитета, територијалне целовитости и независности држава, немешања у унутрашње ствари, равноправност и право народа да располаже својом судбином (другим речима – право нација на самоопределење).

Други блок могао би се сконцентрисати на основне принципе развоја режима контроле над наоружањем, трећи – на принципе сређивања конфликата и четврти – на механизме сарадње држава и организација у супростављању новим опасностима и изазовима.

Иако је руска визија апсолутно јасна и врло примамљива, она наилази на много тешкоћа које су изражене кроз:

Као прво, постоји ОЕБС. С једне стране, шири се критика, каткада изузетно оштра, како на адресу ОЕБС, тако и конкретно на адресу Завршног документа Конференције о безбедности и сарадњи у Европи. С друге стране, ОЕБС се не искључује из реда партнера новог пројекта. Настаје, поред осталих, питање: да ли је потребно стварати дублирајући Споразум или је боље појачати већ постојећи Споразум о европској безбедности и сарадњи, у крајњој линији, његову прву «корпу»?

Тим пре што је целокупни пројекат добио назив «Хелсинки-плус».
Друго, постоји блок НАТО. Не можемо а да не видимо да НАТО проширује не само географску, него и функционалну «сферу одговорности», отворено претендујући на глобалне функције. Све то води ка повећању војног контингента САД у Европској зони, мења квалитативне и квантитативне параметре америчког војног присуства у региону. И уопште, долази до драстичног јачања НАТО као војно-политичке организације. При том је добро познато, да је током последњих година постојања СССР на преговорима било говора о трансформисању НАТО из војно-политичког у политички или политичко-војни савез (упоредо са одговарајућим трансформацијама Организације Варшавског уговра (ОВУ). Међутим, ОВУ је нестао, а НАТО наставља да се активно шири на Исток, укључујући у своје редове не само бивше чланице Организације Варшавског уговора, него и неке бивше совјетске републике, а планови у том правцу су малтене далекосежни.

Опште је познато да је ОЕБС доста нефункционална организација, а да је НАТО прешао пут од система колективне безбедности до унилатералног америчког вођства и потпуне контроле, што не даје наду да се послу приступи коректно од стране САД, за разлику од Русије.

Коректна и свеобухватна анализа вероватно би показала да је управо ширење НАТО и довело до кризе активности у оквирима «прве корпе» Конференције о безбедности и сарадњи у Европи? У сваком случају, овде постојеће противуречности могу постати мина успореног дејства под сваким споразумом о безбедности.

Један од основних показатеља новог приступа систему интегралне безбедности и као потврда његовог «напредовања», могао би бити предлог да се у састав учесника новог Споразума о европској/светској безбедности укључи Народна Република Кина, што би унело принципијелно нови елеменат у архитектуру стваране структуре безбедности, учинивши је евроазијском.7 КОМЕНТАРА

 1. То је Чаролија Доктор, да му можете послати е-маил ако вам је потребна помоћ у вашем односу спеллспециалистцастер937@гмаил.цом
  Број доктора +2348088777194
  Обећавам вам да се ваши проблеми решавају одмах.
  Након што сам седам година био у вези са супругом, оставио ме је, ја сам све учинио. Могу ли га натјерати да се врати, али све је било узалуд. Хтио је за љубав коју осјећам према њему, преклињао је, али је одбио
  објаснио ми је проблем са неким на интернету и предложила ми је да поштом пошаљем спеллцастера који би ми помогао са чаролијом која га је вратила, али ја сам жена која никада није веровала у чаролије, нисам имала избора него да га испробам Одмах сам контактирао овог доктора путем његове е-поште и урадио све што је тражио од мене, доктор је рекао да нема проблема све ће бити у реду у три дана, мој бивши ће ми се вратити у року од три дана. изненађујуће, другог дана, који је био око 16:00 Мој бивши ме је звао, био сам тако изненађен, одговорио на позив и све што је он рекао је да му је жао због свега што се догодило, мој муж је рекао да жели да ми се врати, рекао ми је и да ме воли. тако много. Била сам тако срећна и изненађена. Од тада, обећао сам да ће сви који знају да никада неће имати проблема са везом, да ћу се позвати на бацач чаролије који ће ми помоћи. Свакоме ће можда требати помоћ строја за кастинг, е-маил спеллспециалистцастер937@гмаил.цом
  Број доктора + 2348088777194
  Он је такође радио многе спелл-лике,
  (1) Жели свог бившег повратника.
  (2) Увек имаш ноћне море.
  (3) Да се ​​промовише у вашој канцеларији
  (4) Желите ли дијете?
  (5) Да ли желите да будете богати?
  (6) Желе да заувек задрже свог мужа / жену да буде ваша.
  (7) потреба за финансијском помоћи.
  8) Да ли желите да контролишете брак
  9) Да ли желите да вас привуку људи
  10) Недостатак дјеце
  11) ДА ЛИ ПОТРЕБНА МУШКАРАЦ / ЖЕНА
  13) Како зарадити ЛОТТЕРИ
  14) ПРОМОЦИЈА СПЕЛЛ
  15) СПЕЛЛ ОФ ПРОТЕЦТИОН
  16) ПОСЛОВНИ СПЕЛЛ
  17) ДОБАР РАД
  18) излијечити било коју болест / Х.И.В.
  Контактирајте га данас на: спеллспециалистцастер937@гмаил.цом
  Број доктора +2348088777194

 2. A keni nevojë vërtet për një magji magjike për ta kthyer mbrapa ish-loverin tuaj ose për të ribashkuar martesën tuaj? Spell email specialist për një zgjidhje të shpejtë 48-orëshe. Një vit e gjysmë më parë kisha një problem me burrin tim i cili na theu. Kur ajo theu, unë isha i hutuar dhe nuk dija çfarë të bëja për ta kthyer atë, ndjeva aq të zbrazët brenda. Deri sa unë e kontaktova këtë Doktor në Internet rreth asaj se si Ai ka ndihmuar kaq shumë njerëz të zgjidhin problemet e tyre të ndryshme. E dërgova me email dhe i thashë atij problemin tim dhe bëra atë që ai kërkoi nga unë për të bërë një histori të gjatë para se të dija se në më pak se 48 orë burri më thirri dhe ai u kthye tek unë dhe më tha që pendohet për atë po ndodhte midis të dyve. Së fundi, po e shkruaj këtë dëshmi për t’ju falënderuar dhe mirënjohjen më të thellë për ju, specialistin e magjisë për të mbajtur fjalët dhe premtimet tuaja për ta sjellë atë brenda vetëm 48 orëve pas nisjes së fuqishme dhe duke përdorur fuqitë e talentuara dhe të mëdha për ta kthyer atë. Nëse keni nevojë për ndihmë, mund t’i dërgoni një email në: [email protected]

 3. Живот је заиста дивна ствар ако имате онога кога волите и волите. Хвала ти, боже Др, Санго. Ја ћу наставити да вам говорим свету предивне радове за мене. Никада нећу престати да причам свету како сте забавни и моћни. Ово је моја прича.
  Моје име је Надиа, одлазим у Канаду са својом породицом.
  Истину, никада нисам веровао у било какве духовне силе било које врсте. Али сада верујем да сам искусио моћ Др, Санго у мом браку. Срећом, живео сам са мужем са нашим дванаестогодишњим сином. волели смо се и делили поклоне. Наша веза је била завист међу мојим пријатељима. Била сам најсретнија жена на земљи док се ђаво није појавио између нас кроз другу даму која је користила љубавни шарм на мог мужа. Мој муж је почео да ме третира као да му више нисам важан. Његова љубав према мени се потпуно смањила. Био сам тако оборен. Да бих скратио дугу причу, на интернету, видео сам разна сведочанства у вези овог човека-бога Др, Санго. Неки су рекли да је спасио свој брак, неки су рекли да им је помогао да добију добар посао и учине их богатим, рекао је да је излечио болести. Један је рекао да му је помогао да добије награду. Ово је било невероватно онда сам одлучио да пробам овог човека. Контактирао сам га на његовој е-маил [email protected] и он ми је рекао да је мој супруг био под другом женом и да је могао сломити правопис и сада се мој муж вратио са мном након 8 мјесеци одвајања. живимо сретно као што смо навикли и наш син је сретан. све ми добро иде најбоље. И даље ћу говорити свету о вашим добрим дјелима, господине. Бог вас и даље користи да помогнете људима овога света.
  Бог Др, Санго је такође рекао да може решити многе друге проблеме као што је
  Изградите сломљени брак
  узми натраг свог бившег
  Помаже да се добије добар посао
  Освајање лутрије
  излецити многе болести и многе друге добре послове.
  ево његов е-маил: [email protected]

Оставите одговор