Ћорић изабран за министра саобраћаја, опозиција тврди да му је препорука што зна возити ауто

Народна скупштина Републике Српске именовала је Недељка Ћорића (СНСД) за новог министра саобраћаја и веза у Влади РС. За њега су гласала 52 посланика, два су била против, а осам је било уздржано.

уторак, фебруар 9, 2021 / 14:49

Досадашњи министар Ђорђе Поповић, некада "мангуп из ДНС" добио је на локалним изборима мандат у скупштини Брчко Дистрикта и одлучио да поднесе оставку.

Ћорић је са друге стране након избора критикован као разлог пораза Миће Мићића, а у медијима се појавила непотврђена информација да планира изаћи из СНСД и повести за собом још неколико посланика. Занимљиво је да у заједничким институцијама на позицији министра транспорта столује Војин Митровић, такође члан СНСД Бијељина, те својевремено незадовољан тиме што је чело градске организације препуштено Ћорићу.

Вишковић је на сједници Народне скупштине Републике Српске рекао да је Ћорић средњу економску школу завршио у Рогатици, Вишу школу за спољну трговину и Факултет за пословне и финансијске студије у Бањој Луци.

"Радио је у Заводу за запошљавање и био замјеник директора у Фонду за дјечију заштиту, био директор предузећа "Електро-Бијељина"…", истакао је, између осталог, Вишковић.

Посланик СДС-а Миладин Станић рекао је да је "јако срозан" критеријум за улазак у Владу.

"Ћорић нема везе са саобраћајем изузев што вози своје ауто, све је политика и све је СНСД, то је страшно да за министре долазе људи чије се звање не налази нигдје на рејтинг листама факултета. Ако ћемо тако инсталирати људе, дајте да укинемо све државне факултете и ослободимо 100-200 милиона КМ трошкова за те факултете. Дајте и за докторе један факултет да отворимо, јер много кошта Српску произвести једног доктора", рекао је Станић.

Универзитет за пословне студије (УПС), у оквиру којег је Факултет за пословне и финансијске студије у Бањалуци, дошао је у центар пажње када је откривено да диплому са тог факлтета има Осман Мехмедагић, суспендовани директор Обавјештајно-безбједоносне агенције (ОБА) БиХ.

Тужилаштво БиХ је почетком 2019. године покренуло истрагу о лажним дипломама званичника у БиХ, те затражило од свих директора сигурносних агенција БиХ да доставе на увид своје дипломе. Све сигурносне агенције одговориле су на захтјев Тужилаштва БиХ, осим ОБА-е.

Након провјере, у августу исте године, Инспекторат Републике Српске наложио је поништавање факултетске дипломе директора ОБА-е Османа Мехмедагића.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је тада да ће се лично заложити да законом буде предвиђено затварање факултета који издају лажне дипломе. Умијесто тога, његова странка, за министра кандидује Ћорића који има диплому са истог факултета као Мехмедагић.

Капитал/ФронталОставите одговор