Последње скупштинско преслагивање: Чији је у чијој (посланичкој групи)

Дo почетка писања овог текста, прошло је 15 дана од како је објављен текст о томе како се посланик СНСД из Бијељине, Недељко Ћорић, спрема да напусти СНСД. И како нико на то није реаговао.

понедељак, 28 децембра, 2020 / 22:22

Текст који је објавило издање Блица за Републику Српску интонирано је тако да се ради о поруци коју шаље Ћорић, тако да се не види да је он шаље. За оне који сваки дан претрчавају преко гомиле дневних вијести може дјеловати као новинарско нагађање како се донедавно први човјек СНСД у Бијељини спрема да иступи из странке и одвоји "три посланика у НСРС и пет одборника у градској скупштини Бијељине". Онај коме је порука упућена много боље зна шта је у питању.

Иако је ова (полу)информација прошла прилично запажено, Ћорић на њу није реаговао, иако би било логично да барем на друштвеним мрежама каже да су у питању неистине. Више је него јасно да порука коју је послао гласи: Нисам (ти) ја Радојичић.

Нешто прије тога Ћорић је смијењен са позиције предсједника Градског одбора СНСД у Бијељини, као што је смијењен Игор Радојичић у Бањој Луци, након што у оба града кандидат СНСД није побиједио на изборима.

Прималац поруке је због већ познатог скандала са украјинском иконом и одласком на лијечење није стигао да се бави Ћорићем. Многи сумњају да Ћорић има ту моћ да повуче за собом три посланика СНСД у НСРС, шта више, да са њим тешко да би кренула и Милица Ловрић, која је смијењена са мјеста директора бијељинске болнице.

Пуне пушке се плаши један, а празне двојица

Док се чека први случај да неко битан напусти СНСД, у НСРС је дошло до одређених промјена које ваља забиљежити.

Милан Радовић се пробудио из сна и прешао у СДС, након неког времена током ког је статус независног посланика схватио као престанак обавезе да се долази на сједнице.

ДНС се, након преласка у опозицију, поново поцијепао, а Дарко Бањац је основао нову странку којој се придружио страначки колега Дико Цвијетиновић.

Извор: Мондо

Милан Петковић, након што је схватио колико његова политичка појава вриједи кад га напусти "страначка база" почео је да кокетира са одласком из Уједињене Српске, дајући нестварну изјаву да неће напустити странку барем до маја. Петковић је виђен у разговорима са Бањцем, а незванично се говори о томе да ће се један члан ПДП напокон "аутовати" и кроз Бањчеву странку прећи на страну власти.

И даље се не зна на којим меридијанима је Крсто Јандрић, који је члан НДП који се не слаже са политиком НДП, а чији некадашњи сарадници још из времена НДС су се у Шипову приклонили ПДП на локалним изборима.  

За оне које интересује ко је у скупштинској већини, а ко није, посложићемо како је изгледало њено кретање. Гласачи су одлучили да у НСРС уђе 28 посланика СНСД, 16 СДС, 12 ДНС, 9 ПДП, 7 СП, 4 ЗБиХ, 4 НДП и 3 УС.

Из СДС су изашла 4 посланика, од којих су двојица из Добоја ушли у СНСД, али не и званично у клуб посланика СНСД, Костадин Васић је постао члан УС, док је касније Дарко Митрић помогао да се употпуни клуб СП.

Из ДНС је изашло четворо посланика који су направили ДЕМОС. Напустио их је потом Радовић, а сада Бањац и Цвијетиновић, па је у ДНС остало њих 5. Обоје министара који су формално били чланови ДНС ће остати уз Бањца.

Из СП је изашло петоро посланика, па се један (Ристо Марић) вратио у СП. Новоформирани СПС је (ваљда) у опозицији, иако то нису хтјели.

Мијо Перкунић, који се као члан ХДЗ1990 прошверцовао на листи којом је СДА фингирала пробосанство, сада је у клубу СНСД. И наравно, нико не зна гдје је Крсто Јандрић.

Тако да би данашњи поредак требао да гласи:

СНСД 32 (рачунајући Перкунића и Митрића)

СДС 13

ПДП 9

ДНС 5

ДЕМОС 4

СПС 4

НДП 4 (са Јандрићем)

УС 4

СП 3

СДА 3

НПС (Бањац) 2

Нови посланици након локалних избора биће Раденко Чупић (ПДП умјесто Драшка Станивуковића), Стево Јоксимовић (СДС, умјесто Зорана Видића, те Борис Спасојевић (СНСД, умјесто Саше Поповића).Оставите одговор