Од мангупа до министра, за годину дана

Влада Републике Српске направила је малу реконструкцију у ходу, па је са мјеста министра саобраћаја и веза смијењен Неђо Трнинић, а постављен Ђорђе Поповић.

среда, децембар 25, 2019 / 16:38

И Поповић и Трнинић су из ДНС, а рокаду треба гледати у свјетлу новог ковитлаца у тој странци. Трнинић је остао уз Марка Павића, који је погубио конце у странци, да би на крају поднио оставку на мјесто предсједника ДНС.

То није крио ни први човјек Владе Радован Вишковић, који је рекао да је Трнинић разријешен на основу одлуке Демократског народног савеза. Дакле, уопште није ни скривано да је у питању обична феудализација појединих ресора од стране странака, које воде главну ријеч у том дијелу политичког живота. Парадоксално, Вишковић је рекао новинарима у Језеру да је у протеклих годину дана био задовољан радом Трнинића, те да одлука о разријешењу није његов лични став, већ ДНС-ов.

– Премијер ме је обавијестио да ћу да будем смијењен, није то никаква спекулација. Као што знате, Марко Павић и Драгутин Родић су поднијели оставке на позиције у ДНС, а ја сам очиглено дио тог пакета – рекао је Трнинић у изјави порталу Српскаинфо.

Према неким најавама, обрачун да Павићевим кадровима биће настављен смјеном Лејле Решић, министра управе и локалне самоуправе, али није познато име њене замјене.

Ствар постаје још занимљивија када се у виду има Трнинићев наследник. Поповић је био један од означених као "мангупи из редова ДНС", који су добили функције али су их користили само за лични резултат, не водећи рачуна о гласовима за Додика и Цвијановићеву, као заједничке кандидате за инокосне функције.

Поповић је потом смијењен са мјеста директора РиТЕ Угљевик, али је то урађено толико дилетантски, да је два пута добијао на суду да су одлуке донесене неправилно.

Уједно, Поповић је био један од стално прозиваних "нових чланова" који су нарушили хармонију старог ДНС, што је помињано као изговор за оснивање ДЕМОС. Тамо је отишао скоро читав бијељински одбор на челу са послаником Миланом Дакићем, који се током кампање оштро сукобио са Поповићем. Први разлог је било то што је захваљујући гласовима неколико чланова бијељинског одбора ДНС Поповић изабран за носиоца листе.

Иако је словио за неког коподржава Павића, врло брзо је препознао да се овоме ближи крај, те стао на страну нових снага.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор