Ухватили викенд: Хрватизовани југоносталгичари славили Дан младости

Више хиљада људи окупило се данас у Кумровцу на традиционалној прослави Дана младости, који се у бившој Југославији славио 25. маја у част рођендана Јосипа Броза Тита, доживотног предсједника СФРЈ.

субота, 21 маја, 2022 / 19:41

Овогодишње окупљање под називом "Дан младости-радости", које се поклапа са 130. годишњицом Титовог рођења, организовали су Савез друштава "Јосип Броз Тито" Хрватске, Крапинско-загорска жупанија и општина Кумровец.

Начелник Кумровца Роберт Шплајт рекао је да је Тито најпознатији Кумровчанин и "једна од највећих историјских личности у свијету".

"Он је наш бренд и то никад нећемо заборавити", рекао је Шплајт новинарима.

Предсједник Савеза друштава "Јосип Броз Тито" Јован Вејновић рекао је да се у Кумровцу окупило пуно људи из цијеле бивше државе због "сјећања, не само на прошлост, него на вријеме у којем се живјело и богатије и сигурније".

Многи грађани који су дошли из цијеле Хрватске, али и бивших југословенских република, носили су црвене мараме и капе "титовке", униформе и мајице са ликом Тита, али и заставе са обиљежјима бивших република, као и СФРЈ.

Скупу су присуствовали и предсједник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске Фрањо Хабулин и бивши предсједник Хрватске Стјепан Месић.

У Кумровцу је 4. маја обиљежено и 42 године од смрти Тита.