У Србији направљено брашно од тикве

Стручњаци из Србије су први у свијету успјели да направе брашно од тикве, односно од остатака тиквиног сјемена које се добија послије цијеђења уља. Брашно, које су напривили стручњаци новосадског Института за прехрамбене технологије, зелене је боје, има нутритивне карактеристике меса, користи се као додатак за хљеб и пецива. Стручњаци су експериментима дошли до тога […]

среда, јануар 23, 2013 / 09:26

Стручњаци из Србије су први у свијету успјели да направе брашно од тикве, односно од остатака тиквиног сјемена које се добија послије цијеђења уља.

Брашно, које су напривили стручњаци новосадског Института за прехрамбене технологије, зелене је боје, има нутритивне карактеристике меса, користи се као додатак за хљеб и пецива.

Стручњаци су експериментима дошли до тога да је најбоље да се, у "редовно" брашно, дода 20 одсто овог тиквиног брашна, и да тада кришка хљеба добија карактеристике укусног сендвича, са шунком, путером, па и салатом.

Научни савјетник Института Јасна Мастиловић рекла је за "Вечерње новости" да "практично, погача од исцијеђеног сјемена тикве садржи много тога, што савременом човјеку недостаје у исхрани".

"Управо због тога, одлучили смо да покушамо да је `упакујемо` у производ који се свакодневно користи. Определили смо се да направимо специфично брашно које ће се додавати хлебном брашну", навела је она.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор