Тузланска колона: Свијеће, руже, и назад у Бијељину

Делегација предвођена министром рада и борачко-инвалидске заштите Петром Ђокићем данас је одала помен страдалима на Брчанској Малти у Тузли. Све протекло без инцидената. Након доласка три аутобуса из Бијељине, којима су дошле породице страдалих и представници борачких удружења, услиједила је кратка шетња до мјеста страдања војника ЈНА. Снимио, сликао, написао: Марко Шикуљак На предвиђено мјесто […]

недеља, мај 15, 2011 / 10:39

Делегација предвођена министром рада и борачко-инвалидске заштите Петром Ђокићем данас је одала помен страдалима на Брчанској Малти у Тузли. Све протекло без инцидената.

Након доласка три аутобуса из Бијељине, којима су дошле породице страдалих и представници борачких удружења, услиједила је кратка шетња до мјеста страдања војника ЈНА.

Снимио, сликао, написао: Марко Шикуљак

На предвиђено мјесто упаљене свијеће и положене бијеле руже, а потом је свештеник служио молитву за душе страдалих.

Тузланска колона 2011. свијеће

Представницима медија обратили су семинистар Ђокић и Сташа Кошарац, делегат у дому народа, и руководилац Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражења несталих лица Републике Српске.

У изјави Петра Ђокића доминирале су двије ријечи: "невини", мислећи на жртве, и "злочин", додајући да сви морају радити на томе да се људи одговорни за смрт војника регуларне југословенске војске који су према споразуму напуштали касарну, адекватно казне.

Кошарац је споменуо да је Тузла толерантнија средина од Сарајева, гдје још једном није дозвољено да се злочин у Добровољачкој обиљежи на мјесту страдања војника. Он је истакао и да људи који су одговорни за злочин још увијек обављају вискоке функције у власти, што се под хитно мора промијенити.

Док су федералне колеге Ђокића саслушале прилично мирно, на Кошарчеве ријечи се из позадине чуло "како сере" и "а гдје су ваши".

Новинари из Федерације посебно су инсистирали на мишљењу учесника о одговорности Милета Дубајића, комаданта касарне у Тузли, који је у федерацији означен као најодговорнији за цијели случај. Славко Новаковић, један од преживјелих из колоне, није остао без одговора ни на једно питање колега из Сахар њуза.

Долазак

За разлику од прошлогодишњег помена, првог на самом мјесту злочина, овај је пратило много љепше вријеме, далеко мирнија и опуштенија атмосфера међу учесницима, те више полицијских снага и грађана Тузле.

Ове године није било кише која би спријечила Тузлаке да дуж улица посматрају долазак аутобуса, као и да из даљине посматрају помен. Полицијско обезбјеђење је било бројно, а примјетно је било да кроз Федерацију партоле стоје на скоро сваком прикључењу на магистрални пут до Тузле

Видео прилози ће бити објављени у најскоријем року, када то технички буде изводљивоОставите одговор