Тук на утук: Они нас наметнутим законом, ми њих изгласаним

Анализа конкретних закључака које је на затвореној сједници усвојила Народна скупштина Републике Српске, не може никако бити духовита, јер је општа оцјена да смо се навикли на јарам. Да смо одбацили само једну незаконитих одлука, али да остале настављамо да примјењујемо.

петак, 30 јула, 2021 / 17:56

Оно што је најпозитивније у свему овоме, јесте што су закључци договорени прије засиједања, а затим су усвојени на сједници затвореној за јавност, како би се избјегла злоупотреба у самопромотивне и дневнополитичке сврхе, што је редовна појава у НСРС.

Са правне, политичке и идеолошке стране; овај закон је у потпуности дефанзиван и изнуђен као било каква врста одговора. Он је стихијски и једва усаглашен, као противтежа системском дјеловању од стране међународне коалиције коју предводи Запад, а формално проводи ОХР и институције Федерације БиХ.

Негирање геноцида и агресије у вези са постанком Републике Српске

Према Закону о непримјењивању одлуке високог представника којом се доноси Закон о допуни Кривичног закона БиХ, одлука високог представника се неће примјењивати у Републици Српској. Дакле, ради се само о једној, најновијој, незаконитој, неуставној и недемократској одлуци високог представника; којим закон није проглашен ништавним, него се неће примјењивати.

Вјероватно законодавства свих држава свијета имају чланове који кажњавају излагање порузи државе, њене заставе, грба и химне. У овом, нашем случају, дошло је до проширења тог члана и на конкретне случајеве називања РС "агресорском или геноцидном творевином", јер је то редовна формулација муслиманског јавног простора. Даље се само повећава висина затворске казне, већ према томе да ли је то урадило службено лице, односно у намјери да наруши територијалну цјеловитост Српске.

Инсистирањем на увредама и нетачности да је Српкса "агресорска и геноцидна творевина", муслимани желе дати моралну исправност својим сталним насртајима на Републику Српску, а њихови спонзори са Запада скинути одговорност за класичну агресију и мијешање у грађански рат и унутрашња питања једне земље.

Све земље имају грб и химну, само Српска грб, АМБЛЕМ и химну

Но, управо су они који су усвојили незакониту одлуку Уставног суда БиХ и Уставног суда РС и укинули традиционални српски грб (истовјетан грбу Србије) као обиљежје Републике Српске, прекршили ту одредбу кривичног законика.

У члану под бројем један, уз запријећену казну од три године, у случају Републике Српске имамо "заставу, грб, АМБЛЕМ и химну"?! Амблем РС је привремено рјешење које је постало трајно, управо јер је на основу наметнутих амандмана на Устав РС од стране ОХР, пресуђено да је грб са двоглавим орлом неуставан.

Без обзира што традицију вуче још од Византијског царства (имају га и Русија, Албанија, Грчка православна црква), нађено је да је он "увредљив" за друга два народа (муслимане и Хрвате), који су наметнутим амандманима проглашени конститутивним на територији Републике Српске. Сљедећи њихов корак је био укидање 9. јануара као државног празника, а затим и укидање самог имена Републике Српске, као нечега са чим се "не могу идентификовати друга два народа".

Да се посланици НСРС држе као пијан плота других наметнутих одлука високих представника из ОХР, види се и у тачки 2. гдје се помиње Република Српска и "њени народи", што је посљедица такође наметањана амандмана на Устав РС. То имплицира да су све досадашње одлуке онда исправне? Оне то свакако нису, али се овако, техником гурања проблема под тепих, свакако поштују.

Како спријечити СИПА да хапси?

Оно што је опасно, јесте одлукада институције Републике Српске неће сарађивати са надлежним органима БиХ у погледу примјене одлуке високог представника. То је одлука за коју није још јасно како се мисли проводити, јер су многа тијела, наметнута самовољом високог представника, па и сам Суд БиХ, добила право да дјелују на територији Републике Српске и хапсе њене грађане без сагласности МУП РС.

СИПА у крајњу руку, своје рођено име, односно прва слова своје скраћенице, дугује енглеском језику.

То је свакако најопаснији дио, јер је сукоб полицијских агенција оно што муслиманске ратнохушкачке елите само чекају, као повод да ступе у оружани сукоб ратних замјера и на тај начин пониште све одредбе Дејтонског мировног споразума, које им пријече потпуну власт и доминацију на територији предратне БиХ.

То се по сваку цијену мора спријечити. Најбоље уз посредништво међународне заједнице, односно да се наметнути закон Валентина Инцка и сви остали наметнути закони прогласе ништавим. Више него икад су нам потребни стручни и окретни људи у домену савјетника, дипломата и извршне власти; што је до сада било искључиво центар ухљебљења страначке војске и што је дало ове катастрофалне резултате.

Конкретни чланови

Погледајте комплетан садржај:

1. Ко јавно изложи порузи, презиру или грубом омаловажавању Републике Српске, њену заставу, грб, амблем или химну, казниће се казном затвора до три године.

2. Ако је дјело из става 1. овог члана извршено на начин да се Република Српска означи као агресорска или геноцидна творевина или њени народи агресорским или геноцидним, учинилац ће се казнити казном затвора од шест мјесеци до пет година.

3. Ако је дјело из става 2. овог члана извршило службено или одговорно лице или лице у институцијама власти или органу који се финансира из јавног буџета, казниће се казном затвора од двије до десет година.

4. Ако су дјела из ст. 1. до 3. овог члана извршена у намјери промјене уставног уређења Републике Српске, њене територијалне цјеловитости или независности, учинилац ће се казнити казном затвора од три до петнаест година.

Овај закон ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Српске.

Ово представља одговор и заштиту од наметнуте одлуке о "забрани негирања геноцида" коју је донио одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, а овим се штите грађани Републике Српске и Српска.