Традиција: Муслимани парадирају с ратним заставама по Српској, борци ВРС се буне саопштењем

Борачка организација општине Гацко сматра да је недопустиво да сутра буде одржан комеморативни скуп у Мјесној заједници Кула са истакнутим ратним заставама и другим обиљежјим такозване Армије БиХ јер све то вријеђа осјећања оних који су крвљу створили Републику Српску.

петак, 30 јула, 2021 / 17:07

Гатачка Борачка организација је навела сазнања да је у Мјесној заједници Кула почела изградња спомен-обиљежја погинулим припадницима тзв. Армије БиХ, да је за сутра најављен комеморативни скуп са истакнутим заставама и другим обиљежјима такозване Армије БиХ и да се очекује долазак великог броја бивших припадника Патриотске лиге БиХ.

"Недопустиво је да се тај скуп одржи са обиљежјима такозване Шарган дивизије и да се истичу ратне заставе такозване Армије БиХ", поручили су из Борачке организације општине Гацко.

То је, нагласили су борци, изазвало бурна реаговања борачких категорија и у најмању руку, огорчење.

Из Борачке организације су навели како имају сазнања да овај скуп треба да окупи доста људи, те сматрају да он вријеђа осјећања најосјетљивијих категорија становништва, који су крвљу створили светињу – Републику Српску".

"Нисмо за подизање националних тензија, напротив, мир је најсветије што имамо", поручили су из Општинске борачке организације Гацко.

Из кабинета начелника општине Гацко јуче је саопштено да је Одјељење за инспекцијске послове утврдило је да је Меџлис Исламске заједнице у Мјесној заједници Кула без законом прописане документације почео изградњу спомен-обиљежја погинулим припадницима тзв. Армије БиХ, те је издало налог да се радови обуставе.

"Оно што додатно забрињава јесте информација добијена из Полицијске станице Гацко да је у суботу, 31. јула, предвиђено одржавање комеморативног скупа са истакнутим заставама и другим обиљежјима такозване Армије БиХ, а очекује се долазак већег броја припадника Патриотске лиге БиХ. Ова вијест проширила се међу становницима Гацка и изавала узнемиреност", наведено је у саопштењу.

Како је саопштено, на састанку представника Скупштине општине, Полицијске станице Гацко и инспектората, који је одржан тим поводом, закључено је да буду предузете све прописане мјере и радње које ће допринијети очувању добросусједских односа на подручју општине.