Tребиње: Исти број туриста као и прошле године

ТРЕБИЊЕ – Од јануара до почетка октобра ове године на подручју општине Требиње евидентирано је око 19 000 туристичких ноћења, што је на истом нивоу као и прошле године, а уз реализацију нових атрактивних пројеката у сљедећој сезони очекује се још већи број туриста – рекла је Татјана Булајић, директорка Туристичке организације општине Требиње. Према […]

уторак, октобар 12, 2010 / 09:09

ТРЕБИЊЕ – Од јануара до почетка октобра ове године на подручју општине Требиње евидентирано је око 19 000 туристичких ноћења, што је на истом нивоу као и прошле године, а уз реализацију нових атрактивних пројеката у сљедећој сезони очекује се још већи број туриста – рекла је Татјана Булајић, директорка Туристичке организације општине Требиње.

Према њеним ријечима, број туриста који је прошао кроз овај град и упознао се са његовим знаменитостима је много већи, а тачан број се не може утврдити, осим да се дневно у Туристичко-информативни центар обраћало око 100 туриста, односно посјетиоци из четрдесетак страних земаља.

"Највећи број посјетилаца је, као и раније из Србије, затим туристи из Русије који организовано долазе са Црногорског приморја, те из Француске, Њемачке, Велике Британије, Шпаније и Италије", каже Булајић и додаје да су најпосјећенији вјерски објекти, те познате винарије у којима гости уз вина могу да пробају и традиционалне херцеговачке производе, пршут и сир.

Она је подсјетила да туристи имају на располагању 490 кревета у пет хотела и око стотињак кревета у нерегистрованом приватном смјештају, те истиче да су се отварањем туристичко-информативног центра, прије пет мјесеци, знатно побољшали услови за представљање града, те да се туристима различитих интересовања може понудити управо оно што желе да виде.

О успјесима Туристичке организације Требиње говоре и најновија, недавно освојена два признања на Новосадском сајму туризма и то награда за добар дизајн за нови каталог, те златна плакета за квалитет рада.

Булајић је напоменула да туристи у Туристичко информативном центру осим што могу добити стандардне информације, нуде сувенире, предмете из кућне радиности, а имају и изложбену витрину вина требињских винара, мини галерију слика, те херцеговачки мед и чајеве.

"Уколио неко од посјетилаца жели да купи неки од ових производа ми им врло брзо омогућимо контакт са власницима", каже Булајић.

Она је подсјетила да су почетком сезоне постављене нове табле добродошлице у град као и мапа града, те истиче да је у плану да се постави још таквих мапа и других обиљежја која би туристима олакшали кретање кроз град и оклину.

"Уколико у сљедећој буџетској години буде више средства за Туристичку организацију, планирамо много новина као што су гастро презентације, органозовање културних манифестација и других занимљивих садржаја", рекла је Булајић и додала да ће, уколико буде усвојен нови закон о туризму који подразумијева туристичку накнаду, бити више средства, што подразумијева и већа улагања у туристичку промоцију, а то значи и више гостију.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *