Металска индустрија се опоравља брже

БАЊА ЛУКА- Металска индустрија Републике Српске најбоље се опоравља од лањског удара глобалне рецесије, док пад послова и даље снажно потреса грађевинарство. Ово показују полугодишњи финансијски резултати предузећа у секторима који су лани били најпогођенији свјетском економском кризом. Предузећа из ове области, која су се прошле године суочила са драстичним падом потражње, у првом овогодишњем […]

уторак, октобар 12, 2010 / 09:00

БАЊА ЛУКА- Металска индустрија Републике Српске најбоље се опоравља од лањског удара глобалне рецесије, док пад послова и даље снажно потреса грађевинарство.

Ово показују полугодишњи финансијски резултати предузећа у секторима који су лани били најпогођенији свјетском економском кризом.

Предузећа из ове области, која су се прошле године суочила са драстичним падом потражње, у првом овогодишњем полугодишту биљеже повећање прихода за скоро двије трећине или 63 одсто, на 289,2 милиона КМ, пишу "Независне новине".

Такав позитиван тренд изражен је и кроз скок нето добити за 87 одсто, на 16 милиона КМ, док су губици срезани за 58 одсто, на 9,8 милиона КМ.

Нешто блажи, али ипак осјетни искорак забиљежен је у рударству које је у овој години повећало приходе за 22 одсто, на 69 милиона КМ, с тим да се то због великих трошкова није одразило на побољшање профитабилности.

Напротив, добит рудника оборена је за трећину и износи три милиона КМ, док је збирни финансијски минус продубљен за три процента, на 1,6 милиона КМ.

Грађевински сектор, који се први нашао на вјетрометини глобалне рецесије, не само да не биљежи опоравак, већ се стрмоглављује још више.

Приходи грађевинских предузећа у првих шест мјесеци ове године пали су за скоро четвртину, на 265 милиона КМ, добити је преполовљена и износи 28,8 милиона КМ, док су губици удвостручени и достижу 9,8 милиона КМ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *